Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΙΟΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΥ

 


ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΙΟΣ ΛΥΣΙΜΑΧΟΥ
(Δείγμα αρθρογραφίας της ιστοσελίδας RARE&BEAUTIFUL που έρχεται και που μέσα από εκατοντάδες άρθρα, θα τακτοποιήσει την αρχαία ιστορία!)
Η μικρή μεταβατική περίοδος βασιλείας του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ το 281 π. Χ., επιβεβαιώνεται από νόμισμα που φέρει το μονόγραμμά του. Το ίδιο νόμισμα στο πίσω μέρος, τον χαρακτηρίζει βασιλέα (ΒΑΣΙ[ΛΕΩΣ]) (1). Ανήκε αυτό, στην ίδια σειρά νομισμάτων που έκοψαν από τις αρχές του 3ου π.Χ. αιώνα οι, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ πολιορκητής, ΠΥΡΡΟΣ και ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ ΓΟΝΑΤΑΣ (2).
Στην υπόθεση διαδοχής του Λυσιμάχου, εμφανίζεται ένα δικαιολογημένο λόγω της περιόδου του Μακεδονικού χάους κενό, στο οποίο η Μακεδονία φαίνεται ακυβέρνητη. Το οκτάμηνο κενό περίπου και μέχρι την εμφάνιση του Πτολεμαίου Κεραυνού, κάλυψε με την βασιλεία του ο Αλέξανδρος του Λυσιμάχου. Εμφάνισε τότε περιορισμένη νομισματοκοπία στο όνομά του με επιγραφή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΛΥ[ΣΙΜΑΧΟΥ] (3).
Νόμισμα του Αντιγόνου Γονατά, αποδεικνύει ότι ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ δεν έφυγε από το προσκήνιο, αλλά υπήρξε αντιβασιλέας πλέον. Μόνο έτσι δικαιολογείται το μονόγραμμά του στο πίσω μέρος του νομίσματος (4). Αντιβασιλέας λοιπόν επί Πτολεμαίου Κεραυνού, αλλά και επί Αντιγόνου Γονατά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου