Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΛΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ

 

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΗΛΙΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ
Ορμώμενοι από την ερμηνεία του ΗΣΥΧΙΟΥ για το ΒΗΝΟΣ και το ηφαίστειο από όπου και τα ζεστά ιαματικά νερά της Ιεράπολης, θα ερμηνεύσουμε το προσωνύμιο ΛΑΙΡΒΗΝΟΣ που αποδόθηκε στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΗΛΙΟ (ακτίνες). Αποφεύγοντας βέβαια οι «αρνητές» του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ σήμερα να αναφερθούν στο όνομά του, τον περιγράφουν τελείως αυθαίρετα ΑΠΟΛΛΩΝΑ!
Σύνθετη η λέξη από το ΛΑΙΡ και ΒΗΝΟΣ, συνθέτει την ΛΑΥΡΑ του ηφαιστείου αλλά και του ΗΛΙΟΥ, με την ΚΙΒΩΤΟ, όπως ο Ησύχιος μας αποκαλύπτει! Όχι μακριά από εκεί, βρισκόταν η ΑΠΑΜΕΙΑ η ΚΙΒΩΤΟΣ όπως είναι γνωστή! Δυο πόλεις και σίγουρα περισσότερες, τις χαρακτήριζε μια ολόκληρη περιοχή που ονομαζόταν ΚΙΒΩΤΟΣ και όχι μόνο η ΑΠΑΜΕΙΑ! Το γιατί ονομάστηκε έτσι, προκύπτει, αλλά δεν είναι το θέμα μας! H ΚΙΒΩΤΟΣ λοιπόν, από πάντα ταυτίζονταν με τη ΣΩΤΗΡΙΑ και εκεί στην ΙΕΡΑΠΟΛΗ έτσι εννοούσαν τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ!
Χθες παρέλαβα το νόμισμα της εικόνας, που αγόρασα στις 3/1 από τη ΒΙΕΝΝΗ. Η επιγραφή του είναι ΙΕΡΑΠΟΛΕΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΕΣΙΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑ με χειραψία από τα δυο μέρη! Κόπηκε μετά από διαμάχη των δυο πόλεων, που αφορούσε τα προνόμια των ΝΕΩΚΟΡΙΩΝ (άλλο θέμα αυτό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου