Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Όσοι με διαβάζουν από παλιά, ξέρουν πόσες φορές κάλεσα την ανασκαφική ομάδα για να αναγνωρίσει τα αυτονόητα. Τους επεσήμανα κυρίως τον κίνδυνο του εξευτελισμού, αν εξακολουθούσαν να επιμένουν σε θεωρίες εκτός πραγματικότητας ή εν πάση περιπτώσει, σε θεωρίες αντίθετες των καταγεγραμμένων σε νομίσματα ενεργειών από τους αρχαίους. Τους έδωσα την ευκαιρία να σκύψουν στα νομίσματα και έτσι από μια καινούργια οπτική γωνία, να δουν την αλήθεια. Φαίνεται ο κόπος να ήταν μάταιος.
Το μνημείο εξακολουθεί να είναι ταφικό, οι μαινάδες ακόμα Καρυάτιδες, ο Φίλιππος με την Ολυμπιάδα, αρπαγή της Περσεφόνης και πόσα άλλα. Και να φανταστείτε ότι οι Αμφιπολίτες κατέγραψαν στα νομίσματα, με κάθε λεπτομέρεια όλες τις ιδιότητες του μνημείου. Ακόμα και την σπασμένη ράχη του Βουκεφάλα προέβλεψαν.
Ουρανιδών λατρευτικό κέντρο (Καβείριο – Ηλιολατρεία). Μαντείο. Προσκυνήματα Φιλίππου και Βουκεφάλα. Ιερά Ρήσου και Στρυμόνα. Νομισματοκοπείο της Αμφίπολης. Όλα υποδεικνύονται από τα νομίσματα και μάλιστα λεπτομερειακά. Σε δεκάδες άρθρα, αποκάλυψα τα περισσότερα αυτών των νομισμάτων, έχοντας πάντα την ελπίδα, ότι η ανασκαφική ομάδα θα πάρει τα μηνύματα. Στεναχωριέμαι, γιατί αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου