Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΑΔΡΙΑΝΟΣ
Είναι γνωστά τα φιλελληνικά αισθήματα του αυτοκράτορα Αδριανού. Αυτά ήταν υπεύθυνα για το προσωνύμιο Graeculius (μικρός Έλληνας) που του έδωσαν οι Ρωμαίοι. Δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα στον Ελληνικό χώρο επιβεβαιώνουν το προσωνύμιο. Αυτά από τη μεριά των Ρωμαίων. Από τη μεριά των Ελλήνων, τίμησαν άραγε με οποιονδήποτε τρόπο τον Αδριανό; Δεν φαίνεται να είναι γνωστό κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.
Η είδηση είναι και αυτή προέρχεται από τα νομίσματα, ότι και οι Έλληνες έδωσαν ένα άκρως τιμητικό προσωνύμιο στον Αδριανό. Τον ονόμασαν ΟΛΥΜΠΙΟ που θα πει με άλλα λόγια ισόθεο. Προσωπικά θεωρώ μικρή αυτή την πληροφορία που προέρχεται από τα νομίσματα. Αν αθροίσουμε όμως τις χιλιάδες πληροφορίες όλων των μεγεθών, που προέρχονται από αυτά και που δεν προσμετρούνται στην ιστορία, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η ιστορία μας είναι αποσπασματική και άρα χωρίς ροή.
Σε ένα νόμισμα του Αδριανού λοιπόν από το ΔΙΟΝ της Μακεδονίας, διαβάζουμε την επιγραφή: IMP[ERATOR] CAES[AR] HADRIANO AUG[USTUS] OLYMPIO. Από όλους τους αυτοκράτορες που έκοψαν νομίσματα στο Δίον, μόνο στον Αδριανό δόθηκε ο τιμητικός αυτός τίτλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου