Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΑΜΦΙΠΟΛΙ – ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΗ

ΑΜΦΙΠΟΛΙ – ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΗ
Θα ήταν παράδοξο, ένα ταφικό μνημείο να έκοβε δικά του νομίσματα. Ακόμα πιο παράδοξο θα ήταν, να έκανε αυτό ένας τυπικός Μακεδονικός τάφος. Είναι χαρακτηρισμοί που δόθηκαν στο ιερό συγκρότημα της Αμφίπολης από τους ανασκαφείς και δεν αναιρέθηκαν ακόμα. Μάλιστα εφεύραν οι ίδιοι τον Ηφαιστίωνα για να χρεώσουν την μεγαλοπρεπή κατασκευή. Πρόκειται για την απόλυτη υποβάθμιση ενός μοναδικού για τα αρχαιολογικά χρονικά ευρήματος.
Την αλήθεια δείχνουν περίτρανα τα νομίσματα. Όταν με το καλό γίνει το νομισματικό εκθετήριο στην περιοχή της Αμφίπολης, το δεύτερο τη τάξει νόμισμα θα είναι αυτό της εικόνας μας. Το πρώτο που είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό, δεν θα το αποκαλύψω ακόμα. Τα νομίσματα αυτά, αν και έχουν τα διακριτικά του βασιλικού νομισματοκοπείου της Αμφίπολης (πυρσός και Λ), δεν είναι εκεί καταχωρημένα!!! Και στα δυο νομίσματα, υπάρχει η επιγραφή ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ, πόλη εξυπακούεται. Από τα νομίσματα λοιπόν, προκύπτει το ιερό όνομα της Αμφίπολης που είναι ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΗ. Ποιοι είναι όμως οι Ουρανίδες; Είναι αυτοί που κατοικούν στον Ουρανό και η κατοικία τους φαίνεται παραστατικά στον εμπροσθότυπο. Ήλιος, πλανήτες και σελήνη. Περισσότερα στο άλλο νόμισμα. Στο πίσω μέρος του νομίσματος, υπάρχει η συμβολική αναπαράσταση του «ΚΑΣΤΑ». Ο Δημιουργός (βλέπε Δημιουργού Ιερό - ΔΙ) κάθεται επάνω σε σφαίρα!!! και κρατά ράβδο. Στο επάνω μέρος το σύμβολο των μεγάλων θεών (Θ), ενώ στο κεφάλι του, σαν να ήταν αυτός ο φυσικός λόφος μέσα στον περίβολο, έχει την πηγή φωτός των Καβειρίων.
Μόνο αυτό το νόμισμα, λέει περισσότερα πράγματα από όλα τα εκθέματα του μουσείου μαζί. Φανταστείτε το μέγεθος της ιστορίας που θα πηγάζει από το εκθετήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου