Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ +2

ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Άντε σιγά – σιγά να γνωρίσουμε την Μακεδονία σε όλο της το μεγαλείο. Όχι τη Μακεδονία από Φίλιππο και μετά, αλλά αυτή που προηγήθηκε. Κάποιοι με την αποκάλυψη του μνημείου στην Αμφίπολη, πήραν μεζούρα για να δούνε αν η Μακεδονία έφτανε ως εκεί. Αν βασιλείς καταδέχονταν να θαφτούν εκτός Μακεδονικής επικράτειας και άλλα φαιδρά. Όλοι σχεδόν θεωρούν, ότι Μακεδονικά σύνορα ήταν ο Στρυμόνας ποταμός. ΛΑΘΟΣ. Τα σύνορα τραβούσαν πολύ παραπέρα και τα νομίσματα είναι αυτά που το αποδεικνύουν.
ΠΕΡΓΑΜΟΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ. Ο Αλέξανδρος Α΄ έφτασε εκεί στις αρχές του 5ου π. Χ. αιώνα και δημιούργησε αρχικά Μακεδονική παροικία. Ακριβώς όπως έγινε και στη Βισαλτία, οι κάτοικοι απέκτησαν με τον καιρό Μακεδονική συνείδηση. Νομισματικό θέμα της Περγάμου, ήταν ο τράγος (1). Στα νομίσματά του ο Αλέξανδρος εκεί, τον έβαλε στο πίσω μέρος (2).
Η Πέργαμος διέθετε πολύ πλούσια μεταλλεία και ήταν ο μεγαλύτερος τροφοδότης μετάλλου στην Αμφίπολη αργότερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι Ρωμαίοι εκεί εγκατέστησαν αποικία. Στο ζωτικό χώρο της Περγάμου υπάρχει και το ιερό προσκύνημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο τοπικά αποκαλούσαν ΗΡΩΑ ΑΥΛΩΝΙΤΗ.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΠΕΡΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (2)
Τι γύρευε ο Μακεδόνας Παυσανίας (1) στη Φάγρη (2) πέραν του Στρυμόνα; Μήπως ότι ο Αμύντας (3) στην Πύδνα (4); Έκοψε τα νομίσματά του ο Παυσανίας εκτός Μακεδονικής επικράτειας; Τι τον νομιμοποιούσε εκεί; Υπήρχε λαϊκό έρισμα για να είναι εκεί; Έκοψε ποτέ βασιλιάς τα νομίσματά του στα ξένα; Μήπως η Φάγρη από τα χρόνια του Αλέξανδρου Α΄, ήταν ότι και όλη η Βισαλτία; Μήπως πρέπει να ξαναδούμε τα ιστορικά δεδομένα των Πιέρων του Παγγαίου;
Ερωτήματα που θα έπρεπε να απαντήσει η αρχαιολογία και ιστορία, αν υπήρχε. Αυτό που υπάρχει είναι επιδερμίδα και τίποτα βαθύτερο.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου