Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΕΙΤΙΑ – ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ ΚΑΙ ΑΜΦΙΠΟΛΙ

ΛΑΕΙΤΙΑ – ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ ΚΑΙ ΑΜΦΙΠΟΛΙ
…………Τι ήταν αυτό που ονόμασε ΑΜΦΙΠΟΛΙ το 437 π. Χ. ο Αθηναίος Άγνωνας; Επικρατεί η άποψη ότι επρόκειτο για μετονομασία των Εννέα Οδών, όμως αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Η Αμφίπολι περιελάμβανε εκτός των Εννέα Οδών και άλλη μια πόλη που βρισκόταν σε Βισαλτικό έδαφος και ακριβώς στην απέναντι από τις Εννέα Οδούς όχθη του Στρυμόνα ποταμού. Επρόκειτο για την Βισαλτική ΛΑΕΙΤΙΑ, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε ποτέ και που πάντα η πορεία της ήταν ανεξάρτητη αυτής των Εννέα Οδών.
Μέχρι που οι δυο πόλεις ονομάστηκαν ΑΜΦΙΠΟΛΙ, υπήρχε κατά κανόνα αρμονία στις μεταξύ τους σχέσεις. Μόνη παρένθεση, μπορεί να θεωρηθεί το διάστημα ανάμεσα στο 458 και 437 π. Χ., όταν και ίσχυε η συμμαχία Βισαλτών – Μακεδόνων με τους Αθηναίους. Τότε υπήρξε αντιπαλότητα, που τελικά οδήγησε στην κατάληψη των Εννέα Οδών και στην ίδρυση της ενιαίας Αμφίπολης.
Οι ρόλοι των δυο πόλεων, ήταν εξ αρχής διακριτοί. Η οχυρή εκ φύσεως Ηδονών πόλη των Εννέα Οδών, με τον κτηνοτροφικό χαρακτήρα από τη μια και το διαμετακομιστικό κοσμοπολίτικο κέντρο λιμάνι ΛΑΕΙΤΙΑ από την άλλη………
Είναι απόσπασμα από το 100!!! σελίδων αφιέρωμα για την πατρίδα μου ΒΙΣΑΛΤΙΑ. Τίτλος αυτού Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου