Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΚΑΙ ΦΩΚΙΕΣ


   Η Φώκια ήταν ένα σπανιότατο νομισματικό θέμα, που στην αρχαιότητα χαρακτήριζε τη Φώκαια της Ιωνίας στη μικρά Ασία. Εκεί υπήρχε και σαν ανεξάρτητο θέμα (νο 1,2), αλλά και σαν σύμβολο (νο 3) που λειτουργούσε σαν σήμα κατατεθέν της πόλης. Στην νομισματική επιστήμη δεν υπήρχαν αναφορές για κοπές με φώκια σε άλλες περιοχές.

1
2
 3



      Και ξάφνου πολύ πρόσφατα, εμφανίζεται ένα νόμισμα για πρώτη φορά (νο 4), που απεικονίζει δυο φώκιες!! Από την περιγραφή που θα δούμε στη συνέχεια, φανερό είναι ότι ο αρχαιολόγος το «πρώτη φορά», δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί.
4

Description: Islands off Thrace, Thasos AR Hemiobol. Circa 500-480 BC. Two dolphins swimming in opposite directions, the one over the other; pellets around / Quadripartite incuse square. Le Rider, Thasiennes, 9; SNG Copenhagen 1020; BMC 18; HGC 6, 337. 0.42g, 8mm.
Κατάφερε να κάνει τρία λάθη, μέσα σε τρις γραμμές. Το νόμισμα δεν κόπηκε στο νησί της Θάσου, δεν είναι ημιόβολο αλλά ¾ του οβολού και φυσικά δεν πρόκειται για δελφίνια. Εκτός αυτών και οι παραπομπές που κάνει στο τέλος, αφού παραγνώρισε είναι λανθασμένες. Τα δελφίνια που φυσικά είναι Θασίτικα νομίσματα και κόβονταν στην ηπειρωτική χώρα του Παγγαίου, ήταν όπως τα βλέπουμε στο νο 5 και 6.

                                                                          5

                                                                        6

                                                                            


Το νόμισμα νο 4 με τις φώκιες, είναι αναμφισβήτητα Παγγαιορείτικο. Αυτό αποδεικνύεται από τις τρις μπίλιες στο πεδίου του εμπροσθότυπου. Οι μπίλιες ασχέτου αριθμού, ήταν κάτι που χαρακτήριζε την νομισματοκοπία του Παγγαίου και απαντάται σε εκατοντάδες τύπους νομισμάτων. Έτσι λοιπόν σε ένα αποικιακό περιβάλλον όπως ήταν αυτό του Παγγαίου, για πρώτη φορά θα επαναλάβω, εμφανίζεται νόμισμα με φώκιες. Αυτό το έκοψαν οι Φωκαείς άποικοι εκεί, πολύ πριν εισαχθεί η νομισματοκοπία στην μητρόπολη Φώκαια.

      Ο αρχαιολόγος έδρασε στα πλαίσια μιας υπεραπλουστευμένης νομισματικής επιστήμης, όπως αυτή λειτουργεί έως σήμερα. Δεν είναι το μοναδικό κρούσμα, υπάρχουν δεκάδες τέτοια. Στην περίπτωσή μας, έπρεπε να προσέξει ότι δεν υπάρχουν ραχιαία πτερύγια, ότι το άνοιγμα της ουράς είναι μεγάλο για δελφίνι, την εμφανή καμπούρα και το κεφάλι της φώκιας που είναι ξεχωριστό, μη έχοντας σχέση με τη μύτη του δελφινιού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου