Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΚΘΕΤΕΙ


      Ίσως είναι σημάδι των καιρών που ζούμε, όμως η επιστημονικότητα  του «περίπου» πρέπει να πάρει ένα τέλος. Αναφέρομαι στην παρουσίαση των δυο μονογραμμάτων, που συνέβει στην αίθουσα διαλέξεων του ΑΠΘ, κατά την διάρκεια των ανακοινώσεων για την ανασκαφή στην Αμφίπολη.  
1
2

                                                                                 3

      Εντοπίστηκαν μονογράμματα στο μνημείο, τα οποία αποδόθηκαν στον Αντίγονο μονόφθαλμο (382 – 301 πΧ.). Για του λόγου το αληθές παρουσίασαν ένα νόμισμα που έφερε το ίδιο μονόγραμμα (νο 1), αλλά που όμως αυτό ανήκε στον Αντίγονο Γονατά (319 – 239 πΧ.). Πιθανότατα αυτό βόλευε για το κατασκευασμένο σενάριο που περιελάμβανε τον μονόφθαλμο, όμως η υπόθεση ότι όλοι οι Αντίγονοι είχαν το ίδιο μονόγραμμα, μόνο την επιστημονικότητα του «περίπου» εξυπηρετεί. Η συμβουλή μου είναι πως αν θέλετε να είστε επιστήμονες, τότε πρέπει να είστε ακριβείς. Ο Γονατάς στα νομίσματά του λοιπόν (νο 1,2,3) έβαζε το μονόγραμμά του.
4
                                                                             5
                                                                              6

      Ο Αντίγονος μονόφθαλμος εξέδωσε νομίσματα, πάντα εκτός εξαιρέσεων (νο 4) στο όνομα του Αλεξάνδρου (νο 5,6,7,8,9,10). Τα μονογράμματά του ήταν περισσότερα του ενός και όλα είχαν σαν βάση το ΑΛΦΑ. Το συνηθέστερο ήταν το ΑΝ (νο 4,5,6). Σε κανένα του νόμισμα όμως δεν βρίσκουμε το μονόγραμμα του Γονατά. Δυστυχώς για εσάς που εκπροσωπείτε το «περίπου», ο μονόφθαλμος δεν είχε παρουσία στο μνημείο. Θα πρέπει από τούδε να λαμβάνετε υπ όψη όλες τις γραμμούλες των μονογραμμάτων.  
7
                                                                               8
                                                                                 9
9
10


      ‘Όσον αφορά το δεύτερο μονόγραμμα, που αποδώσατε στον Ηφαιστίωνα, έχω να σας πω ότι κάνατε μια σπουδαία ανακάλυψη. Αρκεί να μας πείτε με πιο άλλο βεβαιωμένο μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα είναι συγκρίσιμο. Βλέπετε επικρατεί η πεποίθηση ότι ο Ηφαιστίωνας δεν είχε μονόγραμμα. ‘Όσον αφορά την Κυρία Περιστέρη, όπως και στην περίπτωση της αρχαίας Βέργης που την τοποθέτησε στην κοινότητα του νέου Σκοπού, είναι μαθημένη στην διαστρέβλωση της ιστορίας μας. Εσείς όμως Κύριε Λεφαντζή;  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου