Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ (ΠΕΛΛΑ)

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ (ΠΕΛΛΑ)
Είναι στους περισσότερους γνωστή η ιστορία των τεσσάρων «μερίδων» που χώρισαν οι Ρωμαίοι την Μακεδονία. Έχουμε τα με επιγραφή, ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ (1) ή ΜΕΡΙΔΟΣ ΠΡΩΤΗΣ (2), ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (3) και ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΤΕΤΑΡΤΗΣ (4). Η Τρίτη μερίδα που πρωτεύουσα είχε την ΠΕΛΛΑ, φαίνεται να απουσιάζει!!! Αναζητώντας τον προσδιορισμό ΤΡΙΤΗΣ, έτσι είναι, γιατί αυτός δεν υπάρχει πουθενά γραμμένος.
Η Πέλλα σαν πρωτεύουσα των Μακεδόνων, είχε το δικαίωμα να αναφέρεται σε όλους τους Μακεδόνες και έτσι τα νομίσματα που κόβονταν εκεί ήταν μόνο ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ (5). Στο πίσω μέρος του νομίσματος όμως, επάνω από το ρόπαλο και δεξιά, υπάρχει το μονόγραμμα της Πέλλας που όλα τα γράμματα της πόλης διαβάζονται εκεί Π Ε Λ Λ Α.
Το μυστήριο στους αρχαιολογικούς κύκλους ισχύει και σήμερα, γιατί το νομισματικό κενό στην τρίτη «μερίδα» δεν καλύφθηκε. Δεν θα μπορούσε, γιατί το νόμισμα της Πέλλας είναι από τους ίδιους χρεωμένο στην Αμφίπολι!!! Ποιος ασχολήθηκε ποτέ με την χαζομάρα των αρχαίων που σώνει και καλά έβαζαν μονογράμματα; Άμα έγραφαν ολογράφως ΠΕΛΛΑ, τότε θα το έβρισκαν. Ε ρε κατάντια. Και καλά αυτά, τώρα ποιος από αυτούς θα παραβιάσει τους συντεχνιακούς όρους για να το αποχαρακτηρίσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου