Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η ΑΜΑΖΟΝΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ

Η ΑΜΑΖΟΝΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ
Γιατί στο περιλαίμιο της Αμαζόνας πολεμίστριας στον «τρομάρα να σας έρθει» τάφο του Φιλίππου στη Βεργίνα, υπάρχει ο αποτρεπτικός ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ που εφορμά;
Η ερώτηση είναι για σας φίλοι μου και όχι για τους αρχαιολόγους. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί, ξέρουν ότι δεν πρόκειται για τον τάφο του Φιλίππου εκεί. Γιατί όμως δεν μιλάνε; Μη ρωτάτε εμένα. Αυτούς.

ΟΜΟΡΦΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΟΜΟΡΦΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Η θεά Νίκη, που μόνο αυτή γνώριζε ο Αλέξανδρος, επιστρέφει στη Μακεδονία και θέλει να παραδώσει περικεφαλαία και ασπίδα, του νεκρού πλέον Αλεξάνδρου στη μητέρα του Ολυμπιάδα, που κάθετε σε χαμηλό κάθισμα με λιονταρίσια πόδια. Δείχνει να έχει στάση προσμονής και έτσι υποδέχεται την Νίκη. Η ασπίδα είναι διακοσμημένη με τον ίδιο τον Αλέξανδρο που εφορμά στη μάχη. Πρόκειται για την συνηθέστερη αποτρεπτική παράσταση του Μέγα Στρατηλάτη, που δεν έλειπε από τα νομίσματα κανενός Ρωμαίου αυτοκράτορα. Όπως δεν έλειπε, μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου και από όλους τους Μακεδόνες επιγόνους.
Είναι κρίμα που το νόμισμα είναι μοναδικό και δεν υπάρχει άλλο με μεγαλύτερη καθαρότητα. Έστω και έτσι όμως, μπορεί να κάνει σύσσωμη την αρχαιολογία, να ντρέπεται για την «καραμέλα» του ανύπαρκτου Θράκα ήρωα ιππέα, που μας σερβίρει. Αν δεν καταλάβατε, για να μην ονοματίζουν σε μύριες περιπτώσεις τον Αλέξανδρο, προφασίζονται αλλού τον Θράκα και αλλού τον ονομάζουν σκέτα «ένας ιππέας».
Μην μου ξανακάνετε φίλοι μου την ερώτηση «γιατί το κάνουν αυτό;». Ρωτήστε αυτούς. Και πιο πολύ, εσείς που τους θεωρείται επιστήμονες και αρέσκεστε να πηγαίνετε σε ομιλίες τους. Κάποτε θα κατανοήσετε ότι είναι πτυχιούχοι και όχι επιστήμονες.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Κλείστε τα μάτια και φανταστείτε ότι εσείς ήσασταν ο Μακεδόνας που έπρεπε να επιλέξει το ορμητήριο της ράτσας του. Ότι εσείς έπρεπε να ακολουθήσετε τον χρησμό και να ιδρύσετε τις ΑΙΓΕΣ. Ότι έπρεπε η κοιτίδα να είναι ασφαλής για παν ενδεχόμενο. Θα το κάνατε στην πρώτη εικόνα (Έδεσσα) ή στη δεύτερη (Βεργίνα); Σ αυτό το παράδειγμα και σε δεκάδες άλλα που η κοινή λογική δεν χρειάζεται πτυχία, εκμηδενίζεται από επιτήδειους η νοημοσύνη των αρχαίων Μακεδόνων. Και ποιοι είναι αυτοί; Οι επίσημοι εκπρόσωποι των αρχαίων, αυτούς που ονομάζουμε αρχαιολόγους. Γιατί το κάνουν; Για δυο λόγους, που όμως δεν είναι του παρόντος. Αν η λογική κάποιων λίγων από αυτούς έπιασε πάτο, γιατί οι υπόλοιποι δεν αποκαθιστούν τα πράγματα και απλά χαχανίζουν όταν ακούνε τις σαχλαμάρες; Είναι δύσκολο να πεις τι είναι χειρότερο και έτσι όσο κάποιοι από αυτούς δεν διαφοροποιούνται επίσημα, εγώ θα τους έχω στο ίδιο «καζάνι». Θα επιμένω ότι για ίδιο όφελος, παρασιτούν και απομυζούν τον αρχαίο πολιτισμό μας.
Κάθε φράση τους είναι ψεύτικη και οι αιτιολογήσεις τους δεν στέκονται ούτε σε παιδιά του νηπιαγωγείου. Στην καθομιλουμένη θα πει αυτό, ότι μας περνάνε για ηλίθιους.
Ας δούμε ένα ιστορικό απόσπασμα.
…….Οι Μακεδόνες ηττήθηκαν και ο Πτολεμαίος σκοτώθηκε. Οι Γαλάτες άρχισαν να λεηλατούν τη χώρα. Η ύπαιθρος ερημώθηκε και ο άμαχος πληθυσμός κατέφυγε στις πόλεις, όπου ήταν ασφαλής (καθώς οι βάρβαροι αγνοούσαν την πολιορκητική τέχνη)….
Το βασιλικό νεκροταφείο στη Βεργίνα, δεν ήταν ενταγμένο σε καμιά πόλη, ήταν στην ύπαιθρο μαζί με το Καβείριο (ανάκτορο) μόνο και πολύ σωστά βάση του αποσπάσματος λεηλατήθηκε. Θα ήταν διαφορετικά, αν οι Αιγές ήταν εκεί. Το απόσπασμα θα έπρεπε να λέει ότι επιτέθηκαν στις Αιγές, αφού αυτές κατ αυτούς συνυπήρχαν με την νεκρόπολη!!! Και επειδή οι νεκροπόλεις δεν έχουν ευρήματα πόλης, για να δικαιολογήσουν αυτή την απουσία στη Βεργίνα, έγραψαν ότι οι Αιγές παράκμασαν και στον 1ο αιώνα π. Χ. εγκαταλείφθηκαν!!!! Αν έχουν ιερό και όσιο, να μου το πείτε και εμένα.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΝΤΙΟΣ

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΝΤΙΟΣ
Στο τελευταίο βιβλίο μου (ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ), έγραψα οκτώ σελίδες με αποδεικτικό υλικό, για την πόλη καταγωγής του ΟΜΗΡΟΥ που είχε το προσωνύμιο ΜΕΛΗΣΟΓΕΝΗΣ, εκ του ποταμού ΜΕΛΗ, στις όχθες του οποίου γεννήθηκε. ΜΕΛΗ ποταμό είχε η Σμύρνη και έτσι κυκλοφόρησε ότι αυτή ήταν η γενέτειρα του Ομήρου. ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ. ΜΕΛΗ ποταμό, είχε και η μαγευτική πόλη ΆΜΑΣΤΡΙΣ πρώην ΣΗΣΑΜΟΣ στον ΠΟΝΤΟ (εικόνα). Στην πραγματικότητα, πλην του νομίσματος αυτού, όλο το άλλο αποδεικτικό υλικό ήταν περιττό. Απλά υπήρχε και έπρεπε να ισχυροποιήσει το ούτως ή άλλως πανίσχυρο νόμισμα. Ο προσωποποιημένος ΜΕΛΗΣ ποταμός, με την επιγραφή της πόλης πίσω και ο ΟΜΗΡΟΣ με το όνομά του μπροστά.
Μετά από τόσο καιρό, αρχίζω να πιστεύω ότι είναι ασήμαντη η πληροφορία για την γενέτειρα του Ομήρου. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ. Μπορεί το πέπλο μυστηρίου που υπάρχει στις πόλεις που ερίζουν για την καταγωγή του, να είναι πιο ελκυστικό. Επί του παρόντος, η πολιτιστική ροή στον πλανήτη είναι σταματημένη. ΟΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΜΑΘΑΜΕ. Κάποτε μπορεί να ξεθάψουν την πληροφορία.

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 23/11/2017

Asterios Tsintsifos
2 ώρες
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 23/11/2017
Το για «γέλια και κλάματα» είναι μια γνωστή έκφραση, που συχνά βρίσκει εφαρμογή σε αρχαιολογικά συνέδρια. Έτσι η Κα Κοτταρίδου της Βεργίνας, σίγουρη ότι έχει τον τάφο του Φιλίππου εκεί, αποφάσισε από το καλάμι που καβάλησε, να ονοματίσει όλους τους συλημένους τάφους της περιοχής της.
Είπε λοιπόν: «Ο ένας τάφος είναι πιθανότατα της Κυνάνης (κόρη του Φιλίππου Β’ από την Ιλλύρια πριγκίπισσα Αυδάτη και ετεροθαλής αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου)» «Ο άλλος είναι διπλή ταφή, ζευγαριού, πιθανότατα των Αριδδαίου- Ευριδίκης (ο Φίλιππος Αριδδαίος ή αλλιώς Φίλιππος Γ’ της Μακεδονίας, γιος του Φιλίππου Β’ και της Φιλίνας, που παντρεύτηκε την κόρη της Κυνάνης, Ανταία Ευρυδίκη). Επιπλέον ένας μεγάλος μακεδονικός τάφος του οποίου η πρόσοψη είναι κατεστραμμένη «είναι ίσως ο τάφος του Κασσάνδρου, ενώ ένας τάφος με κίονες ανήκει ίσως στον Φίλιππο Δ’, εγγόνο του Φιλίππου Β’. Μάλιστα, δίπλα στον τάφο της Ευρυδίκης, υπάρχει ακόμη ένας τάφος, πιθανότατα της Θεσσαλονίκης. Ποιας άλλης θα μπορούσε να είναι καθώς είναι διακοσμημένος με αστέρια-θυρεούς στο θρόνο;» αναρωτήθηκε η κ. Κοτταρίδου.
Επιφανείς αρχαιολόγοι από το ακροατήριο χαχάνιζαν με αυτά που ακούγονταν!!! Τους καταλαβαίνω απόλυτα, άσχετα το αν εγώ θα έκλαιγα. Δηλαδή ρε παιδιά, κωμωδία τον κάνατε τον πολιτισμό μας; Δεν θα ήταν καλύτερα, κάποιος ή όλοι από εσάς που χαχανίζατε, να της λέγατε να σταματήσει;
ΥΓ. Υπάρχει περίπτωση να ζωντανέψει ο Φίλιππος, αν μάθει πιο θώρακα του χρεώνουν. Ο άλλος δε που πραγματικά του ανήκει, βρικολάκιασε. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ.
Φωτογραφία του Asterios Tsintsifos.

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΕΩΣ ΕΔΩ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ;

ΕΩΣ ΕΔΩ Η ΑΝΑΣΚΑΦΗ;

Υπάρχουν πιο έμπειροι από εμένα, για να ερμηνεύσουν την έγκυρη πληροφορία που έφτασε στα αυτιά μου. Εγώ επ αυτής, μια υπόθεση μπορώ να κάνω μόνο. ‘Έκοψαν λέει, 500.000 από το ποσό του ΕΣΠΑ για την Αμφίπολι και αυτό θα αφορούσε την διευθέτηση των πρανών του μνημείου!!! Τι γυρεύει η «αλεπού στο παζάρι» λοιπόν; Είναι γνωστό από τις γεωσκοπίσεις, ότι από τα πρανή υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν νέες είσοδοι και αρχαία!!! Κανένας λοιπόν δεν πρέπει να τα πειράξει. Η επιβεβαίωση βέβαια, έρχεται από την παρουσίαση.
Ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής στην ομιλία του, έβαλε στη σειρά τις εργασίες για το μνημείο, που καταλήγουν το 2021 με το θόλο. Σε μια περατωμένη ανασκαφή, όλα αυτά θα ήταν πολύ σωστά, όμως όλοι αυτοί θέλουν να ξεχάσουν το τεράστιο υπόλοιπο της ανασκαφής που εκκρεμεί. Εμείς οι ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΕΣ, δεν το ξεχνάμε. ΤΕΛΕΙΩΣΕ η ανασκαφή Κε Λεφαντζή;

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΒΕΙΡΩΝ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΒΕΙΡΩΝ
Αιώνες μετά το θάνατό της, αυτή που παραδοσιακά φρόντιζε το θρησκευτικό συναίσθημα (ΝΕΩΚΟΡΟΣ) των Θεσσαλονικέων, ήταν η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Αδιάψευστος μάρτυρας, είναι τα νομίσματα της Θεσσαλονίκης με μεγάλη ποικιλία πορτρέτων της και όπου σε κάποια από αυτά (1,2) αναγράφεται αυτή της η ιδιότητα (ΘΕCCΑΛΟΝΙΚΗ ΝΕΩΚΟΡΟC). Ποια θρησκεία πρέσβευε εκεί, μας αποκαλύπτει άλλο νόμισμα Θεσσαλονικέων με την επιγραφή ΚΑΒΙΡΕΙΑ (4).Εντύπωση μου προκαλεί, το γνωστό σε όλους μας πορτρέτο της Ολυμπιάδας (3) στο χρυσό μετάλλιο του Αμπουκίρ, που υπάρχει στο μουσείο της Θεσσαλονίκης. Από τα πάνω από 20 μετάλλια, με θεματολογία την οικογένεια του Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη χαρίστηκε αυτό το γνωστό (2), που υπάρχει και στα νομίσματα της πόλης. Αν δεν είναι σύμπτωση, κάποιος ήξερε καλά ότι η Θεσσαλονίκη ήταν πόλη της Ολυμπιάδας!!! Όλα τα άλλα, είναι σε διάφορα μουσεία του πλανήτη.
Τι θα πει όμως πόλη της Ολυμπιάδας; Δεν είναι το θέμα της Νεωκόρου, γιατί την ιδιότητα αυτή, την είχε η αρχιέρεια στα απανταχού Καβείρια, σε όλη την αυτοκρατορία. Το ότι μόνο στα νομίσματα της Θεσσαλονίκης αναφέρεται αυτό, έχει τη δική του σημασία. Είναι μεγάλη και απλή ιστορία την οποία θα συνοψίσω σε δυο γραμμές. Πόλη της Ολυμπιάδας είναι, γιατί εκεί βρήκε συνέχεια το ιερό της στην Αμφίπολι όταν αυτό καταχώθηκε (41 π. Χ.) και γιατί εκεί είναι θαμμένη!!! Που άραγε; Ας γίνει πρώτα βίωμα στους αρχαιολόγους, ότι πρώτιστα η Θεσσαλονίκη ήταν Ελληνιστική πόλη, μετά Ρωμαϊκή και τέλος Βυζαντινή, που μόνο έτσι θέλουν να μας την παρουσιάζουν!!! και μετά εδώ είμαστε.

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η ΚΑΤΑΧΩΣΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ

Η ΚΑΤΑΧΩΣΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ
Το πρώτο δείγμα αναστήλωσης, ο καταϊδρωμένος και πολύ κουρασμένος αρχιτέκτονας της ανασκαφής (βλέπε βίντεο) στην Αμφίπολι, το έδειξε με τον περίβολο.
Στην δεύτερη φωτογραφία, ήταν σκεπασμένος και έτοιμος για τα περαιτέρω. Στην πρώτη φωτογραφία, είναι όπως τον αναστήλωσε. Ψάχνω να βρω εφαρμογή της λέξης σε κατάχωση και δεν μου βγαίνει. Την δική σου μέθοδο αναστήλωσης, και ανάδειξης, Λεφαντζή, εμείς οι Αμφιπολίτες τη λέμε «θάψιμο του κερατά».
Βλέπω ξανά και ξανά την δεύτερη φωτογραφία και προσπαθώ να καταλάβω, πως μπορεί ο περίβολος από απόσταση, να αποσταθεροποιήσει το μνημείο. Δεν τα καταφέρνω. Πίστευε λοιπόν και μη ερεύνα τη διάνοια του αρχιτέκτονα. Για μας με τη συμβατική νόηση, όλα θα αποκατασταθούν, αν τύχη και ο Λεφαντζής αποδειχθεί πονηρός. Αν θες να ανακουφίσεις τις πιέσεις Κε μηχανικέ, κάντο από το φερτό χώμα του εσωτερικού που καλύπτει το μνημείο και που λέξη δεν ακούγεται για απομάκρυνσή του. Δεν ανήκει στις επιθυμίες σου να αποκαλυφθεί κάτι καινούργιο; Και την εσκεμμένη μη ανάδειξη, εμείς στα μέρη μας το λέμε κατάχωση.


Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ

ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ
Εντύπωση μου έκανε, καλή ή κακή θα δείξει, η απουσία του δημάρχου Αμφίπολης από το πανηγυράκι του ΕΣΠΑ. Άποψή μου είναι, ότι καλά έκανε ο δήμαρχος και δεν πήγε. Έτσι το όλο θύμιζε τους γαϊδάρους που χόρευαν σε ξένη αχυρώνα. Παρόντες οι πολιτικοί, που δεν χάνουν ευκαιρία για προβολή. Θα κρατήσω μόνο την απόφαση του περιφερειάρχη, να αποκτήσει πολιτιστική σύμβουλο και μάλιστα άμισθη, την ανασκαφέα της Αμφίπολης!!! Ορθό, γιατί αν ήθελε έμμισθες, θα προσελάμβανε τις Μενδώνη και Παναγιωταρέα. Το μόνο που πρέπει να προσέχει, είναι τη μέση του, από το πολιτιστικό φορτίο που θα δεχτεί. Πρέπει ακόμα να προσέχει, γιατί στον ελεύθερο χρόνο της η ανασκαφέας, παίρνει αρχαίες πόλεις από εκεί που τις έκτισαν οι αρχαίοι και τις τοποθετεί αλλού. Οι Βισάλτες, ακόμα ψάχνουν την αρχαία Βέργη, που η Κα Περιστέρη τοποθέτησε έξω από τη Βισαλτία!!! Παρών εκεί και ο αρχιτέκτονας της κατάχωσης του περιβόλου, να παλεύει με την στατικότητα του μνημείου που κατά φαντασία κινδυνεύει. Γι αυτόν όμως, σε άλλη ανάρτηση αναλυτικά.
Όλη η προσπάθεια επικεντρώνεται, στο να ξεχαστεί ο χώρος με το φερτό χώμα που δεν έχει ανασκαφεί ακόμα. Εκεί είναι η καυτή πατάτα, αυτή που πάση θυσία δεν θέλουν να αναδείξουν. Αν αυτό ήταν δήμαρχε η αιτία να μην πας. ΕΥΓΕ. Αυτοί θέλουν στο φερτό χώμα του υπόλοιπου μνημείου, να σπείρουν γκαζόν, βάζοντας έναν θόλο επάνω από αυτό που βρήκαν και να τελειώσει εκεί η ιστορία. Ούτε και θέλουν να ονοματίσουν αυτό που βρήκαν. Κούνια που σας κούναγε ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΔΕΣ.

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Η ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΟΡΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ Η ΒΑΣΙΛΟΜΗΤΟΡΑ
Την λάτρευαν ΜΥΡΤΑΛΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ. Την ταύτiσαν με ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΑΡΤΕΜΙΔΑ, ΚΥΒΕΛΗ. Την ανακήρυξαν ΘΕΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ σε δεκάδες από αυτές και πάλι σε δεκάδες αλλού, έφερε τον τίτλο της ΙΕΡΑΣ ΒΟΥΛΗΣ.
Καμιά άλλη γυναίκα στα αρχαία χρόνια και με διαφορά, δεν λατρεύτηκε όπως αυτή. Πάντα ήταν η αρχιέρεια και έχαιρε σεβασμού και στην τελευταία γωνιά της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Αμέτρητοι νομισματικοί τύποι εξέφραζαν τα παραπάνω, ακόμα και τελετουργίες, που όμως θάφτηκαν από τους συνήθεις υπόπτους. Η έκδοση του βιβλίου «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», θα τοποθετήσει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση.
Για περισσότερες δημοσιεύσεις:
http://perixpangaionepeiros.blogspot.gr/…/05/blog-post_25.h…

Η ΒΕΡΟΙΑ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ»

Η ΒΕΡΟΙΑ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ»
Στο μοναχικό δρόμο που ακολουθώ στην νομισματική έρευνα, δεκαετίες τώρα, προέκυψαν διάφορα στατιστικά φαινόμενα, που άλλα η έρευνα τα ερμήνευσε, ενώ άλλα εκκρεμούν.
Δεκάδες κοπές με τον Αλέξανδρο ιππέα (1) και το λιοντάρι των Μακεδόνων (2), αλλά και σε άλλες τόσες παραλλαγές, η φορά του ιππέα και του λιονταριού είναι προς τα δεξιά. Σε χιλιάδες νομίσματα αυτών των δυο τύπων, τηρείται αυτό με θρησκευτική ευλάβεια. ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΚΑΜΙΑ. Και τότε συμβαίνει το παράδοξο ή το συμβολικό. Όταν στο νόμισμα αναγράφεται ο τόπος κοπής Βέροια (ΒΕΡΟΙΑΙΩΝ), τότε ο Αλέξανδρος και το λιοντάρι, κινούνται αριστερά!!!
Η ερμηνεία βέβαια αυτού του γεγονότος και άλλων παρομοίων, φαντάζει εξωγήινη για την εφορία αρχαιοτήτων στη Βέροια. Ξέρετε, εκεί που υπάγεται και η Βεργίνα. Το παραμύθι που επεξεργάστηκαν εκεί και σερβίρουν στον κόσμο, είναι πιο εύπεπτο. Τα παραμύθια δεν έχουν τέτοιου είδους συσχετισμούς για να δημιουργούν πονοκεφάλους, αντίθετα όμως, κοιμίζουν τα παιδιά.