Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΝΕΟΠΟΛΙΣ - ΚΡΗΝΙΔΕΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΙ - COLONIE PHILIPPI

ΝΕΟΠΟΛΙΣ - ΚΡΗΝΙΔΕΣ – ΦΙΛΙΠΠΟΙ - COLONIE PHILIPPI
Με αφορμή τη δημοσίευση του Θεόδωρου Σπανέλη για την ορθόπετρα του ΝΤΙΚΙΛΙ – ΤΑΣ (εικόνα) στους Φιλίππους, θα επεκταθούμε σε άγνωστες παραμέτρους της ιστορίας των Φιλίππων, που ηθελημένα ή όχι ξεφεύγουν από την ιστορία. Στην ορθόπετρα μνημονεύεται ο C-VIBIUS-C-F, που κατά τα φαινόμενα άφησε το στίγμα του στην περιοχή. Ανήκε στην δημοκρατική οικογένεια των VIBIA και βρέθηκε διοικητής στην αποικία των Φιλίππων, αμέσως μετά την μάχη το 42 π.Χ., όπου και έκοψε αρκετούς τύπους νομισμάτων (1,2,3 κ.α.). Η εισαγωγή του αρότρου σαν σύμβολο σε νόμισμά του (3), δείχνει με βάση το τέταρτο νόμισμα (COL PHIL), ότι οι Φίλιπποι ήταν ήδη αποικία των Ρωμαίων.
Περιγράφουν σαν τόπο κοπής τη Ρώμη για αυτά τα νομίσματα, χωρίς οι ίδιοι να μας εξηγούν, γιατί τόπος ευρέσεως είναι μόνο οι Φίλιπποι!!! Κόβονταν βέβαια στους Φιλίππους, όπως και πάμπολλοι άλλοι τύποι, που επίσης τόπος κοπής προτείνεται η Ρώμη. Εξαίρεση αποτελούν τα νομίσματα των πρωταγωνιστών της μάχης Βρούτου και Κάσσιου, που δεν κόπηκαν στη Ρώμη, αλλά κάπου στην ανατολή (Λυκία, Σμύρνη), με πιο εύστοχη υπόθεση, κάπου στη βόρεια Ελλάδα!!! ΟΛΑ ΚΟΠΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ.
Η θεματολογία των νομισμάτων του C-VIBIUS-C-F, ανοίγει το σημαντικότερο θέμα που αφορούσε τους Φιλίππους και έγινε αφορμή να επισκεφτεί την πόλη ο Απόστολος Παύλος αργότερα.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου