ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ή ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Εντύπωση προκαλεί το πέος του αλόγου που είναι ορατό. Συμβόλιζε κάτι άραγε, γιατί το παρουσιάζουν έτσι οι αρχαίοι; ΣΕΡΜΥΛΙΑΙΟΝ η επιγραφή από τους Χαλκιδαίους του Παγγαίου, που αργότερα διωγμένοι, ίδρυσαν την ΣΕΡΜΥΛΙΑ στη Χαλκιδική. Ήταν αδέλφια με τους Ολύνθιους Χαλκιδαίους, που ζούσαν στον τριγωνοειδή λόφο 133 δίπλα στο μνημείο της Αμφίπολης. Λέτε το μοτίβο στους κίονες του μνημείου αλλά και αλλού στο ίδιο μέρος, να προέρχεται από το σύμβολο που είναι πάνω από το άλογο; Α να το ίδιο σύμβολο και εις τριπλούν μάλιστα στο δεύτερο νόμισμα. Φαίνεται να βγαίνουν από την αναπαράσταση του μνημείου «Καστά». Εκεί και το άλογο. Στο πίσω μέρος ο Ήλιος. Μνημείο και Ήλιος, ένα πράγμα ή δυο διαφορετικά; Είναι ένα καλό ερώτημα.
Στο πίσω μέρος του πρώτου νομίσματος, παρατηρούμε ότι τα γεμίσματα στα τεταρτημόρια σχηματίζουν λόφο με την κορυφή στο κέντρο. Εκεί έχει κύκλο, που κάτι θέλει να πει. Κύκλο έχει όμως και κάτω δεξιά. Εκεί στον πραγματικό λόφο 133, είναι το μνημείο που αποκαλύφθηκε. Λέτε να είναι ένας ιδιότυπος χάρτης; Δυο κύκλοι, δυο μνημεία άραγε; Καβείριο και ναός του Ήλιου ίσως, όπως δείχνει το δεύτερο νόμισμα; Μου έρχεται κάτι στο μυαλό και θέλω να ρωτήσω την ανασκαφική ομάδα. Αν θυμάμαι καλά, τη στήλη με το φίδι, επάνω στον 133 δεν την βρήκατε;
Αν η πραγματικότητα φλερτάρει με τη φαντασία στο παραπάνω ιστορικό, η ολοκληρωμένη νομισματική αλυσίδα που υπάρχει, εκμηδενίζει τη φαντασία. Χιλιάδες νομίσματα, χιλιάδες προβληματισμοί. Όλα μαζί, συνθέτουν την ιστορία που δεν ξέρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου