ΙΣΤΙΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Κάποιος θα έπρεπε να μας είχε εξηγήσει, πως μια αφανής πόλη όπως η ΙΣΤΙΑΙΑ της Εύβοιας, κατάφερε κατά τον 3ο π. Χ. αιώνα να είναι οικονομικός κολοσσός. Τα νομίσματα της Ιστιαίας ήταν το «δολάριο» της εποχής και κυκλοφορούσαν σε όλον τον Ελλαδικό χώρο. Ήταν ακριβώς αυτό το διάστημα των Ελληνιστικών χρόνων, που λείπει παντελώς από τα ιστορικά δεδομένα της πόλης.
Είναι παράξενο να έχουμε ανούσιες αναφορές για την πόλη από τα πανάρχαια χρόνια και έως τις αρχές του 4ου π. Χ. αιώνα, χωρίς να έχουμε την παραμικρή αναφορά από την αποδεδειγμένη περίοδο ακμής που ακολούθησε. Φταίει άραγε η στενή σχέση της Ιστιαίας με το Μακεδονικό βασίλειο; Εμπίπτει άραγε και αυτή η περίπτωση, σε αυτές που επιδιώκουν έμμεσα στην μη αναφορά της Ελληνιστικής περιόδου; Μα καλά, πόσοι είναι σε αυτό το κόλπο; Αμέτρητες οι περιπτώσεις που προσπαθούν να παρουσιάσουν τα Ελληνιστικά χρόνια σαν μαύρη ιστορική τρύπα.
Είναι χαρακτηριστική η ομοιότητα μεταξύ νομισμάτων ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ και ΙΣΤΙΑΙΑΣ από την εποχή εκείνη. Κεφαλή μαινάδας μπροστά, που υπονοεί βέβαια την Διονυσιακή λατρεία και μισό καράβι πίσω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου