ΜΑΡΚΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Στις αρχές του 2ου μ. Χ. αιώνα, ο αυτοκράτορας Τραϊανός, ίδρυσε στη Θράκη την Μαρκιανούπολη. Ήταν δυτικά της Οδησσού και απείχε από αυτήν 30 χιλιόμετρα. Το ευρύτερο περιβάλλον, ήταν στα βόρεια η Πεντάπολη του Πόντου (βλέπε άλλη ανάρτηση) και στα δυτικά στη σημερινή Mantara, ήταν το τεράστιο αποτρεπτικό ανάγλυφο του Αλέξανδρου ιππέα (βλέπε άλλη ανάρτηση). Υπήρχε δηλαδή εκεί, όπου η λατρεία Αλεξάνδρου και Ολυμπιάδας, ήταν κορυφαία.
Τα αυτόνομα νομίσματα της πόλης, αποθανατίζουν την Ολυμπιάδα, που φέρει τιμητικά το όνομα της πόλης (ΜΑΡΚΙΑΝΟΠΟΛΙC). Χαρακτηριστικό των πορτρέτων της Ολυμπιάδας, είναι ότι διαφοροποιείται όσον αφορά το στέμμα που έχει στο κεφάλι. Αυτό είναι στέμμα βασίλισσας (3,4), περίβολος του Καβειρίου (1) και τα σύμβολα (σελήνη, άστρο) της θεοποίησής της (2). Πίσω τα νομίσματα έχουν, την Ρέα – Κυβέλη (1,2,4) και τον Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας (3).
Τα νομίσματα της εικόνας, δημοπρατήθηκαν το Σάββατο 24/6 με μεμονωμένο το πρώτο και τα άλλα τέσσερα σε μία ομάδα. Με μόλις 68 ευρώ (24 + 44), περιήλθαν όλα στην ιδιοκτησία μου. Φυσικά, η Ολυμπιάδα περιγράφηκε σαν ΤΥΧΗ (Tyche) και όσον αφορά την σπανιότητα που είναι μεγάλη, ο περιγραφέας αρχαιολόγος την αγνοούσε. Να είναι καλά, να μας δίνει χαρές. Φανταστείτε να ήταν γιατρός, πόσους θα σκότωνε!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου