Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ «ΦΑΚΗΣ»

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ «ΦΑΚΗΣ»
Θα μπορούσαμε επίσημα να το πούμε ημιτεταρτημόριον, 1/8 του οβολού ή 1/192 του στατήρα. Σπανιότατο βάρος και εκτός της συνηθισμένης κλίμακας. Το νόμισμα της εικόνας μας (προτομή αλόγου), έχει βάρος 0,09 του γραμμαρίου!!! 11 τέτοια νομίσματα δηλαδή, μας κάνουν ένα ολόκληρο γραμμάριο!!! Προέρχεται από το Παγγαίο και η χρονολόγησή του ανέρχεται στο 530 π. Χ. 
Πρέπει να αναλογιστούμε, ότι για αυτό το νόμισμα «φακή», φτιάχτηκε μήτρα για να μπορέσει κατόπιν να χτυπηθεί!!! Ποια ήταν άραγε τα εργαλεία του χαράκτη; Δεν θα έπρεπε να είναι λεπτά σαν τρίχα; Μπορούμε να δώσουμε μια πειστική απάντηση, χωρίς να γίνουμε γραφικοί;
 Μάλλον ΟΧΙ.

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

ΨΕΥΤΟΛΑΜΟΓΙΑ


ΨΕΥΤΟΛΑΜΟΓΙΑ
Είναι μέτριας ή και καθόλου νοημοσύνης άτομα, δημιουργούν αλυσίδες, συγκοινωνούν μεταξύ τους και παίρνουν δύναμη μέσα από τα κυκλώματα που δημιουργούν. Η βασική δομή θυμίζει πυραμίδα, όπου στη βάση της είναι οι διεκπεραιωτές ή «πρόθυμοι» αλλιώς. Είναι χαμηλής αυτοπεποίθησης άτομα, που αντί πινακίου φακής ή απλά με ένα χτύπημα στην πλάτη, κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά. Αυτή έχει πολλές ερμηνείες, αλλά μόνο ένα στόχο. Σε ένα περιβάλλον αδικίας και αναξιοκρατίας, κάθε τι καινοτόμο, έξυπνο και πρωτοποριακό, πατάσσεται. Αρκούν ψήγματα εξουσίας διαμοιρασμένα κατάλληλα στη βάση, ώστε η πυραμίδα να στέκει ακλόνητη στη θέση της. Στο καταστροφικό τους έργο οι «πρόθυμοι», κρατάνε τα προφίλ των πάνω από αυτούς καθαρά. Αυτοί δήθεν δεν αντιλαμβάνονται τι γίνεται χαμηλά και χαίρουν εκτίμησης στο μέτριο, χωρίς δυνατότητα αναβάθμισης, περιβάλλον που συντηρούν.
Τον ρόλο του «εξολοθρευτή» για κάθε τι θετικό, μοιράζονται: Δημοσιογράφοι, δημοτικές αρχές, περιφερειακές αρχές, δημόσιοι υπάλληλοι σε θέσεις κλειδιά ανάλογες της περίπτωσης και αν πρόκειται για πολιτιστικό θέμα: Πολιτιστικοί σύλλογοι και αρχαιολόγοι. Τίποτα υγιές, δεν γλυτώνει από αυτούς.

ΜΑΘΗΜΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗΣ
Γιατί άλλοτε ο σάτυρος στα νομίσματα του Παγγαίου έχει ουρά και άλλοτε όχι;

Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Υπήρξε ένας Κένταυρος, που κατά τα φαινόμενα ξέφυγε από τους γνωστούς του Πηλίου και της Φολόης. Δεν αναφέρεται καν η ύπαρξή του, αν και θεωρώ ότι ήταν ο σημαντικότερος όλων. Το όνομά του ήταν Ορρέσκωος και ήταν ακόλουθος του Διονύσου. Από αυτόν πήραν το όνομά τους οι Ορρέσκιοι (ΩRHZKIΩΝ – 3), που οι επικράτειά τους ήταν στο Σύμβολο όρος. Λατρεύονταν επίσης από Ζελαίους, Λεταίους, όπως και στο κέντρο της Διονυσιακής λατρείας, τις Εννέα Οδούς. Είχε τα ίδια γνωρίσματα με τους άλλους. Πετούσε βράχους (1) και ήταν μεθυσμένος με το κύπελλο στο χέρι (2). Με την ιδιότητα του Διονυσαίου, ερωτοτροπούσε και με την μαινάδα (3).
Η νομισματική παραγωγή με τον κένταυρο ήταν πολύ μεγάλη και άρχισε στο Παγγαίο από τα τέλη του 6ου π. Χ. αιώνα. Τέσσερις αιώνες, πριν εμφανιστούν τα πρώτα Θεσσαλικά νομίσματα με Κένταυρο. Έτσι, η εμφάνιση των κενταύρων στη ζωφόρο του μνημείου στον «Καστά» της Αμφίπολης, δεν πρέπει να προκαλεί κατάπληξη. Ανήκαν στο γενικότερο Διονυσιακό περιβάλλον εκεί.

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΦΩΚΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΣΥΜΗΣ (ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟ

Ο Asterios Tsintsifos κοινοποίησε τη δημοσίευση που έκανε στην ομάδα ΣΕΡΡΕΣ ALL DAY , SERRES FOR EVER.
Asterios Tsintsifos

ΟΙ ΦΩΚΙΕΣ ΤΗΣ ΟΙΣΥΜΗΣ (ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ)
Αν εξαιρέσουμε νομίσματα της Φώκαιας στην Ιωνία, πουθενά αλλού η φώκια δεν αποτέλεσε νομισματικό θέμα. Ένα νόμισμα εμφανίστηκε όμως (1), για να διαψεύσει αυτό τα δεδομένο. Απεικονίζεται εκεί, φώκια σε κυνήγι (επάνω), φώκια που κοιμάται (κάτω) και προέρχεται από την αρχαία ΟΙΣΥΜΗ. Το νόμισμα δεν το αντελήφθη κανείς, γιατί ο περιγραφέας αρχαιολόγος, περιέγραψε δελφίνια!!! Δρώντας στο περίπου αυτός, όπως και στην περίπτωση του Κατσικόταυρου (βλέπε σχετική ανάρτηση), δεν πρόσεξε τις διαφορές που χαρακτηρίζουν φώκιες και δελφίνια (2). Έπρεπε να διακρίνει ότι δεν υπάρχουν ραχιαία πτερύγια στις φώκιες και ότι το άνοιγμα της ουράς είναι μεγάλο για δελφίνι. Ακόμα την εμφανή καμπούρα και το κεφάλι της φώκιας που είναι ξεχωριστό, μη έχοντας σχέση με τη μύτη του δελφινιού. Ευτυχώς που κι αυτός δεν έγινε γιατρός!!!
Δεν υπάρχει αμφιβολία λοιπόν, ότι στις απέραντες αμμουδιές της Νέας Περάμου, αλλά και στις βραχώδεις ακτές που εναλλάσσονται, υπήρχε στην αρχαιότητα μεγάλη κοινωνία από φώκιες.

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΧΩΣΕΙΣ

ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΧΩΣΕΙΣ
Ο κόσμος τόχει τούμπανο και εσείς εκεί στο ΥΠΠΟ κρυφό καμάρι.
 Το ενδιαφέρον του κόσμου στην είδηση των καταχώσεων σε Πελλάνα και Αμφίπολι, ήταν συγκλονιστικό. Οι θεάσεις της συνέντευξης του Κου Σπυρόπουλου, εκτοξεύτηκαν και συνεχίζουν. Κάποτε από κάποιους, θα πρέπει να ερωτηθούν οι τρις υπεύθυνοι της κατάχωσης του περιβόλου στην Αμφίπολι, για αυτές τις περίεργες επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις. Αυτοί έχουν ονοματεπώνυμο. Ο αρχιτέκτονας Κος Λεφαντζής που υπέγραψε, ο γεωλόγος Κος Τσόκας που τον υποστήριξε και η Κα Περιστέρη, που σαν ψυχή της ανασκαφής όπως η ίδια δηλώνει, το ανέχτηκε.
Από τη μεριά της ιστορίας και της υστεροφημίας τους, δεν υπάρχει λόγος στεναχώριας από μέρους τους. Υπάρχει θέση φυλαγμένη εκεί. Είναι «μπροστινοί» και έχουν την απόλυτη ευθύνη, γιατί μέσα στην ανωνυμία ενός υπουργείου που δρα ανθελληνικά, δεν βγαίνει άκρη.

ΜΑΡΚΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ


ΜΑΡΚΙΑΝΟΥΠΟΛΙΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Στις αρχές του 2ου μ. Χ. αιώνα, ο αυτοκράτορας Τραϊανός, ίδρυσε στη Θράκη την Μαρκιανούπολη. Ήταν δυτικά της Οδησσού και απείχε από αυτήν 30 χιλιόμετρα. Το ευρύτερο περιβάλλον, ήταν στα βόρεια η Πεντάπολη του Πόντου (βλέπε άλλη ανάρτηση) και στα δυτικά στη σημερινή Mantara, ήταν το τεράστιο αποτρεπτικό ανάγλυφο του Αλέξανδρου ιππέα (βλέπε άλλη ανάρτηση). Υπήρχε δηλαδή εκεί, όπου η λατρεία Αλεξάνδρου και Ολυμπιάδας, ήταν κορυφαία.
Τα αυτόνομα νομίσματα της πόλης, αποθανατίζουν την Ολυμπιάδα, που φέρει τιμητικά το όνομα της πόλης (ΜΑΡΚΙΑΝΟΠΟΛΙC). Χαρακτηριστικό των πορτρέτων της Ολυμπιάδας, είναι ότι διαφοροποιείται όσον αφορά το στέμμα που έχει στο κεφάλι. Αυτό είναι στέμμα βασίλισσας (3,4), περίβολος του Καβειρίου (1) και τα σύμβολα (σελήνη, άστρο) της θεοποίησής της (2). Πίσω τα νομίσματα έχουν, την Ρέα – Κυβέλη (1,2,4) και τον Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας (3).
Τα νομίσματα της εικόνας, δημοπρατήθηκαν το Σάββατο 24/6 με μεμονωμένο το πρώτο και τα άλλα τέσσερα σε μία ομάδα. Με μόλις 68 ευρώ (24 + 44), περιήλθαν όλα στην ιδιοκτησία μου. Φυσικά, η Ολυμπιάδα περιγράφηκε σαν ΤΥΧΗ (Tyche) και όσον αφορά την σπανιότητα που είναι μεγάλη, ο περιγραφέας αρχαιολόγος την αγνοούσε. Να είναι καλά, να μας δίνει χαρές. Φανταστείτε να ήταν γιατρός, πόσους θα σκότωνε!!!

Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ο ΚΑΤΣΙΚΟΤΑΥΡΟΣ

Ο ΚΑΤΣΙΚΟΤΑΥΡΟΣ
Γιατί η κατσίκα δεν τρώει και κοιτάζει έκπληκτη; Το μικρό της μυαλό δεν θα το κατανοήσει ποτέ. Δεν αισθάνεται κατσίκα πλέον. Επιστήμονες την ονομάζουν ταύρο!!! Σκέπτεται ότι, αν αυτή είναι ταύρος, τότε ο ταύρος τι είναι; Μπερδεμένα πράγματα για ένα κατσικίσιο μυαλό.
Οι ίδιοι επιστήμονες, αυτοί που μπέρδεψαν την κατσίκα, επιχειρούν να μπούνε στα ενδότερα μυστήρια του μνημείου της Αμφίπολης!!! Μην το πείτε στην κατσίκα. Αφήστε την να νομίζει, ότι ο άνθρωπος είναι το ευφυέστερο ον του πλανήτη.

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ
Σε παλαιότερη ανάρτηση που την ονόμασα ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, παρουσίασα το νόμισμα του Φιλίππου που μνημονεύει την πρώτη του Ολυμπιακή νίκη (1). Το συνέκρινα με το απλό νόμισμα του Φιλίππου (2) και επεσήμανα τις ουσιώδεις διαφορές που δεν επιτρέπουν να θεωρούμε αυτά, ίδιο νόμισμα.
Στο Ολυμπιακό νόμισμα μπροστά, είναι ο Ηρακλής και όχι η κεφαλή άνδρα με ταινία στα μαλλιά. Ο αναβάτης πίσω, είναι ανασηκωμένος, δεν κάθεται στη ράχη του αλόγου και το καμτσικώνει για να τρέξει γρηγορότερα. Όπως είναι γνωστό, ο Φίλιππος έγινε Ολυμπιονίκης από αυτόν τον αγώνα.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος, γιατί μετά από πολλά χρόνια, επιτέλους εμφανίστηκε ένα σε δημοπρασία που τελείωσε σήμερα. Εμφανίστηκε και περιγράφηκε βέβαια σαν απλό και ως εκ τούτου χρειάστηκα μόνο 25 ευρώ για να το κάνω ιδιοκτησία μου. Μερικές φορές, είναι καλά τα μάτια των αρχαιολόγων να είναι κλειστά από την αμάθεια. Αν κάποτε αντιληφτούν την διαφορετικότητα των δυο τύπων, τότε τον Ολυμπιακό τύπο, θα μπορούν μόνο μεγαλοσυλλέκτες να αποκτήσουν. 10000 προς 1, είναι η αναλογία εμφάνισης.

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Για κάποιους μήνες μετά το σταμάτημα της ανασκαφής, λεωφορεία ανέβαιναν έως το μνημείο και οι επισκέπτες έστω και από απόσταση θαύμαζαν τον περίβολο. Αυτό κρατούσε κατά κάποιο τρόπο, ζωντανή την ανασκαφή. Διέθεσαν χρήματα λοιπόν και κατάχωσαν τον περίβολο, προσωρινά όπως είπαν. Βέβαια «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» και τα χρόνια περνούν. Τα λεωφορεία σταμάτησαν να πηγαίνουν και η ζωή επανήλθε στους πρότερους κανονικούς ρυθμούς. Για το εκεί χωριό Μεσσολακιά, αλλά και για την Αμφίπολι, αυτό μεταφράζεται με μια κουβέντα σε ασημαντότητα. Εδώ που τα λέμε, μπελάς είναι. Τουρίστες να έρχονται, αυτοκίνητα, συνωστισμός, φωνές, φασαρία. Μπορεί να υπάρξει και αύξηση της εγκληματικότητας. Α πα πα, πιο καλή η μοναξιά. Άλλωστε το φεστιβάλ Αμφίπολης καλά κρατεί. Θεάματα μόνο για το λαό, γιατί ο άρτος μας τελείωσε.
Το «προσωρινό» με υπογραφή του αρχιτέκτονα και την ανοχή της αρχαιολόγου, στη εικόνα μας. Έτσι προφύλαξε κατά δήλωσή του ο αρχιτέκτονας, την στατικότητα του μνημείου. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ
Ο Όμηρος πατώντας σε πρώρα καραβιού, αναχωρεί από τη γενέτειρά του, που είναι η ΑΜΑΣΤΡΙΣ (ΑΜΑCΤΡΙΑΝΩΝ) πρώην ΣΗΣΑΜΟΣ στην ΠΑΦΛΑΓΟΝΙΑ. Μαζί του η μούσα Καλλιόπη (δεξιά), κρατά την ΟΔΥΣΣΕΙΑ σε μεγάλο πάπυρο, έχοντας στο άλλο χέρι έναν μικρό. Πατά κι αυτή στο καράβι, συμβολίζοντας έτσι την περιπλάνηση του Οδυσσέα. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι με επίκληση στην Καλλιόπη ξεκινά η Οδύσσεια. Τον συνοδεύει επίσης ο Άρης (αριστερά), που σαν θεός του πολέμου, ήταν ο καταλληλότερος να κρατά κατά τον ίδιο τρόπο τον πάπυρο με την ΙΛΙΑΔΑ.
Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια ήταν τα δυο «παιδιά» του Ομήρου και η μοναδική σύνθετη παράσταση σε νόμισμα, προέρχεται από τη γενέτειρά του. Βέβαια τα πορτρέτα του Ομήρου από την ίδια πόλη (ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ σελ. 116), όπως και αυτή η παράσταση, δεν θα ισχύσουν ποτέ σαν αποδεικτικό υλικό. Βλέπετε, το οφθαλμοφανές που αποκαλύπτεται από «ακατάλληλο» άτομο, δεν προσυπογράφεται από πους «κατάλληλους». Είναι αυτοί οι ίδιοι, που παλαιότερα ονόμασα «νεκροθάφτες της ιστορίας».
Ευθύνη θα έχουν και όλοι αυτοί, που θα τρέξουν στην επόμενη ομιλία περί Ομήρου, θα ακούσουν για τις πόλεις που ερίζουν για την καταγωγή του και δεν θα επέμβουν. Πρέπει να γίνει κατανοητό. Εμείς όλοι διαμορφώνουμε το πρόσφορο έδαφος για την αλήθεια.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
Η Καλλιστώ ήταν μια από τις Νύμφες που είχε δώσει όρκο παρθενίας και συνόδευαν την Παρθένο θεά Άρτεμη. Αυτή όμως συνδέθηκε με τον Δία και γέννησε μαζί του τον Αρκάδα. Λέγεται τότε, ότι η Άρτεμη νευρίασε και μεταμόρφωσε την Καλλιστώ σε αρκούδα.
Έτσι λέει ο μύθος και εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω αν αυτό είναι γραμμένο ή αν απλά μεταφέρθηκε κατά κάποιο τρόπο ως τις μέρες μας. Νόμισμα του Ορχομενού της Αρκαδίας καταθέτει μια άλλη άποψη του μύθου. Η ‘Άρτεμις τοξεύει και το βέλος κτυπά κατάστηθα την Καλλιστώ. Ο νεαρός Αρκάς παρακολουθεί τη σκηνή.

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

ΡΕΑ – ΚΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΡΕΑ – ΚΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Ένας θεολόγος γνωρίζει καλύτερα τη σύνδεση Ρέας – Κυβέλης με την λατρεία των μεγάλων θεών της Σαμοθράκης. Τα δυο αυτά ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα. Το ερώτημα είναι, αν θα μπορούσε το λιοντάρι της Αμφίπολης, να ανήκε στην προστασία της Ρέας – Κυβέλης. Αν η παρουσία του εκεί, υπονοούσε την παρουσία της θεάς σε έναν ιερό χώρο, που αποδεικνύει το εκεί Καβείριο. Είναι γεγονός, ότι η στάση του λέοντα της Αμφίπολης, εντοπίζεται μόνο στους λέοντες της θεάς. Από την οπτική γωνία της συνέπειας και ακρίβειας των αρχαίων μυστών, ο λέοντας της Αμφίπολης, προσδιορίζει ιερό Καβείριο χώρο.
Η ίδια λογική ισχύει και για τον λέοντα της Χαιρώνειας. Και εκεί σε παρακείμενο χώρο στον Ορχομενό, όπως τα νομίσματα δείχνουν, υπήρχε Καβείριο ιερό. Αυτό σε προσεχή ανάρτηση.