Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα, που αφορά τα νομίσματα που έκοψε ο Παίονας βασιλιάς Αυδωλέων (περίπου 315 - 286 π. Χ.). Στην πραγματικότητα είναι αρκετά θέματα μαζί, που όλα μαζί οδηγούν σε μια πονηρή στρέβλωση της ιστορίας.
Γράφεται ότι το νόμισμα του Αλεξάνδρου (1), κόπηκε στην Άστιβο ή στο Δαμάστιον της Παιονίας και αυτό γιατί ο τρόπος γραφής είναι πανομοιότυπος με αυτόν των νομισμάτων του Αυδωλέοντα (2). Ταιριάζουν ακόμα τα νομίσματα, στην υψηλή καλλιτεχνικότητα που διαθέτουν. Από αυτό πηγάζει η πρώτη ένσταση, που αμφιβάλει αν στην Παιονία υπήρχαν χαράκτες τόσο υψηλού επιπέδου. Βέβαια είναι απολύτως βέβαιο, ότι τα νομίσματα έχουν τον ίδιο τόπο κοπής, όμως αυτός δεν θα μπορούσε να είναι η Παιονία. Στα περισσότερα νομίσματά του ο Αυδωλέων, έχει ένα περίεργο μονόγραμμα. Απαρτίζεται από το άλφα (Α) και από κέρατα αίγας. Δεν είναι τίποτα άλλο από το αρχικό γράμμα της πρώτης πρωτεύουσας των Μακεδόνων ΑΙΓΕΣ, με τα κέρατα από επάνω για να μπορεί να συνδεθεί και να μην παρερμηνευτεί με το άλλο άλφα που είναι μεμονωμένο. Πονηρά το ερμηνεύουν σαν μονόγραμμα του Αυδωλέοντα, όμως τα καμπυλωτά κέρατα δεν συνιστούν γράμμα. ‘Αλλωστε θα ήταν πλεονασμός, αφού το όνομα είναι γραμμένο.
Εκεί έκοψε τα νομίσματά του ο Παίονας βασιλιάς, μια και οι σχέσεις του με τον Κάσσανδρο ήταν πολύ καλές. Έτσι δεν τίθεται θέμα πολιτιστικής αναλαμπής στα όρια της Παιονίας. Όσον αφορά τα μεταθανάτια νομίσματα του Αλεξάνδρου που κόβονταν στις ΑΙΓΕΣ, ο τόπος κοπής προκύπτει από περισσότερα σύμβολα που εμφανίζονται εκεί.
ΥΓ. ΑΙΓΕΣ βέβαια είναι η Έδεσσα και όχι η Βεργίνα της ψεύτικης ευημερίας που εμφανίζει η Κα Κοτταρίδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου