ΚΑΒΕΙΡΙΟΣ ΦΑΡΟΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Εκεί στο κέντρο του μνημείου που υποτίθεται ότι υπήρχε το λιοντάρι της Αμφίπολης, υπήρχε η πηγή φωτός (φάρος) που είχαν όλα τα Καβείρια ιερά.
Αναμφισβήτητα κάτι υπήρχε εκεί, αφού βρέθηκαν θεμέλια από τετράγωνη βάση. Αυτό όμως, μέχρι την τοποθέτηση του λιονταριού εκεί, απέχει πολύ. Η τετράγωνη βάση, ανταποκρίνεται οπωσδήποτε και στον φάρο. Κλειδί είναι η ταυτότητα του κυκλικού περιβόλου. Εφόσον εκεί υπήρχε Καβείριο, ο φάρος που υπάρχει σε πολλά νομίσματα της Αμφίπολης (1), ανήκε εκεί. Βέβαια υπήρχε Καβείριο εκεί, αλλά η αναρμόδια ανασκαφική ομάδα, ήταν αδύνατο να το ξέρει.
Ο φάρος και το εκπεμπόμενο φώς, ήταν ένα από τα γνωρίσματα που παρέπεμπαν σε Καβείριο ιερό. Σε νομίσματα αρκετών άλλων πόλεων υπάρχει αυτή η παραπομπή, όπως και στην ΓΑΒΑΛΑ της Συρίας (2). Σε άλλα νομίσματα εκεί, γίνεται φανερή η ομοιότητα του Καβειρίου εκεί με αυτό της Αμφίπολης. Το σύμβολο της τελετουργικής μαγείας κοράκι, πατά επάνω στο Καβείριο (3), έχοντας απέναντι τη σφίγγα με κάλαθο.
Το Καβείριο της Αμφίπολης σαν πρωτότυπο, υπήρξε πρότυπο για πάρα πολλά άλλα Καβείρια. Έτσι και η σφίγγα στο νόμισμα της Γάβαλας (3), πρότυπο είχε την σφίγγα της Αμφίπολης (4). Χαρακτηριστικά είναι ο κάλαθος, μαζί με το μακρύ μαλλί που είναι μοναδικός συνδυασμός.
Αν η ανασκαφική ομάδα ζητήσει από μένα, να υποδείξω τη θέση που ήταν στημένο το λιοντάρι τότε, θα το κάνω. Επί του παρόντος περιμένω από την ομάδα, να διαψεύσει τη γνωστή θεωρία του λέοντα στο κέντρο του «τύμβου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου