Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ

Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Χωρίς αμφιβολία, η προσάρτηση της Αμφίπολης και κατ επέκταση όλου του Παγγαίου στο Μακεδονικό βασίλειο, έφερε ανακατατάξεις. Το κέντρο βάρους του βασιλείου, με ευθύνη του Φιλίππου, μετατοπίστηκε εκεί. Αυτό όπως και ήταν φυσικό έφερε δυσαρέσκεια στα δυτικά της χώρας. Προηγουμένως, είναι ιστορικά άγνωστες οι ακριβείς σχέσεις των Αμφιπολιτών με τους Χαλκιδαίους, που κρατούσαν από τα τέλη του 5ου π. Χ. αιώνα. Το πιθανότερο φαίνεται να ήταν, μια άνιση υπέρ των Χαλκιδαίων κατανομή του πλούτου της πόλης. Πως αλλιώς θα μπορούσε να εξηγηθεί η 100 προς 1 κοπή Χαλκιδαϊκών και Αμφιπολίτικων νομισμάτων αντίστοιχα. Φαίνεται λοιπόν, περισσότερο να απελευθέρωσε την πόλη ο Φίλιππος, παρά να την κατέλαβε. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις άπειρα καλύτερες συνθήκες που εισήγαγε εκεί, έγινε πέρα από το κανονικό αγαπητός.
Υπήρξε ο οικιστής της Αμφίπολης και χρόνο με το χρόνο η λατρεία στο πρόσωπό του μεγάλωνε. Αυτό τροφοδότησε τις ιστορικές πηγές, που αναφέρονται για λατρεία του Φιλίππου στην Αμφίπολη και όχι γενικότερα στη Μακεδονία, όπως θα ήταν φυσικότερο.
Ο θάνατος του Φιλίππου βρήκε την Ολυμπιάδα να διαμένει και να ιερουργεί στο Καβείριο ιερό της στην Αμφίπολη. Ανεξάρτητα από το τι πίστευε η ίδια, έκανε αυτό που επιθυμούσε ο Αμφιπολίτικος λαός. Θεοποίησε τον Φίλιππο και σε μια άκρη του Καβείριου προσανατολισμένη στην πόλη και το λιμάνι της, έφτιαξε τον τάφο προσκύνημα του Φιλίππου.

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ (προς Κα Κοτταρίδου – Βεργίνα)

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ – ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
(προς Κα Κοτταρίδου – Βεργίνα
)
Είναι πάγια τακτική όσων περιμένουν από το σύστημα να τους σώσει, να σιωπούν. Δεν σιωπούν κατά το «η σιωπή είναι χρυσός», αλλά γιατί δεν υπάρχει τίποτα να πούνε και το μόνο που επιθυμούν είναι να κρυφτούν. Έρχονται στιγμές, που πρέπει να αντιμετωπίσουν την ιστορική αλήθεια και τότε στέκονται μικροί και ανήμποροι. Εσείς Κα Κοτταρίδου, που είστε τόσο εύγλωττη στις ξένες υποθέσεις, είναι καιρός να δείτε τα του οίκου σας.
Παραλάβατε τον τάφο του Φιλίππου που είναι ψεύτικος και σας βολεύει ή σας συμφέρει να τον κρατήσετε έτσι. Κατ αυτόν τον τρόπο βέβαια, διαμορφώνεται την ανυπεράσπιστη στα «δόντια» σας ιστορία, κατά πως βολεύει και συμφέρει. Υποτιμάτε την συγκρότηση των αρχαίων και την ικανότητά τους να έχουν κανόνες για το παραμικρό. Τσαλαπατάτε για ίδιον όφελος ότι βρεθεί μπροστά σας, αδιαφορώντας για την αλήθεια που επιθυμεί να ξέρει όλος ο κόσμος.
Οι αποδείξεις που θέλουν τον τάφο του Φιλίππου αλλού, δεν θα μας απασχολήσουν εδώ. Ούτε και τα διάτρητα επιχειρήματα που στηρίζουν τον ψευτοτάφο στη Βεργίνα. Για στρέβλωση της ιστορίας και παραβίαση εθιμοτυπικών συνηθειών των αρχαίων θα μιλήσουμε μόνο.
(1) Προφανώς δεν γνωρίζατε, από Ανδρόνικο και μετά εκεί στη Βεργίνα, ότι ο Φίλιππος θεοποιήθηκε και αν το γνωρίζατε, αγνοούσατε την διαφορετική μεταχείριση θεών και ανθρώπων τότε. Ο θεός λατρευόταν και τον προσκυνούσαν, ενώ ο θνητός καταχωμένος περνούσε στη λήθη. Σε έναν τάφο επιφανούς θνητού Μακεδόνα λοιπόν, τοποθετήσατε τον θεό Φίλιππο. Ήρθατε σε κόντρα με τους αρχαίους, που σε καμιά περίπτωση δεν θα το έκαναν έτσι. Θα ήταν απρέπεια και βλασφημία αυτό κυρία Κοτταρίδου.
(2) Για δυο λόγους, ο Φίλιππος έπρεπε να είναι θαμμένος σε ιερό χώρο. Ένα που ήταν θεοποιημένος και δυο γιατί ήταν μυημένος στα Καβείρια. Ο χώρος του ψευτοτάφου κυρία Κατταρίδου, είναι σε αρχαίο ιερό χώρο; Όχι φυσικά, αλλά και στην ίδια «τούμπα» υπήρχε με άλλους θαμμένους, σε επίσης τυπικούς Μακεδονικούς τάφους.
(3) Που είναι τα νομίσματα του βασιλιά κυρία Κοτταρίδου; Θα μπορούσε να μην έχει νομίσματα ο τάφος ή οι παρακείμενοι στην ίδια τούμπα; Υπήρχαν, γιατί έτσι επέβαλε το εθιμοτυπικό των Μακεδόνων. Την ακριβέστερη πηγή χρονολόγησης, την έφαγε το σκοτάδι, γιατί απλά τα νομίσματα ήταν μεταγενέστερα.
Ο Ανδρόνικος έκανε το «κομμάτι» του, μέσα σε ένα συντεχνιακό περιβάλλον αρχαιολόγων, ανενόχλητος. Αυτός όμως πάει. Η ιστορία θα τον απομυθοποιήσει και οι οδοί στο όνομά του θα αλλάξουν όνομα. Εσείς τι θα κάνετε κυρία Κοτταρίδου, θα συνεχίσετε την κωμωδία;

Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙΑ

ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΑΘΕΙΑ
« Η ημιμάθεια χειροτέρα της αμαθείας».
 Αυτό το ξέρουν και οι αρχαιολόγοι. Ξέρουν όμως, ότι αυτό που εφαρμόζει καλύτερα απ όλα στο γνωμικό, είναι ο κλάδος τους; Αυτό είναι η αλήθεια και δεν έχει σημασία αν το γνωρίζουν ή όχι.
Υπερόπτες ημιμαθείς λοιπόν, ισοπέδωσαν και εξακολουθούν να το κάνουν, τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Αγνοώντας την συγκροτημένη σκέψη των αρχαίων, την δομή της κοινωνίας τους και τους κανόνες που επέβαλαν στις δραστηριότητές τους, πήραν τα ηνία και έγινε το «έλα να δεις». Φαίνεται όμως να τους «δέρνει» και μια αρχαία κατάρα. Δεν πέφτουν ποτέ πάνω στην αλήθεια, ούτε και από σύμπτωση. Ίσως είναι η εκδίκηση των αρχαίων για το μεγάλο κακό που τους βρήκε, να εκπροσωπούνται από αυτούς.
Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να πάρετε από μικρό παιδί το παιχνίδι που παίζει; Έτσι γαντζώθηκαν κι αυτοί στον πολιτισμό, μαλώνοντας μάλιστα για το ποιος θα πάει που. «Κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι» λέει ο λαός μας και η ασέλγεια στην ιστορία, καλά κρατεί. Όταν οι ασπίδες που σας προστατεύουν πέσουν, τότε αρκετοί από εσάς θα θυμηθείτε το φιλότιμο που δεν δείξατε ποτέ.
Θα συμφωνήσω με τους περισσότερους από εσάς, ότι ο «Καστάς» είναι τάφος. Ο δικός σας.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ

Δεν είναι θέμα αν κάποιοι αντιδραστικοί εκ πεποιθήσεως, δυο ή τρις με κορυφαίο τον «λυκόφιλο» Δημήτρη Σαββίδη, αντιδρούν και ειρωνεύονται σε όλα τα δικά μου κείμενα. Άλλωστε αυτοί και που δεν είναι του επαγγέλματος, πάντα θα υπάρχουν. Θέμα είναι ότι, το ελάχιστο αποδεικτικό υλικό που παρουσιάζω σε δεκάδες θέματα, μπορεί και κρατά όλους τους «ειδικούς» αμίλητους και χωρίς αντίδραση. Σε μένα η στάση τους αυτή, δεν είναι μυστήριο. Έχοντας το μέτρο σύγκρισης από αυτά που έμαθαν στις σχολές τους, αισθάνονται ανήμποροι μπροστά σε αυτή την καταιγίδα στοιχείων που έξαφνα τους βρήκε. Πέραν τούτου, αυτοί της ενεργούς δράσης σκέπτονται ότι το ελάχιστο αυτό αποδεικτικό υλικό, είναι περισσότερο από αντίστοιχο δικό τους, με το οποίο στήριξαν δικές τους υποθέσεις. Έτσι δεν είναι κυρία Κοτταρίδου; Εσείς τι λέτε κυρία Περιστέρη, η αρχαία Βέργη είναι στο Νέο Σκοπό; Αισθάνονται εκτεθειμένοι και ευάλωτοι σαν να τους έπιασαν στα «πράσα». Γνωρίζουν ακόμα, ότι το αποδεικτικό υλικό που δεν βγήκε ακόμα, υπάρχει.
Είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Μόνο με προεδρικό διάταγμα θα γλυτώσουν. Ο Φίλιππος θα αναπαυθεί εκεί που του ταιριάζει, το μαντείο θα ξαναρχίσει να δέχεται επισκέπτες, το Καβείριο της Ολυμπιάδας με το φάρο του θα ξαναφωτήσει τα γύρω και στη σκιά του Βουκεφάλα θα βρίσκεται ο μέγιστος των Ελλήνων Αλέξανδρος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ – ΔΙΟΝΥΣΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – ΒΟΥΚΕΦΑΛΑΣ – ΔΙΟΝΥΣΟΣ

Η πιο σπάνια μορφή θεοποίησης του Αλεξάνδρου, ήταν αυτή στον Διόνυσο. Σε τέτοια περίπτωση, φαίνεται στην απεικόνιση ο Αλέξανδρος με κέρατα ταύρου (4). Πέραν των θεοποιήσεων σε βασιλιά «Κριό» (2) και Ήλιου (3), η συγκεκριμένη στον Διόνυσο είχε κάτι το ιδιαίτερο. Εμφάνιζε σαν θεό Διόνυσο, πάλι με κέρατα και τον Βουκεφάλα (1). Η θεοποίηση αυτή, συμβόλιζε και το αναπόσπαστο Αλεξάνδρου – Βουκεφάλα. Παραπέμπει άμεσα στον χρησμό του τριόφθαλμου, όπου μετράνε μαζί τα μάτια ανθρώπου και αλόγου.
Αυτή η μορφή θεοποίησης, ήταν διαδεδομένη στη Συρία κυρίως και προσφέρει την παράμετρο, το προσκύνημα στο Βουκεφάλα να είναι και προσκύνημα στον ίδιο τον Αλέξανδρο. Αυτό όπως φανερώνουν τα νομίσματα, πάντα σε ιερό Διονυσιακό χώρο.
Στην εποχή του Σέλευκου Α΄ του Νικάτωρα (312 – 281 π. Χ.), στον οποίον ανήκουν τα νομίσματα (1,4), αυτός ο χώρος φαίνεται να ήταν στην Αμφίπολη. Τα συνοδευτικά σύμβολα και μονογράμματα, δεκάδων παρόμοιων νομισματικών τύπων από την ίδια περιοχή, φροντίζουν να επιβεβαιώσουν αυτό.

ΣΑΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΟΣ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Asterios Tsintsifosς.

ΣΑΤΥΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΥΑΤΙΔΟΣ - ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Αν νομίζετε ότι στο νόμισμα απεικονίζονται ένας σάτυρος και μια μαινάδα, κάνετε λάθος. Πρόκειται για Καρυάτιδα την οποία παρενοχλεί με ανήθικο σκοπό σάτυρος. Βέβαια ο σάτυρος με την μαινάδα, καθότι ακόλουθοι του Διονύσου, ήταν αχώριστο ζευγάρι. Όμως ένας σάτυρος δεν μπορεί με τίποτα να είναι μονογαμικός. Η περίτρανη απόδειξη προήλθε από το εσωτερικό του μνημείου της Αμφίπολης (2), όπου και αποκαλύφθηκε η εξωσυζυγική σχέση του σάτυρου. Εκεί έχουμε ολοφάνερα την Καρυάτιδα, να φορά το ίδιο φουστάνι με αυτήν του νομίσματος. Έχει μάλιστα το ίδιο χτένισμα και φορά τα ίδια σκουλαρίκια. Παραμένει άγνωστο βέβαια, το αν ο σάτυρος έδιωξε την μαινάδα και συνέχισε το βίο του με την Καρυάτιδα.
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, να μην είναι ο σάτυρος στο νόμισμα, αλλά ο Απόλλωνας μεταμφιεσμένος, που εκείνη τη στιγμή τον έπιασε ο φακός γυμνό. Αυτό όμως θα μας το αποδείξει κάποιος άλλος αρχαιολόγος.
Αν τα σοβαρά επιχειρήματα δεν αρκούν για το αυτονόητο, ίσως η διακωμώδηση φανεί πιο αποτελεσματική.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ ΤΩΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ
Υπάρχει η απορία και την εισπράττω συνεχώς, για το μέχρι που μπορούν να διεισδύσουν τα νομίσματα στην αρχαία ιστορία. Η απάντηση είναι, μέχρι εκεί που δεν μπορεί να φανταστεί ανθρώπου νους. Ο λόγος, που άγνωστες πτυχές της ιστορίας ανοίγονται ολοκάθαρα εμπρός μου, είναι αυτός. Ο λόγος που οι άριστοι γνώστες της συμβατικής ιστορίας των «πηγών» μένουν έκπληκτοι, είναι πάλι αυτός. Όμως και εγώ από αυτόν τον πλανήτη είμαι, εδώ έκανα τις μελέτες μου, απλά αποφάσισα κάποτε να δω την ιστορία από άλλη οπτική γωνία. ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ.
Όταν τα νομίσματα φτάνουν στο ακραίο, να απεικονίζουν την τρύπα ενός αγάλματος, έστω και διάσημου όπως είναι ο Βουκεφάλας, φανταστείτε τι άλλο μπορούν να δείξουν. ΤΑ ΠΑΝΤΑ.

Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)


ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
Μπορεί να μην έγινα κατανοητός προ τεσσάρων ημερών, έτσι θα το πω με άλλα λόγια.
Το άλογο της φωτογραφίας μας είναι ο Βουκεφάλας. Αν οι «ειδικοί» δεν έχουν τις αποδείξεις, να έρθουν ΣΕ ΜΕΝΑ. Το άλογο από κατασκευής του και για 300 περίπου χρόνια. βρισκόταν μέσα στο μαντείο του «Καστά» στην Αμφίπολη. Αν οι «ειδικοί» πάλι θέλουν τις αποδείξεις, ΣΕ ΜΕΝΑ. Μετά ο Βουκεφάλας μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, έως που κατέληξε στη Ρώμη. Και αυτές οι αποδείξεις ΣΕ ΜΕΝΑ.
Η πόρτα μου είναι ανοικτή, στον καθένα που ενδιαφέρεται για τη συνέχιση της ανασκαφής και έχει λόγο. Φοβάμαι όμως πως,
 Σςςςς η χώρα κοιμάται και περιμένει να περάσει κι αυτό, όπως τόσα άλλα.
 Αυτό όμως, όπως και τα άλλα μεγάλα του μνημείου, θα περάσουν μεν, αλλά πάνω από τα κορμιά σας.

ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ +2+3


ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Είναι αδύνατον να αποκαλύψει κανείς τα ιστορικά δεδομένα της Αμφίπολης, αν προηγουμένως δεν ανακαλύψει το «ρόλο» της πόλης στα αρχαία χρόνια. Το ότι δεν της αποδόθηκαν τα προσωνύμια του τίτλου, δεν αποτελεί ελαφρυντικό σε αυτούς που δεν ανακάλυψαν τίποτα. Εκεί υπήρξε το κεντρικό Καβείριο, μιας λατρείας που αναβίωσε η Ολυμπιάδα και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στους αιώνες που ακολούθησαν. Η βασιλική τυποποιημένη νομισματοκοπία του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, όπως εκδηλώθηκε στην Αμφίπολη, δεν επέτρεψε άμεσα να βγει αυτό προς τα έξω. Η ιερότητα της πόλης που αφετηρία είχε την Ολυμπιάδα, εκδηλωνόταν με συμβολισμούς επάνω σε αυτά τα νομίσματα. Αν την ίδια εποχή η Αμφίπολη έκοβε αυτόνομα νομίσματα, τότε οι πληροφορίες για την ιερή δομή της πόλης θα ήταν άμεσες.
Αυτό που δεν έγινε όμως στην Αμφίπολη, έγινε σε δεκάδες πόλεις της ανατολής και ειδικότερα σε καθαρά Μακεδονικά κέντρα. Εκεί το πρότυπο για τα Καβείρια ιερά και τους συντελεστές τους, ερχόταν κατ ευθείαν από την Αμφίπολη.
Πραγματική «ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ» υπήρξαν οι Αιγαιές της Κιλικίας. Από τον Αλέξανδρο που ιδρύθηκε, έως και τα ύστερα Ρωμαϊκά χρόνια διακήρυττε την καταγωγή της, ΠΟΛΕΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΥΓΕΝΟΥΣ όπως αναγράφεται σε νόμισμα του αυτοκράτορα Καρακάλλα (2) και την ιερότητά της, ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ σε αυτόνομο νόμισμα των Ελληνιστικών χρόνων (1). Απόλυτα κυρίαρχο θέμα στα αυτόνομα Ελληνιστικά νομίσματα, ήταν η Ολυμπιάδα, που νεκρή πλέον αναγορεύτηκε σε θεά της πόλης (1). Μαζί της στο πίσω μέρος, πάντα ο Βουκεφάλας (1)…..
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Για περισσότερες δημοσιεύσεις:
http://perixpangaionepeiros.blogspot.gr/…/07/blog-post_23.h…



ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ (ΑΙΓΑΙΕΣ) συνέχεια
Είναι παράξενος ο συνδυασμός Ολυμπιάδας και Βουκεφάλα, όμως μετά την απόδειξη ότι το άγαλμα του Βουκεφάλα υπήρξε μέσα στο μαντείο και προσκύνημα του Φιλίππου στην Αμφίπολη, ο συνδυασμός ήταν απόλυτα εύστοχος. Πολύ σπανιότερα στις Αιγαιές, έχουμε και τον ίδιο τον Αλέξανδρο μαζί με το άλογό του (1). Αν και δεν είναι απόδειξη, είναι καταπληκτικό το πόσο μοιάζουν τα άλογα του νομίσματος (1) και του αγάλματος (4).
Δεν παρέλειψαν εκεί να υποδείξουν δια του συμβόλου (2) και το χώρο όπου υπήρχε ο Βουκεφάλας στην Αμφίπολη. Είναι ο συμβολισμός της ανατολής του ήλιου, από την κορυφή ενός τριγώνου. Μεγάλο ενδιαφέρων έχει η κάθετος γραμμή από την κορυφή στη βάση του τριγώνου (2) Θα μπορούσε να είναι κάτι σαν αγωγός, που τροφοδοτούσε την πηγή φωτός (φάρο) στην κορυφή. Άλλωστε στο κέντρο της βάσης που θεωρήθηκε ότι ήταν του λιονταριού, βρέθηκε οπή διαμέτρου 1,20 μέτρου.
Στην Αμφίπολη έναν αιώνα νωρίτερα, τα ίδια συμβολίστηκαν όπως φαίνονται στο νόμισμα (3). Η ανατολή του ήλιου εκεί, συμβολιζόταν δια του Α. Υπήρξαν λοιπόν οι Αιγαιές, η ΙΕΡΗ πόλη της ανατολής. Όπως τα δια των συμβόλων ιερά τετράδραχμα Φιλίππου και Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη, έτσι και η ιερή θεματολογία στα νομίσματα των Αιγαιών. Ουσιώδης λεπτομέρεια που έκανε τη διαφορά, ήταν τα εν ζωή νομίσματα της Ολυμπιάδας στην Αμφίπολη, που στις Αιγαιές ήταν μεταθανάτια αυτής. Εκεί στην ανατολή, στα πλαίσια της ιερής μνήμης, τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα……
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Για περισσότερες δημοσιεύσεις:
http://perixpangaionepeiros.blogspot.gr/…/07/blog-post_71.h…


ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ – ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
Σε απόλυτη αρμονία με τα ιερά νομίσματα Αμφίπολης, Αιγαιών και Κυζίκου, έρχεται και η ζωγραφική της ζωφόρου «Καστά». Ανάλογα την εποχή, οι παραστάσεις είναι συμβολικές ή πραγματικές. Όμως πάντα εννοούν το ίδιο πράγμα. Ας ερμηνεύσουμε λοιπόν με βάση τα νομίσματα, το κομμάτι της ζωφόρου (δεξιά προς αριστερά) που αποκάλυψε η ανασκαφή στο μνημείο της Αμφίπολης.
Από την πυραμίδα του φωτός ή του ανατέλλοντος ηλίου (όπως και στο νόμισμα) εξέρχεται η ιέρεια και δίνει χρησμό νικηφόρο (νίκη που ίπταται). Στο νόμισμα, η πυραμίδα που συμβόλιζε όλο το Καβείριο ιερό, περιορίζεται μόνο στον εσώτατο χώρο του μαντείου. Έτσι και εκεί έχουμε την ίδια διαδικασία. Τα Μακεδονικά όπλα δέχονται την ευλογία και ο αγγελιοφόρος μεταφέρει τον χρησμό.
Τα Καβείρια ιερά πρωτίστως παρείχαν ναυτική προστασία. Έτσι ο Ποσειδώνας που διακρίνεται επάνω στην πηγή φωτός (φάρο) στο νόμισμα, παρέχει την προστασία του στο στόλο που διακρίνεται στο νόμισμα, αλλά και στη ζωφόρο. Στη ζωφόρο δεν ήταν απαραίτητη η απεικόνιση του Ποσειδώνα, γιατί η ιδιότητα του Καβειρίου ήταν αυτονόητη. Στο νόμισμα διακρίνεται και η φωτιά στο κέντρο του φάρου.
Έτσι ο ιππέας Αλέξανδρος, σε νόμισμα και ζωφόρο, ξεκινά για την ανατολή. Άρματα (ζωφόρος) και πεζέταιροι (νόμισμα) τον ακολουθούν και έχουν την προστασία του Ηρακλή (ζωφόρος).
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ


Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Η κυρία Κοτταρίδη νομίζει ότι αμύνεται, δίνοντας συνέντευξη στην «καθημερινή». Δεν αγγίζει βέβαια το επίμαχο θέμα του τάφου του Φιλίππου, παρά εκφράζει την άποψη ότι ο «Καστάς» μπορεί να μην έχει και τίποτα.
Άσε την αυτή, για την εικονική πραγματικότητα της Βεργίνας αγωνίζεται. Εσείς Σερραίοι δημοσιογράφοι, δεν έχετε αντανακλαστικά; Δεν ντρέπεστε; Έχετε από κάπου εξουσιοδότηση να θάψετε το νομό; Υπάρχουν οι αποδείξεις για τον Φίλιππο, το μαντείο, το Καβείριο, τον Βουκεφάλα και εσείς θάβετε το νομό. Νεκροθάφτες λοιπόν. Δίπλα σας είναι η πηγή των αποκαλύψεων και κανονικά θα έπρεπε να με τραβάτε σαν το λάστιχο. Μόνο έτσι θα δείχνατε την αγάπη σας για τον τόπο. Αντ αυτού, μια απίστευτη και ύποπτη μιζέρια.
Προσωπικά σας έχω προσπεράσει και δεν σας χρειάζομαι ούτε κατ ελάχιστον. Η έρευνα και οι αποκαλύψεις μου απευθύνονται παγκόσμια και δεν έχουν σχέση με πρόσκαιρη δόξα. Χαραμίζω όμως λίγο από το χρόνο μου, μπας και σταματήσετε τον κατήφορο που πήρατε. Καταδικάζετε το νομό στην ανυπαρξία, πρόσκαιρα βέβαια, γιατί αυτό που έρχεται δεν μπορείτε να το σταματήσετε. Κλέβετε πολύτιμο χρόνο και φρενάρετε διαδικασίες, σαν να θέλετε να εκδικηθείτε αυτόν το νομό. Είναι γραφτό κάποτε, εκατομμύρια επισκέπτες να καταφτάνουν από παντού. Γιατί όχι από τώρα κύριοι των ειδήσεων και κυρίες των ενημερωτικών εκπομπών; Κάποιοι είναι και στην περιφέρεια; Ποιος θα ενημερώσει τον κύριο Τζιτζικώστα για την πλαστή ιστορία της Βεργίνας και το άδικο του ΕΣΠΑ; Αυτά είναι δουλειά των δημοσιογράφων, αυτών που πιστεύω ότι οι περισσότεροι δεν είστε και ίσως κάποτε γίνετε.