ΟΙ «ΤΥΧΕΡΕΣ» ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Όταν η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ έβαλε φρουρούς στο μνημείο τις σφίγγες, ακολούθησε μια πανάρχαια παράδοση της περιοχής. Αυτή ήθελε την υπέρτατη επουράνια θεά ΡΕΑ να είναι ο τόπος της εκεί και φυσικά οι σφίγγες μαζί της. Από τα τέλη του 6ου π. Χ. αιώνα, υπήρχαν κιόλας σφίγγες σε νομίσματα της περιοχής (1). Αλλά και στις αρχές του 4ου αιώνα, δεκαετίες πριν την Ολυμπιάδα, η σφίγγα στόλιζε τα υπέροχα τότε νομίσματα της Αμφίπολης (2).
Ανήκουν οι σφίγγες με τις ιδιότητές τους, σε ένα τεράστιο παζλ, το οποίο συνθέτει όλο τον αρχαίο κόσμο. Έναν υπέροχο κόσμο, που σε κάθε ευκαιρία οποιασδήποτε αποκάλυψης, θα έπρεπε αρχαιολόγοι να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας και να χαίρονται γι αυτό. Το παζλ όμως είναι σκορπισμένο στο πάτωμα και κανένας από αυτούς δεν έχει διάθεση να ενώσει κομματάκια. Η ζωή τους μάλιστα, γίνεται πολύ πιο εύκολη αν δεν το κάνουν.
Βρήκαμε δυο υπέροχες σφίγγες είπαν και τίποτα άλλο! Πω πω επιστημονική ανάλυση! Τυχερές οι σφίγγες, τυχεροί κι εμείς. Μάλλον άμα δεν εμφανίζονταν «φάτσα κάρτα» που λέμε, αποκλείεται εμείς να βλέπαμε πόσο υπέροχες είναι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου