ΙΕΡΑ ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Αναγνωρίζουμε τον Ασκληπιό, από το φίδι που τυλίγεται στο ραβδί του (4) και μόνο από αυτό. Κανένα νόμισμα της Επιδαύρου δεν το έχει αυτό! Υπάρχουν όμως φίδια πολλά, τα οποία κινούνται μόνα τους (1), τα προστατεύει ο Δίας (2) και κατά περίεργο τρόπο, δυο από αυτά στολίζουν το αέτωμα του ναού (3). Επίσημα βέβαια, ονομάζουν τον Δία Ασκληπιό! Είναι βολικό να χαρακτηρίσουν τον χώρο Ασκληπιείο και να ξεμπερδέψουν. Φτάνει ένα Ασκληπιείο μόνο, για να χαρακτηρίσει έναν τόπο ιερό; ΙΕΡΑC ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ γράφει στο 3 νόμισμα! Στο ίδιο νόμισμα, ο Δίας κρατάει την Αρτέμιδα στο χέρι, όπως ακριβώς υπάρχει και σε νομίσματα της Εφέσου. Ακόμα έχει το σκύλο της κάτω από το θρόνο (2) και στο ίδιο νόμισμα, είναι ο Απόλλωνας μπροστά. Πάλι κάτω από το θρόνο του Δία (2), το δηλωτικό των μεγάλων θεών (Θ) και το Δελφικό Ε.
Από προηγούμενη ανάρτηση, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι το ιερό της Επιδαύρου είναι το δίδυμο της Βεργίνας, που όμως εκεί είναι το παλάτι του Φιλίππου. Αναρωτιέμαι καμιά φορά, αν για τους ίδιους λόγους πουλάνε τρέλα και οι Σκοπιανοί. Ονοματίζουμε ότι θέλουμε, όπως το θέλουμε. Λέτε κάποτε να μας το φέρουν για επιχείρημα;
Απολλώνιος χώρος Ήλιου λοιπόν, Καβείριο, μαντείο, Δίας, Αρτέμιδα και βέβαια Ασκληπιός. Αρχίζει σιγά σιγά, να δικαιολογείται νομίζω το ΙΕΡΑC ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. Τελικά πάντως, θα αρκούσε και μόνο η επιγραφή, για να υποψιαστούμε όλα τα παραπάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου