Η ΡΕΑ ΤΩΝ ΚΑΛΟΤΥΧΩΝ
TYXH είναι η υποτιθέμενη ενέργεια που αποδίδεται κάπου, προκαλώντας αυτή θετική κατάληξη. Αυτή είναι πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο και αποτελεί ευχή προς εκπλήρωση. Τα κείμενα γράφουν για μια θεά ΤΥΧΗ ανεξάρτητη και εσκεμμένα ή όχι κάνουν λάθος. Η ΤΥΧΗ ήταν η κυριότερη ιδιότητα της μεγάλης Μητέρας (ΡΕΑ) και ταυτίζονταν μόνο με αυτή. Πάνω από όλα, ο υπό μύηση έπρεπε να είναι «καλότυχος». Αν ήταν αυτό, όλα τα άλλα προσαρμόζονταν ευνοϊκά.
Είναι χαρακτηριστικό το νόμισμα της Ταρσού με την επιγραφή ΤΥΧΗ (1), όπου η ιέρεια που εκείνη τη στιγμή μυεί, το κάνει στο όνομα της ΡΕΑΣ. Είναι αυτή, γιατί έχει όλα τα απαραίτητα γνωρίσματα γι αυτό. Στην ίδια διαδικασία παραπέμπει και το άγαλμα, όπου η θεά ακουμπά το πόδι της στον ώμο του υπό μύηση. ‘Ήταν η μυητική φάση της καλοτυχίας, που ελάμβανε χώρα μέσα στην κυκλική δεξαμενή καθαρμού. Στολή της Ρέας, είναι η χαρακτηριστική στολή του «Δημιουργού», η πρώτη εικόνα της οποίας έρχεται από την Αμφίπολι της Ολυμπιάδας (2). Εκεί είναι στη γνήσια μορφή της, επιγράφεται σαν ΟΥΡΑΝΙΔΑ και απεικονίζεται με τις Ουράνιες ιδιότητές της.
ΥΓ. Η ανάρτηση αυτή τακτοποιεί μια από τις μεγαλύτερες διαστρεβλώσεις της αρχαίας ιστορίας, που στο όνομα μιας αόριστης ΤΥΧΗΣ, θάβονται αλήθειες συγκλονιστικές. Για μένα αποτελεί μια βασική «άκρη του νήματος» που αν την ακολουθήσει κάποιος, οδηγείται τουλάχιστον σε μια μερική ολοκλήρωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου