Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

ΙΕΡΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑ

ΙΕΡΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑ
......Σαν να ήθελε να προσθέσει περισσότερο μυστήριο από ότι έχει το όνομα ΒΙΣΑΛΤΙΑ, η φύση οριοθέτησε αυτήν στα ανατολικά και δυτικά, με δυο δίδυμους χαρακτηρισμούς λόφους. Αποκομμένοι και οι δυο από τους ορεινούς όγκους πίσω τους, στέκονται φρουροί σε τόπο ιερό, τόπο αρχέγονης λατρείας, τόπο όπου ο Ουρανός αντάμωνε με τη Γη. Τα δώρα της φύσης, προσφέρθηκαν στη Βισαλτία απλόχερα. Αν υπήρχε ορισμός αυτάρκειας, αλλά και για τον επί της γης παράδεισο, αυτός θα ήταν αυτή η γωνιά γης. Τόπος συνύπαρξης θεών και ανθρώπων, με τη θεά της φύσης ΡΕΑ, να καμαρώνει εκεί το δημιούργημά της και να δοξάζεται από τους κατοίκους, όσο πουθενά αλλού στον πλανήτη………
…….Απέχοντας και οι δυο λόφοι 2,5 χιλιόμετρα ακριβώς από τις πόλεις ΑΜΦΙΠΟΛΙ και ΕΥΠΟΡΙΑ αντίστοιχα, έχουν μεταξύ τους απόλυτη οπτική επαφή, είναι ισοϋψείς και απέχουν 49,7 χιλιόμετρα!!! 497 μέτρα είναι η περίμετρος του περιβόλου στον «ΚΑΣΤΑ» στο λόφο της Αμφίπολης!!!.........
Σύμπτωση άραγε; Έτσι το θέλανε οι αρχαίοι; Εσείς φίλοι μου τι λέτε;
Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη γενέτειρά μου « ΙΕΡΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑ» που σύντομα θα εκδοθεί.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ
Με βάση το νόμισμα που κόπηκε για τον ιερό χώρο των Εννέα Οδών (480 π. Χ.), φτιάξτε τους συσχετισμούς και προσπαθήστε να βγάλετε συμπέρασμα. Θα σχολιάσω όλους τους σχολιασμούς. Μαζί θα κάνουμε την ανάρτηση.

ΕΔΩ ΛΕΟΝΤΑΣ ΕΚΕΙ ΛΕΟΝΤΑΣ

ΕΔΩ ΛΕΟΝΤΑΣ ΕΚΕΙ ΛΕΟΝΤΑΣ
Διαβάζω: Από τις 8 μέχρι τις 17 Ιουνίου του 1936, 20 εργάτες εργάστηκαν στην ανασκαφή του χώρου όπου είχαν βρεθεί τα υπόλοιπα κομμάτια του λιονταριού και της βάσης του, ήλθαν στο φως κι άλλα κομμάτια και η ίδια η βάση του μνημείου και όλα ήταν έτοιμα για την συναρμολόγησή του, την οποία ανέλαβε να πραγματοποιήσει ο εξαίρετος γλύπτης κ. Ανδρέας Παναγιωτάκης, καθηγητής του Πολυτεχνείου Αθηνών και γλύπτης του εθνικού, αρχαιολογικού μουσείου.
Τι λέει το απόσπασμα; Εκεί που είδαν ίχνη μνημείου, έσκαψαν και τα βρήκαν όλα (1). Κομμάτια του λέοντα και την αρχαία επίπεδη βάση (2). Επί τόπου αναστήλωσαν τον λέοντα. Που δηλαδή; Εκεί που είναι σήμερα! Την αλήθεια την αποθανάτισαν με φωτογραφίες τότε! Πολύ παλαιότερα, τα αρχαία νομίσματα την ίδια άποψη είχαν! Σήμερα όμως; Η επιστημονική πλέον σύμβουλος του περιφερειάρχη Περιστέρη, επικουρούμενη από τον τεράστιο αρχιτέκτονα της ανασκαφής, προβάλουν την δική τους έμπνευση (3)! Πρόσεχε Τζιτζικώστα, μην πάρεις υπερβολική δόση πολιτισμού.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΘΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ

ΘΡΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ
Γράφουν ότι οι Κορύβαντες γεννήθηκαν από τα δάκρυα του Δία. Αλλού ότι ήταν παιδιά του Ήλιου με την Αθηνά και αλλού του Απόλλωνα με τη Ρυτία. Αλλού τους θεωρούσαν απόγονους των Ιδαίων δακτύλων (αυτοί ήταν πέντε, πενταδάκτυλος δηλαδή, όπως λέμε την οροσειρά της Κύπρου, που δεν μας λένε γιατί την ονόμασαν έτσι!), όπως όμως και γιους της ΡΕΑΣ. Όλα είναι παραλλαγές, που έχουν μια κοινή συνισταμένη και αυτή ήταν η ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΛΑΤΡΕΙΑ. Βέβαια, όσον αφορά την Κύπρο, η πραγματική προέλευση του ονόματος του βουνού, θα οδηγούσε σε περεταίρω ενοχλητικές ερωτήσεις με πολλά «γιατί». Είναι πιο βολικά στην ύπνωση τα παραμυθάκια που αιτιολογούν την ονομασία.
Οι νομισματικές εικόνες με τον θρονισμό και τους Κορύβαντες, θα έπρεπε πρώτες να βγαίνουν στο διαδίκτυο, όταν κάποιος ζητάει σχετικές πληροφορίες! Δεν βγαίνουν όμως, γιατί μόνο τα νομίσματα προδίδουν αυτά που δεν πρέπει να μάθετε. Μάλλον καλύτερα, κάποιοι σας θέλουν ημιμαθείς και αυτό επιτυγχάνεται, μόνο αν ξέρετε τα νομίσματα όσο και οι αρχαιολόγοι! ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Όλου του κόσμου τα βιβλία να ξετινάξετε κάποιοι, οι γνώσεις σας θα είναι ημιτελείς! Αλίμονο στους παραχαράκτες της ιστορίας, όταν αυτοί μπλεχτούν στα νομισματικά πλοκάμια!
Ποιος μπορεί να αποδείξει την σειρά των φάσεων της μύησης στα Καβείρια; Μόνο τα νομίσματα! Υπάρχουν επαρκείς νομισματικές σειρές γι αυτό! Φανταστείτε λοιπόν, αν υπάρχουν τόσα γι αυτό το άρρητο μυστήριο, τι υπάρχει για Βεργίνα και Αμφίπολι! Μαζί μ αυτό, φανταστείτε και την αναίδεια των «ειδικών» (σε εισαγωγικά γιατί τέτοιοι δεν είναι) να εμμένουν σε μια τραγική ημιμάθεια.
……μετά τις διαδοχικές φάσεις του καθαρμού που λαμβάνει χώρα μέσα στην κυκλική δεξαμενή ( ο στεφανωμένος υπό μύηση, όπως φαίνεται σε κολυμβητική στάση, γιατί έτσι περνούσε τις φάσεις του καθαρμού στην αρχαία κολυμβήθρα!!! ήταν δηλαδή κολυμβητής!!!), έβγαινε και έπαιρνε τη θέση του σε θρόνο που καλυπτόταν από λευκό σεντόνι (2). Οι Κορύβαντες φύλαγαν τον θρόνο και αμέσως μετά ξεσπούσαν σε χορό γύρω από τον θρόνο (3)....... Που να δείτε τι λένε τα νομίσματα για τον πραγματικό βασιλιά της Βεργίνας!

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Φαντάζει σαν ειρωνεία, αλλά είναι αληθινό γεγονός! Ο βασιλιάς και η βασίλισσα που είναι θαμμένοι στον γνωστό τάφο της Βεργίνας, βρίσκονται σε προθήκη στο μουσείο εκεί! Όπως ακριβώς τους βρήκαν, από πρωταγωνιστές τους υποβίβασαν σε ανώνυμους κομπάρσους. Ο βασιλιάς δείχνει να απορεί και σκέφτεται προφανώς: «ούτε στον τάφο του μπορεί να ηρεμήσει κάποιος». Η βασίλισσα φαίνεται να θρηνεί για ολόκληρες γενιές αρχαιολόγων, που μέσα στην ασχετοσύνη τους χάθηκε και η ίδια. Στέκονται εκεί και δεν μπορούν να μιλήσουν. Αλλά κι αν μπορούσαν, υπάρχει κανένας εκεί στη Βεργίνα για να τους ακούσει; Λέτε να υπάρχει αλλού; Ορίστε οι μορφές τους. Άντε ρε αρχαιολόγοι. Υπάρχει κανείς από εσάς να έχει τόσο ανεπτυγμένη συνδυαστική λογική, ώστε να ανακαλύψει τα ονόματά τους; Δεν το νομίζω. Ακόμα και το όνομα του πατέρα της βασίλισσας να σας δώσω, πάλι δεν θα μπορέσετε! Τουλάχιστον θα ξέρετε τις μορφές τους, έως την ώρα που θα μάθετε και τα ονόματά τους.

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Η ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
Η «συγκριτική» είναι από τα βασικά όπλα των αρχαιολόγων, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα. Χρησιμοποιούν τη λέξη «μοιάζει» και αισθάνονται ότι επιτελούν έργο. Το «μοιάζει» βέβαια, είναι λάστιχο και το τραβάνε όσο θέλουν. Συνήθως το τραβάνε μέχρι εκεί που είναι βολικό για τα συμπεράσματά τους. Παραδείγματα είναι η δήθεν αρπαγή της Περσεφόνης και οι ψεύτικες Καρυάτιδες του μνημείου στην Αμφίπολι. Δεν ακυρώνω τη «συγκριτική», γιατί αυτή πραγματικά ισχύει. Υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές στα του αρχαίου κόσμου, όπου λύνουν μυστήρια. Βασίζεται βέβαια στην ικανότητα των αρχαίων καλλιτεχνών, να υπακούουν σε κανόνες και να μην ξεχνούν τα μοντέλα τους.
Μια ευκαιρία για εφαρμογή της «συγκριτικής», έδωσε η ανασκαφή της Αμφίπολης. Ο τρελά ερωτευμένος με την Ολυμπιάδα Φίλιππος, έκοψε στην Αμφίπολι νόμισμα ειδικά γι αυτή (1). Ήταν σε βάρος τεσσάρων οβολών (τετρόβολο) και δεν ανήκε στην κανονική κλίμακα βαρών των νομισμάτων του Φιλίππου. Ήταν μακράν χρονικά, το πρώτο Μακεδονικό νόμισμα όπου απεικονίζονταν θνητό πρόσωπο! Το ίδιο πρόσωπο, ήταν κεφαλή στις σφίγγες (2) στην είσοδο του μνημείου! Ταυτιζόταν εκεί με τις ουράνιες προστάτιδες της Ρέας (σφίγγες), της οποίας ήταν αρχιέρεια! Ο καλλιτέχνης, την ίδια γυναίκα απεικόνισε στο ψηφιδωτό (3) πάλι στην Αμφίπολι, όπως και στο ψηφιδωτό στη Βεργίνα (4). Πέρα από τα χαρακτηριστικά του προσώπου που είναι σε όλες τις περιπτώσεις πανομοιότυπα, υπάρχουν και τα επιμέρους κοινά γνωρίσματα. Κόκκινα μαλλιά σε 2 (βρέθηκαν ίχνη χρώματος) 3, 4 και αν τα νομίσματα ήταν έγχρωμα, οπωσδήποτε και στο 1. Κολιέ και σκουλαρίκια ίδια σε 1,3 και 4. Σαν σφίγγα στο 2, δεν ήταν αποδεκτά τα κοσμήματα. Η ίδια χαρακτηριστική κόμμωση σε 1,2 και 4. Σαν πενθούσα στο 3, είχε τα μαλλιά λυτά.
Εύχομαι αγαπητή ανασκαφική ομάδα, να έχετε άγνοια επ αυτών των θεμάτων, γιατί αν όχι, τότε εσκεμμένα διαστρεβλώνετε τον αρχαίο μας πολιτισμό. Δεν βρήκατε κεφαλή σφίγγας, αλλά της ίδιας της Ολυμπιάδας! Την ίδια βρήκατε και στο ψηφιδωτό! Αναρωτηθήκατε ποτέ, γιατί το φόντο είναι μπλε (3), όπως και στη Βεργίνα (4);

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Κώστας Ουίλς - Costas Wills 18 02 2018 "ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ"


ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ

ΒΡΕ ΚΑΛΩΣ ΤΟΥΣ
«Η Ακαδημία Αθηνών παρακολουθούσα αδιαλείπτως το εθνικής σημασίας αυτό θέμα, έχει κατ’ επανάληψη διατυπώσει δημοσία τις θέσεις της με βάση αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα. Επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση οποιασδήποτε συμφωνίας για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων πρέπει να είναι η τροποποίηση του Συντάγματός του, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων (σχολικά βιβλία, γεωγραφικοί χάρτες, αγάλματα Μ. Αλεξάνδρου, κλπ.) και της οικειοποίησης της ιστορίας, του πολιτισμού και των συμβόλων της χώρας μας. Ο τόπος εγκατάστασης ενός λαού -και μόνον- δεν είναι προσδιοριστικός της ταυτότητάς του. Η παρατεινόμενη εκκρεμότητα δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών».
Γιατί ρε φιλαράκια; Ο τόπος εγκατάστασής τους, ήταν Μακεδονία τα αρχαία χρόνια; Αυτά είναι τα αδιάσειστα ιστορικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά δεδομένα που έχετε; Τα νομίσματα τι λένε; Σας είπε ποτέ κανένας τι είναι αυτά και πως μοιάζουν; Ξέρετε τι θα πει «municipium Stobensium» για τα Σκόπια; Άντε να ρωτήσετε κύριοι «αδιάσειστοι».
Ξερή ανακοίνωση βρήκα, χωρίς ονόματα. Μαζευτήκατε πολλοί να ανακοινώσετε αυτά; Άκου κατ επανάληψη. Λέτε και ψέματα. «Σε μια ιδιαίτερα σπάνια κίνηση» γράφει η news. Η γραφή σας είναι ύπουλη και το λιγότερο ανιστόρητη. Άντε να πάρετε πίσω κανένα βραβείο από αυτά που δώσατε τα τελευταία χρόνια. Άντε μπράβο και είναι καλύτερα από το να λέτε αυτά, να το κρατάτε κλειστό.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Ο Elias Giorgos είναι με τον Asterios Tsintsifos. YouTube · Η Χθεσινή εκπομπή με τόν νομισματολόγο Αστέριο Τσίντσιφο γιά την αρχαία Μακεδονία


Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ
Τη σύνθεση αυτή από τον τάφο του Πρίγκιπα στη Βεργίνα, την είπαν «μεθυσμένος Διόνυσος που υποβαστάζεται». Και αυτά τα έγραψε η «βασική ενδεκάδα» της αρχαιολογίας. Άστα να πάει η δουλειά. Γι αυτόν και για μυριάδες άλλους λόγους, κατά τον πατέρα Παϊσιο, αποφάσισαν οι τάφοι των προγόνων μας να μιλήσουν. Μόνο με την υποβαστάζουσα θα ασχοληθούμε σε αυτήν την ανάρτηση και όχι με τα άλλα πρόσωπα.
Θα μπούμε σε μια διαδικασία σύγκρισης με την Ολυμπιάδα στο άρμα του ψηφιδωτού της Αμφίπολης και αν κάποιοι θέλετε, με την Περσεφόνη. Ελάχιστη σημασία έχει. Πρώτη παρατήρηση είναι, ότι ράβονται στην ίδια μοδίστρα! Φυσικό, αφού πρόκειται για την στολή μύησης στα Καβείρια! Ο ιερός κόμπος του Ηρακλή, ψηλά κάτω από το στήθος εκατέρωθεν. Φέρουν κοσμήματα στα χέρια, το λαιμό και κυρίως διάδημα στα μαλλιά, που και στις δυο δίνει βασιλική ιδιότητα! Διαφορά τους κατά τη χρονική στιγμή είναι, ότι η βασίλισσα της Βεργίνας είναι νεκρή, ενώ της Αμφίπολης ζωντανή και γι αυτό μοιρολογεί με τα μαλλιά λυτά!
Κάποια μυημένη βασίλισσα λοιπόν ή η Περσεφόνη, υποβαστάζει τον μεθυσμένο Διόνυσο, που για να τον αναγνωρίσουμε, ο καλλιτέχνης δεν του έδωσε κανένα γνώρισμα. Μοναδικό του γνώρισμα, το πτυχίο της αρχαιολογίας και η «αφέλεια» η δικιά μας. ΟΨΟΜΕΘΑ.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Ο χρήστης Asterios Tsintsifos κοινοποίησε τη δημοσίευση του χρήστη Elias Giorgos.
1 ώρα
To Σάββατο όπως πάντα στις 11 το πρωί και στο σταθμό μας,με λίγα τοπικά θέματα στην αρχή και μετά ακόμη μιά σημαντική ζωντανή συνέντευξη με τον νομισματολόγο Τσίντσιφο Αστέριο,γιά την αρχαία Μακεδονία,τη Βεργίνα,τις Αιγές,την Αμφίπολη κ άλλα πολλά για να γνωρίζουμε επιτέλους ποιοί είμαστε και να μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τα πάτρια ορθά.Στο ίντερνετ http://radio.melodylimnosnews.gr/
Ο Elias Giorgos πρόσθεσε 3 νέες φωτογραφίες — με Asterios Tsintsifos και με Γιάννης Αικατερίνης.
To Σάββατο όπως πάντα στις 11 το πρωί και στο σταθμό μας,με λίγα τοπικά θέματα στην αρχή και μετά ακόμη μιά σημαντική ζωντανή συνέντευξη με τον νομισματολόγο Τσ...
Δείτε περισσότερα

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Δεν μου κάνει εντύπωση η ενέργεια του Τζιτζικώστα, να πάρει στο περιβάλλον του την ανασκαφέα Περιστέρη. Άμισθη σύμβουλος βέβαια. Σωστό έτσι κι αυτό γιατί οι ενδεχόμενες πολιτιστικές συμβουλές της αρχαιολόγου δεν αξίζουν δεκάρα. Αυτό βέβαια ο πολίτης Τζιτζικώστας, το ξέρει πάρα πολύ καλά. Ξέρει όμως ακόμα, ότι πρέπει σιγά – σιγά να ετοιμάζεται για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο πολιτικός Τζιτζικώστας λοιπόν, έκανε μια επιλογή και σε αυτήν θα σταθώ.
Αγαπητέ Τζιτζικώστα, φορτώθηκες ένα βαρίδιο, που μόνο αν έγκαιρα το ξεφορτωθείς θα αποφύγεις την ήττα. Ο ουρανός βέβαια τώρα είναι καθαρός, όμως μεγάλη φουρτούνα έρχεται για την Περιστέρη και τους όμοιούς της. Ποιοι είναι αυτοί, θα στο πω μονολεκτικά. «Νεκροθάφτες του Ελληνικού πολιτισμού». Όταν απ άκρη σ άκρη στη Μακεδονία γίνει αυτό κατανοητό, τότε εσύ θα απολογείσαι για λογαριασμό της. Πότε; Θα στο πω κι αυτό. Σε τέσσερις μήνες το πολύ. Τα γράφω βέβαια, αλλά θα σου εξομολογηθώ κάτι. Δεν σε θεωρώ ικανό να διαβάσεις τα σημάδια, ούτε και πολιτικός είσαι. Θεός για σένα είναι η καρέκλα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ότι οι περισσότεροι είναι σαν κι εσένα, να είσαι σίγουρος ότι εσένα δεν σε ξεπλένει. Εσύ φαίνεται να έγινες ένα με τους «νεκροθάφτες».

ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ

ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Από πότε καθιερώθηκε η δίσωμη σφίγγα σε ταφικούς κίονες και γενικότερα σε τάφους; Ήταν βέβαια το ισχυρότερο αποτρεπτικό και προστατευτικό σύμβολο. Εδώ σας θέλω και θα επανέλθω.

Σχόλια