ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΩΔΩΝΗΣ
Υπάρχει μια πολύ σημαντική ομάδα νομισμάτων, που από αδυναμία αναγνώρισης είναι στο περιθώριο. Πρόκειται για τα νομίσματα του μαντείου της Δωδώνης. Όλα φέρουν ένα μονόγραμμα, το οποίο δεκαετίες πριν ερμηνεύτηκε σαν ΠΑΡΟΡΕΙΑ. Εν τω μεταξύ κανείς από τους «ειδικούς» δεν συνέκρινε ούτε και προβληματίστηκε από την συγκεκριμένη θεματολογία και τα ιερά σύμβολα που υπήρχαν πάνω σε αυτά τα νομίσματα.
Το μονόγραμμα όπως φαίνεται στο νόμισμα (1), απαρτίζεται φαινομενικά από Π, Α και Ρ. Έτσι δόθηκε η ερμηνεία της Παρόρειας. Επρόκειτο για μια ασήμαντη περιοχή, που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογούσε κοπή νομισμάτων. Το μονόγραμμα υπήρξε μια εναλλακτική του διγράμματος Α Π (2) και ολόκληρης της επιγραφής Α Π Ε Ι Ρ Ω Τ Α Ν (3). Ακόμα ένα λάθος των «ειδικών», υπήρξε η χρονολόγηση αυτών των νομισμάτων. Νομίσματα του Λυσίμαχου και του Δημητρίου του πολιορκητή που φέρουν το ίδιο μονόγραμμα, τοποθετούν την χρονολόγηση ανάμεσα στο 310 και 280 π. Χ.. Οι «ειδικοί» τα τοποθέτησαν έναν αιώνα αργότερα, ώστε να ταιριάζει καλύτερα η θεωρία της Παρόρειας.
Δεν είμαι βέβαιος αν το γεγονός ήταν τυχαίο, όμως τα νομίσματα αυτά αποδεικνύουν την ύπαρξη Καβειρίου στην Δωδώνη, όπως και παράλληλο ιερό στην Αμφίπολη (μαντείο και Καβείριο).
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου