ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
……..Ο θεσμός του ‘municipium’, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ήταν πολύ σπάνιος στη Ρωμαϊκή διακυβέρνηση. Ιδρυόταν σε μεθόριες περιοχές, αμφιβόλου πολιτισμικού επιπέδου και στην ουσία ήταν μια μεταβατική περίοδος στην κατεύθυνση του εκρωμαϊσμού πληθυσμών. Εκεί λοιπόν στο σημείο συνάντησης των ποταμών ΕΡΙΓΩΝΑ και ΑΞΙΟΥ, ο Βεσπασιανός το 69 μ. Χ. ίδρυσε το ‘municipium’ Στόβοι (STOBENS). Αυτό θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τον ισχυρισμό που θέλει τους βόρειους γείτονές μας ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ. Έρχεται σε απόλυτη αντίθεση, με την αντιμετώπιση των Ρωμαίων στους κατοίκους της αποδεδειγμένα πολιτισμένης Μακεδονίας, που όποιος το επιθυμούσε εκεί, έπαιρνε αυτόματα την Ρωμαϊκή υπηκοότητα.
Οι Ρωμαίοι δεν θα είχαν λόγο να ιδρύσουν ‘municipium’ εκεί, αν η περιοχή ήταν Μακεδονική. Τότε απλά θα είχε συμπεριληφθεί στο ευρύτερο καθεστώς που ίσχυε για την Μακεδονία. Ελεύθερες πόλεις με αυτόνομη, Ελληνικής γραφής νομισματοκοπία (Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Έδεσσα), αποικίες με Λατινικής γραφής νομισματοκοπία (Philippi, Cassandreia, Pella, Dium) και αυτόματη απόκτηση της Ρωμαϊκής υπηκοότητας, για όποιον το επιθυμούσε. Η δραστηριότητα, όπως και η νομισματοκοπία του εν λόγω «ιδρύματος» τελείωσε το 212 μ. Χ., όταν με διάταγμα ο αυτοκράτορας Καρακάλλας, άλλαξε το καθεστώς. Έκτοτε, με χρηματικά κριτήρια, όποιος επιθυμούσε γινόταν Ρωμαίος πολίτης……..
ΥΓ. Είναι απόσπασμα από άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο ΙΧΩΡ (150) και το οποίο παρουσιάζει ακλόνητο νομισματικό αποδεικτικό υλικό, για ένα ζήτημα που δεν έπρεπε καν να υπάρχει. Αρχικά ο δημοσιογράφος Κος Σπανέλης, δεν θεώρησε το άρθρο ικανό για δημοσίευση. Το ίδιο έκανε και η Πανμακεδονική της Βοστώνης !!!!!!!!!! αν και το άρθρο ήταν στο απόλυτο ενδιαφέρον της. Όμως ευτυχώς ο Κος Μπεξής του ΙΧΩΡ, δεν τους συμμερίστηκε και έτσι το άρθρο βγήκε. Εγώ έχω και κρατώ τα συμπεράσματά μου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου