ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ
Επάνω στο μύθο, αρπαγή της Ευρώπης, η Γόρτυνα στην Κρήτη στήριξε όλη τη νομισματοκοπία της. Έτσι εκεί δίνεται η ευκαιρία σε εμάς, να δούμε τον τρόπο που απεικονίζεται η αρπαγή της Ευρώπης (1). Αυτονόητο είναι οι «ειδικοί» στο νόμισμα αυτό, να αναγνωρίζουν την αρπαγή της Ευρώπης. Το επιτάσσει το ιστορικό του μύθου που συνέβη εκεί. Δεν κάνουν όμως το ίδιο στο Αμφιπολίτικο νόμισμα (2), όπου εκεί περιγράφουν την Άρτεμη ταυροπόλο. Στην ίδια παράσταση λοιπόν, δίνουν δυο διαφορετικές περιγραφές.
Είναι αλήθεια βέβαια, ότι η Άρτεμις ήταν στενά συνδεδεμένη με την Αμφίπολη, όπου σαν ταυροπόλος απεικονίζεται και σε νομίσματα (3,4). Το ότι οι δυο παραστάσεις μοιάζουν, δεν αποτελεί άλλοθι για τους περιγραφείς αρχαιολόγους, που σε κανένα νόμισμα στην Αμφίπολη δεν αναγνωρίζουν την αρπαγή της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει ένα πέπλο πάνω από το κεφάλι και αυτό την χαρακτηρίζει. Για να μπορούμε να επικαλεστούμε την Άρτεμη όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε τόξο, φαρέτρα (3,4) ή πυρσούς (4). Αυτά όσον αφορά την Αμφίπολη, γιατί αλλού την αναγνωρίζουμε και από το ελάφι της.
Στο σύνολο των ομοειδών νομισμάτων της Αμφίπολης λοιπόν, το 80% αυτών αναφέρονται στην αρπαγή της Ευρώπης και τα υπόλοιπα στην ταυροπόλο.
Ότι η Ευρώπη δεν αναφέρεται πουθενά κύριοι αρχαιολόγοι, ονομάζεται απόκρυψη και αλλοίωση ιστορίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου