Η ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ
Είπαμε σε παλαιότερη ανάρτηση, ότι οι 16 ακτίνες του Ήλιου συμβόλιζαν τις 16 περιοχές που οι αρχαίοι είχαν χωρίσει τον ουρανό. Έτσι το 16ακτινο αστέρι, σύμβολο του Ήλιου και όχι της Βεργίνας, υπάρχει διαχρονικά μέχρι και δυο αιώνες πριν τη Βεργίνα, σε νομίσματα πολλών πόλεων της αρχαιότητας.
Παραλλαγή του αστεριού έχουμε μόνο μία, από τους Χαλκιδαίους της Ολύνθου (1) το 380 π.Χ., που μιμήθηκαν το Βισαλτικό νόμισμα (2) του 470 π.Χ.. Υπάρχει βέβαια κοινός παρονομαστής που είναι το μνημείο της Αμφίπολης. Σε μια δεύτερη επικυριαρχία μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο, οι Χαλκιδαίοι Ολύνθιοι υπήρχαν ξανά στην περιοχή του μνημείου και τη Βισαλτία.
Όπως και στην αρμονία του αστεριού, έτσι και στο γεωμετρικό σχήμα με τα 16 ισόπλευρα τρίγωνα, αυτή διατηρείται μέσα στο στρογγυλό του νομίσματος που συμβολικά είναι ο ουρανός. Στο κέντρο κάθε τριγώνου, ανά μια μπίλια να συμβολίζει την κυρίαρχη θεότητα σε κάθε περιοχή. Κάποτε όλοι αυτοί θα είναι καλεσμένοι σε ιερό γάμο, για να υπάρξει έτσι το κύριο δρώμενο των Καβειρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου