ΤΟ ΠΟΤΑΜΙΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ
Επάνω από το χωματόδρομο, ήταν η παλιά κοίτη του Στρυμόνα που αποξηράθηκε. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα, όταν το μέρος του βάθρου που μου υπέδειξε ο Αμφιπολίτης παππούς, είναι επάνω στην κόκκινη γραμμή που υπάρχει στον υπολογιστή μου. Είναι αυτή που συνδέει τον άξονα της εισόδου του μνημείου, με τους Δελφούς! Ευθυγράμμιση λοιπόν εισόδου, λέοντα, Δελφών. Μια μεθόδευση που αποκαλύπτει τον λόγο ύπαρξης αλλά και τον χρόνο κατασκευής του λέοντα!
Ο λέοντας σωριάστηκε μέσα στην άκρη της παλιάς κοίτης αφού εκεί ήταν η βάση του. Η αποξήρανση φανέρωσε τα κομμάτια και μεταφέρθηκαν απέναντι στην άλλη βάση, όπου και το μέρος ήταν ιδανικότερο για την προβολή του. Αυτά άλλωστε περιγράφει και το επίσημο ιστορικό κείμενο, χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά για δεύτερη βάση που θα έλυνε και το μυστήριο.
………..Βρέθηκε (ο λέοντας) από τον Ελληνικό Στρατό το 1912, κατά την αποξήρανση της κοίτης του Στρυμόνα για την κατασκευή της σύγχρονης γέφυρας κοντά στις εκβολές του. Μετά το 1917 τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώθηκαν κοντά στο θεμέλιο που ταυτίστηκε λανθασμένα ως θεμέλιο της βάσης του μνημείου. Πρώτος ο Α. Ορλάνδος μελέτησε μαζί με τον P. Perdrizet το υλικό μέχρι τη δεκαετία του ’30. Το 1936 οι J. Roger και O. Broneer συνεχίζουν τη μελέτη και την αποκατάσταση του μνημείου στη θέση αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα με την κατασκευή μιας συμβατικής βάσης…...
Δεν υπήρξαν λοιπόν ποτέ φορτηγίδες που κουβαλούσαν από άγνωστο σημείο κομμάτια του λέοντα και που βούλιαξαν εκεί ακριβώς. Απουσία βέβαια της βάσης, θα ήταν ένα απόλυτα λογικό σενάριο. Και βέβαια δεν θέλω να ξανακούσω, ότι ο λέοντας υπήρχε στην κορυφή του μνημείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου