Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

ΑΣΕΒΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


ΑΣΕΒΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Σε μια στιγμή που σημάδεψε όλη την ιστορία, όλων τα μάτια ήταν στραμμένα στην πόρτα, περιμένοντας να ανοίξει. Εκεί στην Αμφίπολη, στρατός και στόλος, ανυπομονούσαν να λάβουν τον χρησμό εκκίνησης της εκστρατείας. Όλα τα τελετουργικά έγιναν και έμενε μόνο η τελική πράξη. Ο οπλίτης σε στάση προσοχής περιμένει υπομονετικά. Η αρχιέρεια εξέρχεται από αριστερά, μεταβιβάζοντας χρησμό αλλά και προστασία στον οπλίτη δεξιά. Ο χρησμός στο κέντρο ίπταται και είναι νικηφόρος. Προσωποποιείτε σε γυναικεία φιγούρα με πόλο στο κεφάλι, όπως ακριβώς είναι οι «ΟΥΡΑΝΙΔΕΣ» μέσα στο ιερό. Μεταφέρει την προστασία της Ουράνιας Ρέας, για όλο το στράτευμα. Αυτό παραλαμβάνει ο οπλίτης και σε έναν απαραίτητο ετεροχρονισμό, παραδίδει στον ιππέα Αλέξανδρο, που με το στρατό ξεκινά για την ανατολή.
Έτσι μας το λένε τα νομίσματα και ακόμα πιο πλούσια μας διηγούνται το ίδιο πράγμα, μέρος από τα επιστήλια που βρέθηκαν μέσα στο ιερό (στην επόμενη ανάρτηση).

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΤΑ ΛΙΜΝΟΣΠΙΤΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΣΓΟΥ

    ΤΑ ΛΙΜΝΟΣΠΙΤΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΣΓΟΥ
    Σύμφωνα με τον περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία, ο Πελασγός βασίλευσε σε λαό που τον χαρακτήριζαν τα λιμνόσπιτα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αναδύθηκε από τη γη, θεωρούμενος έτσι γενάρχης των ανθρώπων. Εκτός των άλλων, δίδαξε την κατεργασία των δερμάτων, ώστε να γίνονται αυτά ενδύματα. Ο Πλούταρχος αναφέρεται σ αυτούς λόγω της ενδυμασίας τους, με το όνομα Δερρίοπες. Τους δίνει ακόμα την ιδιότητα των πρώτων κατοίκων του Παγγαίου και βέβαια των πέριξ περιοχών.
    Ο Ηρόδοτος κάνει αναφορά για οικισμούς σε πασσάλους, μέσα στις λίμνες Πρασιάδα (Δράμα) και Κερκινίτιδα (Σέρρες). Ορατά ίχνη τέτοιων οικισμών, βρέθηκαν και στη λίμνη της Καστοριάς. Φαίνεται λοιπόν, ότι το φαινόμενο επαναλαμβάνονταν παντού στις πολλές λίμνες της Μακεδονίας. Τα παραπάνω, έρχονται σε αρμονία με την αναφορά του Αισχύλου στις «ικέτιδες» (150), όπου ο ίδιος ο Πελασγός οριοθετεί το βασίλειό του.
    Είναι οφθαλμοφανές, ότι κοιτίδα των Πελασγών ήταν η Μακεδονία. Όλοι αυτοί που αναφέρονται εκτός Μακεδονίας σαν Πελασγοί, αλλά και Ίωνες αργότερα, αφετηρία είχαν την Μακεδονία. Ακόμα και οι Αργεάδες Τημενίδες, απλά επανήλθαν στα πατρώα τους εδάφη. Εκατοντάδες επιχειρήματα κουμπώνουν για το αληθές στο μικρό αυτό ιστορικό, που όμως είναι αδύνατον εδώ να αναπτυχθούν. Για τους «διαβασμένους» είναι η καλύτερη ευκαιρία για προβληματισμό και η απόλυτη αρχή στην πραγματική ιστορία.


Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΟΙ ΑΣΕΒΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΟΙ ΑΣΕΒΕΙΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Πόσο σπουδαίος ήταν άραγε ο εσώτατος θάλαμος, εκεί που βρέθηκε η σπασμένη πόρτα στον «ΚΑΣΤΑ»; Πόσο πολύ, για να τον αναπαριστούν δεκάδες νομίσματα; Πόσο πολύ, ώστε να τον προστατεύουν Άρτεμις και Αθηνά, όπως το δεύτερο νόμισμα φανερώνει; Πόσο πολύ, ώστε να τελούνται θυσίες για λογαριασμό του; Την αναπαράσταση της θυσίας στο τρίτο νόμισμα, όπου τρις υπηρέτες ακινητοποιούν το αιγοειδές και ο ιερέας αριστερά περιμένει να το σφάξει. Και τι γύρευε ο κιβωτιόσχημος τάφος και το οστεοφυλάκιο μέσα σ αυτόν το χώρο; Λέτε να ήταν τα ιερά και όσια των Μακεδόνων, που έδιναν μέγιστη ισχύ σ αυτόν τον χώρο χρησμοδοσίας; Κι αν είναι, με πόση ασέβεια τσουβάλιασαν τα οστά και τα πέταξαν ποιος ξέρει που;

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΟΨΟΜΕΘΑ

Asterios Tsintsifos

ΟΨΟΜΕΘΑ
Εδώ και καιρό αναρωτιέμαι, από που, Ποιους, εκπορεύεται αυτό το αντισχέδιο της προδοσίας και πως θα καταλήξει. Μόνο σχεδιασμός μπορεί να είναι οι δήθεν αρνητικές εξελίξεις, γιατί τίποτα σ αυτόν τον πλανήτη, δεν μπορεί να αλλοιώσει την αρχέγονη δομή της Μακεδονίας, με ότι αυτή πρεσβεύει. Στην κοιτίδα του Έλληνα πλανήτη, κανένας αλλότριος δεν μπορεί να βάλει χέρι.
Αναρωτιέμαι σε τι θα είναι χρήσιμο, να πάει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γιατί πρέπει οπωσδήποτε τώρα, να εκδηλωθούν και ως εκ τούτου να ξεχωρίσουν οι ανθέλληνες. Ως εδώ και μη παρέκει άραγε; Έχει γούστο, γιατί αυτό ακριβώς συμβαίνει! Πολλές φορές στο παρελθόν, είχα κάποια δυνατά προαισθήματα που δεν με διέψευσαν. Άλλο ένα έχω τώρα γι αυτό που εξελίσσεται. Χωρίς να ξέρω την διαδρομή και τον τρόπο, ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Από πάντα έχαναν και τώρα θα χάσουν.

Σχόλια

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
Φαίνεται να φοράει κολιέ η μαινάδα. Όμως είναι κάτι άλλο, αφού το ίδιο φοράει ο σάτυρος αριστερά, διαγώνια στο στήθος του! Αλλά και το ίδιο φορά ο σάτυρος δεξιά στο μπούτι του! ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Φαίνεται να φορά και βραχιόλια σε άσπρο χρώμα. Ίδιο φορά ο σάτυρος δεξιά κάτω στο πόδι του, αλλά και στο χέρι του! ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Εμπλέκονται κλαδιά μυρτιάς, σαν σε στεφάνι στο κεφάλι της μαινάδας και άλλα δυο στο σάτυρο δεξιά. ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ; Το κάθε πρόσωπο κρατά θύρσο και ένας είναι μόνος του, αλλά με τον κόμπο του Ηρακλή! ΓΙΑΤΙ; Στο κέντρο του τυμπάνου υπάρχει ένα σύμβολο. ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ; Δυο πρόσωπα κοιτούν ψηλά και ένα χαμηλά. ΓΙΑΤΙ; Πλαισιώνονται από ειδικά για την περίπτωση ανθέμια. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ; Τελικά, τι αναπαρασταίνει η παράσταση του αγγείου;
Θα έπρεπε να ήταν αυτό θέμα πτυχιακών εξετάσεων στην αρχαιολογική σχολή. Όλοι θα ήταν αιώνιοι φοιτητές και δεν θα υπήρχαν στην πιάτσα για να μας βασανίζουν.

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ

ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ
Τόπος λατρείας ήταν η κορυφή του Παγγαίου ΑΥΓΟ ή ΒΥΖΙ όπως άλλοι την ξέρουν. Απόλυτα εύστοχο είναι το δεύτερο, αφού η κορυφή είναι η ρόγα του βυζιού! Από πάντα χώρος προσκυνήματος ήταν αυτός και είχε να κάνει με την Μητρώα λατρεία. Τα σημάδια και τα ίχνη των αρχαίων είναι εκεί. Διάσπαρτα γύρω από την κορυφή και μέσα σ αυτή! Ποιος νοιάζεται όμως; Ας είναι αυτή η ανάρτηση, μια ευγενική χορηγία στο δήμο Παγγαίου. Με ευχαρίστηση θα τους δώσω όλες τις λεπτομέρειες, αν πρόκειται να το αξιοποιήσουν.
Δεν θα δώσω ακόμα λοιπόν λεπτομέρειες για το ιστορικό υπόβαθρο εκεί, όμως αυτό ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με τον «ΚΑΣΤΑ» στην Αμφίπολη. Δεν θα απευθυνθώ στην Περιστέρη, γιατί αυτή είναι παντελώς άσχετη και ανιστόρητη. Εσύ Λεφαντζή: Πήρε το μάτι σου κανένα βυζί μέσα στο μνημείο; Κι αν το πήρε το μάτι σου, εμείς οι ιδιοκτήτες του τόπου, γιατί δεν το ξέρουμε; Μήπως γιατί μια χαρά κοιμούνται οι ντόπιοι και ως εκ τούτου ανάπτυξη δεν τους χρειάζεται; Θα έπρεπε ο δήμαρχος Αμφίπολης, να σας κυνηγάει μέχρι να πατήσετε μαύρο χιόνι. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Ο «ΚΑΣΤΑΣ» ΣΗΜΕΡΑ

Asterios Tsintsifos

Ο «ΚΑΣΤΑΣ» ΣΗΜΕΡΑ
Όταν πήραν την απόφαση να ξεχαστεί η ανασκαφή της Αμφίπολης, έπρεπε το μνημείο να μην υπάρχει στη θέαση επισκεπτών. Έπρεπε να σταματήσει η ροή των λεωφορείων, που από το δρόμο δυτικά ερχόντουσαν συνεχώς. Το δυτικό μέρος από μόνο του, με το κομμάτι της περιβόλου εκεί, ήταν αρκετό για να συντηρεί τη ροή του κόσμου. Σε μια προδοτική σύσκεψη στο ΥΠΠΟ λοιπόν, αποφασίστηκε δια υπογραφής του αρχιτέκτονα Λεφαντζή και με την ανοχή του δημάρχου, να καταχωθεί ο δυτικός περίβολος (εικόνα). Κινδύνευε λέει η στατικότητα του μνημείου και με αυτόν τον τρόπο διαφυλάχτηκε! Την ίδια ώρα, η Περιστέρη πήρε αναρρωτική για να απουσιάζει! Τον τίτλο του Δόκτορα, με αυτή σου την υπογραφή τον πήρες Λεφαντζή;
Δεν ανέχομαι πλέον από εσένα, να έρχεσαι στα λόγια μου με παραπλανητικό τρόπο. Μαντείο λέω εγώ, χώρος χρησμοδοσίας εσύ! Ιερό Καβείριο εγώ, μυητικός χώρος εσύ! Και πρόσφατα 41 π.Χ. εγώ, 1ος αιώνας εσύ! Άλλο είναι να ασπάζεσαι τις δικές μου θεωρήσεις και άλλο να είσαι κλέφτης πνευματικής ιδιοκτησίας. Τι θα πει 1ος αιώνας η κατάχωση του μνημείου; Το δάχτυλό σου μύρισες; Γνώρισες πνευματική ανάταση; Γιατί τον 1ο αιώνα Δόκτορα; Εξήγησε τους λόγους. Όταν κατ αυτόν τον τρόπο πέφτεις επάνω μου, είναι υποχρεωτικό.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Από το 41 π. Χ. και μετά, κάτι άλλαξε στη Θεσσαλονίκη. Τα ιερά και όσια των Μακεδόνων, από την Αμφίπολη μεταφέρθηκαν εκεί! Πόλη των Καβείρων πλέον η Θεσσαλονίκη, με προστάτιδα της πόλης την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ. Χιλιάδες ευρήματα παραπέμπουν σ αυτή. Το όνομά της όμως είναι ταμπού! Την ονομάζουν αόριστα ΤΥΧΗ, όπως στο ανάγλυφο του Οκταγώνου της πλατείας Ναυαρίνου (1) και εκεί «κλειδώνουν» την ιστορία της πόλης! Εκεί η ιστορία, είναι κτισμένη γύρω από το όνομα της αρχιέρειας. Ξέρετε, αυτήν την κακιά μάγισσα που τελικά λιθοβολήθηκε και πέρασε στην αφάνεια! Και έτσι έζησαν αυτή καλά και εμείς καλύτερα. Ακόμα καλύτερα ζούνε οι αρχαιολόγοι σήμερα, αφού έτσι, πολλές σκοτούρες στο κεφάλι τους δεν έχουν. Στο νόμισμα βέβαια (2), δεν την ονομάζουν Τύχη, γιατί εκεί έχει περίεργα γνωρίσματα που προδίδουν. Τον πόλο με τα ανθέμια και τα φίδια, το δάφνινο στεφάνι της αιωνιότητας και αυτά τα περίεργα σκουλαρίκια, που έχουν την δική τους ιδιαίτερη ιστορία!
Είναι αινιγματικό το μειδίαμά της στο ανάγλυφο, σαν αυτό που αιώνες αργότερα, αποτυπώθηκε στην Τζοκόντα του Ντα Βίντσι (3). Λέγεται ότι μελετητές και ερευνητές σήμερα, αποκρυπτογράφησαν το μειδίαμα στον πίνακα! Στο νόμισμα είναι σοβαρή, με όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Εκεί φαίνεται να δικάζει, δημιουργώντας την αίσθηση ότι, ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Asterios Tsintsifos ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ


ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΙ ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΝΕΜΕΑΣ

Πιστό στην υποχρέωσή του το νομισματικό μουσείο, απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή σε μένα. Καταλήγει σε αυτή: «Το παράδειγμά σας ας αποτελέσει ειδοποιό διαφορά τη δύσκολη εποχή που διανύουμε για την διατήρηση και την ανάπτυξη της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας».

Το κάνω παρά τη θέλησή μου, θέλοντας να δώσω μια χλωμή απάντηση στην συκοφαντία περί αρχαιοκαπήλου που ακόμα δέχομαι. Η ηχηρή απάντηση Περιστέρη και Λεφαντζή, όπως και για μερικούς άλλους θα έρθει από αλλού. ΥΠΟΜΟΝΗ.

Φωτογραφία του Asterios Tsintsifos.

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Asterios Tsintsifos ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Asterios Tsintsifos

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Μια φορά και έναν καιρό, όταν η πρώτη γη ξεπήδησε από τους ωκεανούς, αυτή ήταν η σημερινή πραγματική Μακεδονία. Από την διαδικασία λοιπόν του τεκτονισμού, αναδύθηκε η Πελαγονική μάζα (σύγχρονη ονομασία), που κατ επέκταση κάλυψε όλη την αρχική Ελλάδα. Επρόκειτο για μια ενιαία ηπειρωτική χώρα, από τον Αίμο έως την Κρήτη και το Ιόνιο πέλαγος έως τη Μικρά Ασία. Ομφαλός αυτής της γης, υπήρξε η Μακεδονία. Εκεί, με ιδιαίτερο τρόπο γεννήθηκε η θρησκεία και γι αυτό τα δυο ιερά βουνά, Όλυμπος και Παγγαίο, ΕΚΕΙ. Και ο Άθως, το τρίτο μη γνωστό ιερό βουνό του Ήλιου, ΕΚΕΙ. Μονή της Μεγίστης Λαύρας σήμερα, όπως και μεταμόρφωση του Κυρίου στην κορυφή του Άθω! Ομφαλός του ομφαλού η Βισαλτία, όπου εκεί άρχισαν όλα! Λέξεις κλειδιά, ΒΕΡΓΑ και ΒΕΡΓΙΝΑ, όπως και ΠΙΕΡΙΑ που υπήρχε σε Όλυμπο, αλλά και στο Παγγαίο! Κάπου σε μπερδεύει. ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ και ΟΡΦΕΑΣ στην Πιερία! Στην Πιερία των ΕΝΝΕΑ ΟΔΩΝ ή στην Πιερία με τα ΛΕΙΒΗΘΡΑ; Μα, ΛΕΙΒΗΘΡΑ υπήρχαν και στο Παγγαίο. Όπως και ΜΕΘΩΝΗ και ΠΥΔΝΑ! Ποια είναι η μεγάλη αλήθεια πίσω απ αυτά;
Όσοι βουλευτές κάνετε το σταυρό σας και πιστεύετε σ αυτό, γκρεμίστε την ΙΕΡΟΣΥΛΙΑ των Πρεσπών με κάθε μέσο. Αυτό είναι εισαγωγή στο ΤΕΛΟΣ. Ελλάδα χωρίς τη Μακεδονία, δεν μπορεί να υπάρξει. Εκεί στοχεύουν. Αυτό που η φάρα σας ξεκίνησε, δεν τα βάζει με ανθρώπους μόνο. Δυστυχώς για εσάς, θα το καταλάβετε όταν είναι πολύ αργά.

· ΤΟ ΠΟΤΑΜΙΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙΟ ΒΑΘΡΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ
Επάνω από το χωματόδρομο, ήταν η παλιά κοίτη του Στρυμόνα που αποξηράθηκε. Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα, όταν το μέρος του βάθρου που μου υπέδειξε ο Αμφιπολίτης παππούς, είναι επάνω στην κόκκινη γραμμή που υπάρχει στον υπολογιστή μου. Είναι αυτή που συνδέει τον άξονα της εισόδου του μνημείου, με τους Δελφούς! Ευθυγράμμιση λοιπόν εισόδου, λέοντα, Δελφών. Μια μεθόδευση που αποκαλύπτει τον λόγο ύπαρξης αλλά και τον χρόνο κατασκευής του λέοντα!
Ο λέοντας σωριάστηκε μέσα στην άκρη της παλιάς κοίτης αφού εκεί ήταν η βάση του. Η αποξήρανση φανέρωσε τα κομμάτια και μεταφέρθηκαν απέναντι στην άλλη βάση, όπου και το μέρος ήταν ιδανικότερο για την προβολή του. Αυτά άλλωστε περιγράφει και το επίσημο ιστορικό κείμενο, χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά για δεύτερη βάση που θα έλυνε και το μυστήριο.
………..Βρέθηκε (ο λέοντας) από τον Ελληνικό Στρατό το 1912, κατά την αποξήρανση της κοίτης του Στρυμόνα για την κατασκευή της σύγχρονης γέφυρας κοντά στις εκβολές του. Μετά το 1917 τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώθηκαν κοντά στο θεμέλιο που ταυτίστηκε λανθασμένα ως θεμέλιο της βάσης του μνημείου. Πρώτος ο Α. Ορλάνδος μελέτησε μαζί με τον P. Perdrizet το υλικό μέχρι τη δεκαετία του ’30. Το 1936 οι J. Roger και O. Broneer συνεχίζουν τη μελέτη και την αποκατάσταση του μνημείου στη θέση αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα με την κατασκευή μιας συμβατικής βάσης…...
Δεν υπήρξαν λοιπόν ποτέ φορτηγίδες που κουβαλούσαν από άγνωστο σημείο κομμάτια του λέοντα και που βούλιαξαν εκεί ακριβώς. Απουσία βέβαια της βάσης, θα ήταν ένα απόλυτα λογικό σενάριο. Και βέβαια δεν θέλω να ξανακούσω, ότι ο λέοντας υπήρχε στην κορυφή του μνημείου.