Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΥΡΑΣ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΥΡΑΣ
Την όμορφη Ωκεανίδα Φιλύρα έβαλε στο μάτι ο ΚΡΟΝΟΣ και την πολιορκούσε στενά. Ήταν μάταιο ,όμως, γιατί η νύμφη από φόβο στη ΡΕΑ τον απέφευγε συνεχώς. Τότε ο Κρόνος μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο άλογο και πλησίασε την Φιλύρα που καθόταν έξω από τη σπηλιά που διέμενε. Ύπουλα έτσι, την παρέσυρε μέσα σ αυτή, όπου και ενώθηκε μαζί της. Η Ρέα όμως αντιλήφθηκε αυτά που συνέβαιναν και έσπευσε εκεί. Το άλογο Κρόνος τότε, πετάχτηκε από τη σπηλιά και όπου φύγει – φύγει.
Αυτή η σκηνή της φυγής αποτυπώνεται στο ΟΡΘΙΕΙΩΝ νόμισμα της πόλεως Όρθης, στην επικράτεια της οποίας συνέβη ο μύθος. Μύθου συνέχεια και η ένωση ανθρώπου και αλόγου, έφερε τον Κένταυρο Χείρωνα. Από ντροπή η νύμφη, δεν εγκατέλειπε καθόλου τη σπηλιά, που έμελλε να είναι και η κατοικία του Χείρωνα, έως που ο Κρόνος την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε στο φυτό Φιλυρέα. Αυτό είναι θάμνος (εικόνα) που σχηματίζει στενά, θαμπά, πράσινα φύλλα που μοιάζουν με της ελιάς. Στα νομίσματα διακρίνουμε τον θάμνο επάνω στη σπηλιά και από τα κλαδιά του, σχηματίζονται τα στεφάνια στους δυο μόνο νομισματικούς τύπους της πόλης. Σύντροφος της Ωκεανίδας ήταν ο Ποσειδώνας και αυτό δηλώνει η τρίαινά του μέσα στο στεφάνι.
Η πόλη έκοψε τους δυο νομισματικούς τύπους στα χρόνια του Αλεξάνδρου με την κεφαλή της Αθηνάς να είναι παρμένη από τους χρυσούς στατήρες (νομίσματα) του Μέγα στρατηλάτη. Ήταν λιμένας στην κατεβασιά του Πηλίου προς τη θάλασσα και ενδιάμεσος σταθμός του Μακεδονικού στόλου προς το νότο.

Κυριακή 28 Απριλίου 2019

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Οι Ιουδαίοι μισούσαν λέει τον Ηρώδη τον Μέγα, γιατί ήταν Αραβικής καταγωγής! ΨΕΜΑΤΑ όπως και μύρια άλλα, για να στρεβλώνουν όλο και περισσότερο την ιστορία. Κρατώντας αυτός τις δικές του Μακεδονικές παραδώσεις και όχι Αραβικές, έκοβε σύμφωνα μ αυτές το νόμισμά του (1) στη γραφή των Μακεδόνων. Β Α Σ Ι Λ Ε Ω Σ Η Ρ Ω Δ Ο Υ, με Μακεδονική ασπίδα και περικεφαλαία! Ακριβώς όπως ήταν Μακεδονικά νομίσματα δυο αιώνες πριν στη μητρόπολη Μακεδονία! Αργότερα επί αυτοκράτορος Κόμοδου, γίνεται αυτό τελείως κατανοητό. Αποδεκτός γενάρχης στην Ιερουσαλήμ, τότε Καπιτωλιάς ήταν ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ! Πλην Ιουδαίων βέβαια, που μικρό μέρος της πόλης κατελάμβαναν. Η νομισματική επιγραφή (2) τα λέει όλα. Κ Α Π Ι [ΤΩΛΙΑΣ] Α Λ Ε Ξ Α [ΝΔΡΟΥ] Μ Α Κ Ε [ΔΟΝΟΣ] Γ Ε Ν Α Ρ [ΧΗΣ].

Σάββατο 27 Απριλίου 2019

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

Asterios Tsintsifos

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Την έλεγαν και ΑΜΦΙΠΟΛΙC μαζί με τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ στων ΑΜΦΙΠΟΛΕΙΤΩΝ την πόλη. Και ΘΕCCΑΛΟΝΕΙΚΗ όμως στον νέο τόπο λατρείας της. Μαζί και των αγώνων το έπαθλο από τα ΚΑΒΙΡΕΙΑ ΠΥΘΕΙΑ για να μην ξεχαστεί. Τέσσερις αιώνες μετά το θάνατό της!
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Η ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Η ΔΙΝΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Τι να πει κανείς για μια αρχαιολόγο, που διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της υπέρτατης ανασκαφής, ήταν επικεφαλής και της απαγορεύτηκε η είσοδος σ αυτήν; Αν συνέβαινε σε μένα και ήμουν ΚΑΘΑΡΟΣ, θα ήταν οι υπεύθυνοι τώρα στα τάρταρα. Βέβαια, καιρό τώρα παρατηρούνται νυχτερινά πάνε έλα στο μνημείο. Μεσάνυχτα και βάλε. Τη νύχτα μόνο λωποδύτες κυκλοφορούν και εκεί ειδικά στο μνημείο, υπάρχουν λόγοι γι αυτό. Εκεί στον τόπο τέλεσης του εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας. Αμ πως θέλεις να σε αφήσουν να μπεις εκεί μέσα Περιστέρη; Γίνονται αλλαγές εκεί μέσα και μετά, εσύ δεν ψηφίζεις στην Αμφίπολη για να σε βάλουν μέσα παράνομα! Στο θέμα αυτό θα επανέλθω.
Εσύ πρόεδρε της Παμμακεδονικής ένωσης ΗΠΑ Φιλιππίδη, «ρούφα το αυγό σου», μαζί με τον πρώην πρόεδρο Χατζή. Αβάντες του στιλ:
«Ξερουμε πολύ καλά τις προσπάθειες ανάδειξης από την πλευρά της κυρίας Περιστέρη αλλά και του Δημάρχου της περιοχής του κ. Μελίτου»,
να τις βάλετε εκεί που ξέρετε. Εμείς εδώ ξέρουμε ακριβώς το αντίθετο, ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ. Και σ αυτό θα επανέλθω. Οι άνδρες Ροδάκογλου κρατάνε το λόγο τους! Δεν ασχολείσαι ξανά με την Αμφίπολη μου είπες. Μπορεί βέβαια, να το έκανες για τον Τζιτζικώστα και μόνο, αυτόν που ψώνισε από «σβέρκο» λέμε στη Νιγρίτα. Πάντως όλοι, να προσέχετε τη δίνη που δημιουργήθηκε εδώ, γιατί εύκολα θα βρεθείτε στο βυθό.

Δευτέρα 22 Απριλίου 2019

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Ο ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ;

ΤΙ ΓΥΡΕΥΕΙ Ο ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ;
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Την προθυμία που επέδειξε ο νυν δήμαρχος ΜΕΛΙΤΟΣ, να μην αναδειχθεί το λεηλατημένο επί των ημερών του μνημείο, οι ΦΡΑΝΣΤΑΝΛΗΣ και ΠΕΤΡΙΔΗΣ το παίρνουν στ αστεία. Δεν με ενδιαφέρει αν τους συνδέουν υπόγειες διαδρομές, αλλά αυτό από εμένα δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Από δημόσια πρόσωπα, δεν δικαιολογείται άγνοια του εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας που συνέβη στο δήμο. Κάθε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος των συνδυασμών που έχουν επικεφαλής τους παραπάνω και μοιραία ταυτίζονται στη γραμμή τους, θα καταλάβουν ότι τίποτα δεν είναι αστείο. Εσείς με τα σόια σας, πάτε να συνεργήσετε και να νομιμοποιήσετε την ασέλγεια της Αμφίπολης.
Το μήνυμα έχει σκοπό να μην σας επιτρέψει να επικαλεστείτε άγνοια αργότερα. Κάθε ψήφος που θα κουβαλήσετε σ αυτούς, θα είναι πιθανή συγκάλυψη του εγκλήματος και ανάχωμα στην ανάπτυξη του δήμου. Παρά του ότι από το έργο μου, πεδίον δόξας λαμπρό έχω μπροστά μου και αισθάνομαι ότι η ιστορία με αγκαλιάζει, είμαι τιποτένιος μπροστά στο μεγαλείο αυτού του μνημείου και πρέπει να είμαι εκεί. Να παλέψω γι αυτό. Ξένος εγώ για σας, αλλά με περηφάνια για τον τόπο και την ιστορία μας, απέναντι σε σκυφτά κεφάλια.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΜΦΑΞΙΩΝ

ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΜΦΑΞΙΩΝ
Υπήρξε η τελευταία χρονικά Μακεδονική επαρχία, όταν οι Ρωμαίοι ξεκαθάρισαν την βόρεια Μακεδονία στο ύψος του σημερινού νομού Κιλκίς. Τότε (2ος π.Χ. αιώνας), εκδιώχθηκαν οι Παίονες που πάντα αντιμάχονταν τους Μακεδόνες και ιδρύθηκε η ΑΜΦΑΞΙΤΙΣ με πρωτεύουσα τα ΤΑΥΡΙΑΝΑ.
Σήμερα για αρκετούς λόγους, είναι βλασφημία να ονομάζεται ο εκεί δήμος, ΠΑΙΟΝΙΑΣ. Οι ίδιοι οι Μακεδόνες με επιγραφές στα νομίσματα εκεί, προσδιορίζουν την περιοχή (ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΜΦΑΞΙΩΝ). Μάλιστα στο χάλκινο ΑΜΦΑΞΙΩΝ νόμισμα, απεικονίζεται ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ! Που αντιπροσωπεύονται αυτά τα Μακεδονικά χώματα σήμερα; ΠΟΥΘΕΝΑ. Γιατί αφού οι ΠΑΙΟΝΕΣ είναι αποδεδειγμένα πέραν των συνόρων στα Σκόπια, εμείς έχουμε δήμο με αυτό το όνομα; Γιατί τιμάμε σήμερα αυτούς που διώχθηκαν και όχι αυτούς που έμειναν; Και να μην υπήρχε διαθέσιμο όνομα, πάλι δεν θα το καταλάβαινα.
Το επόμενο που θα ακούσουμε είναι ότι ο Ελληνικός δήμος Παιονίας, πρέπει να ενωθεί με την κοιτίδα των Παιόνων στα Σκόπια. Εσείς οι Παίονες θα πουν, ανήκετε σε μας! Το νέο δημοτικό συμβούλιο εκεί, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση, πρέπει να αλλάξει το όνομα και περήφανα να ονομαστούν ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΑΞΙΩΝ. Δια των νομισμάτων, αυτή είναι η κληρονομιά που άφησαν οι Μακεδόνες.

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

ΚΥΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΑΤΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ

ΚΥΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΑΤΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΑΤΗΣ
Υπάρχει ένας κανόνας απαράβατος που υπαγορεύει ότι όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα και τους Έλληνες. Κάθε προσπάθεια για να προσδώσει ξένη πατρότητα οπουδήποτε είναι μάταιη. Αν και μοιάζει αληθινό, το τυρί δεν βγαίνει από την τυρόπιτα.
Στην υπηρεσία της Εκάτης ήταν οι κυνοκέφαλοι, όπως οι σάτυροι στον Διόνυσο. Τα πανάρχαια νομίσματα με τους κυνοκέφαλους από την περιοχή της Εκάτης στο Παγγαίο, δείχνουν μια παράδοση που υπάρχει αιώνες πριν την εμφάνιση των νομισμάτων. Ότι άλλο, έχει τις ρίζες του σ αυτό. Ακόμα και ο κυνοκέφαλος Άνουβις των Αιγυπτίων, θεός των νεκρών, δανείζεται τις ιδιότητές του από την Εκάτη.
Μεσαιωνικές γκραβούρες, ψηφιδωτά, ο Άνουβις, οι κυνοκέφαλοι της Ινδίας και ο Άγιος Χριστόφορος αργότερα, πηγάζουν από μια μικρή γωνιά γης που τη λένε ΒΙΣΑΛΤΙΑ. Εκεί που ζούνε «σκλάδες» και «τσακαλάδες!!!» όπως η μισή ΝΙΓΡΙΤΑ ονομάζεται.

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΑΤΥΡΩΝ

ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΑΤΥΡΩΝ
Για να είναι το σώμα σε ετοιμότητα και να γυμνάζεται ακίνητο, οι σάτυροι του Διονύσου επέλεγαν το βαθύ κάθισμα. Έτσι απεικονίζονται στα Διονυσιακά νομίσματα του 6ου π.Χ. αιώνα στην περιοχή της Αμφίπολης.
α

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δεν είναι η άποψη ενός νομισματολόγου, είναι η οδηγία που πολύ εύκολα οδηγεί όλους στην αλήθεια. Είναι η οδηγία που καταρρίπτει την ΑΠΑΤΗ, ότι το κράτος των Σκοπίων καταλαμβάνει το 39% των Μακεδονικών εδαφών. Την ΑΠΑΤΗ, του ναι μεν Σλάβοι, αλλά τουλάχιστον κατέχουν Μακεδονικά εδάφη. Εδάφη βαρβαρικά ήταν, που δεν συναλλάσσονταν καν με νόμισμα.
Είναι οδηγία, μπας και ξυπνήσει η ντόπια διανόηση και αντιδράσει στην ΑΠΑΤΗ και ΠΡΟΔΟΣΙΑ των Πρεσπών. Χωρίς το 39%, όλα έγιναν απροκάλυπτα. Όταν το βασιλικό νομισματοκοπείο της Αμφίπολης, έκοβε συναλλακτικά νομίσματα Φιλίππου και Αλεξάνδρου για όλη την επικράτεια, σ αυτήν δεν ανήκαν τα Σκόπια. Τα αρχαία σύνορα χαράσσονται και διακρίνονται με αυτόν τον τρόπο, τόσο εύκολα και είναι ορατά όπως ξεχωρίζουν η θάλασσα από τη στεριά.
Βόρεια της βόρειας Μακεδονίας είναι το σωστό, γιατί η βόρεια Μακεδονία ανήκε στην επικράτεια. Πάνω από κει, ΤΙΠΟΤΑ. Είναι πολύ ουσιαστική ανάρτηση για να μην την κοινοποιήσετε.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

ΕΓΡΑΨΑ στις 14/10 /2018 «ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ»

ΕΓΡΑΨΑ στις 14/10 /2018 «ΤΟ ΤΣΙΡΚΟ»
ΤΟΤΕ: Δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι κομματικοποιημένος για να σιχαθείς μια θλιβερή μειοψηφία απάτριδων που μας έκατσε στο σβέρκο και μολύνει κάθε τι στον τόπο. Η αναίδεια από μέρους τους και η προσβολή, κατάντησε καθημερινό φαινόμενο. Μέχρι πρότινος ανύπαρκτοι, τώρα ξεφυτρώνουν από παντού. Αλεξάνδρα Ιωαννίδου λέγεται το νέο «σάπιο φρούτο» που μας προέκυψε από το πουθενά του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελληνική Μακεδονία είναι μια φαντασίωση που άδικα μας βασανίζει, αποφάνθηκε το ψυχικό «μπάζο». Την προδοσία τώρα, επειδή είναι βαριά λέξη, την ονόμασαν άποψη. Και άποψη βέβαια έχουν μόνο αυτοί, των αλλονών είναι φασιστικές……….
ΤΩΡΑ: Νάσου μάρτυρας υπεράσπισης σε φιλοσκοπιανό σωματείο, εδώ στις Σέρρες προχτές. Τη ρωτάει η πρόεδρος μετά από μια κοτσάνα που ξεστόμισε. «Δηλαδή μάρτυς, αν βγούμε τώρα από τα δικαστήρια, οι ΝΤΟΠΙΟΙ που θα περνάνε από μπροστά μας, τι γλώσσα μιλάνε;» «ΣΛΑΒΙΚΑ βέβαια» απαντάει!
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο