Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΦΙΛΥΡΑΣ
Την όμορφη Ωκεανίδα Φιλύρα έβαλε στο μάτι ο ΚΡΟΝΟΣ και την πολιορκούσε στενά. Ήταν μάταιο ,όμως, γιατί η νύμφη από φόβο στη ΡΕΑ τον απέφευγε συνεχώς. Τότε ο Κρόνος μεταμορφώθηκε σε ένα υπέροχο άλογο και πλησίασε την Φιλύρα που καθόταν έξω από τη σπηλιά που διέμενε. Ύπουλα έτσι, την παρέσυρε μέσα σ αυτή, όπου και ενώθηκε μαζί της. Η Ρέα όμως αντιλήφθηκε αυτά που συνέβαιναν και έσπευσε εκεί. Το άλογο Κρόνος τότε, πετάχτηκε από τη σπηλιά και όπου φύγει – φύγει.
Αυτή η σκηνή της φυγής αποτυπώνεται στο ΟΡΘΙΕΙΩΝ νόμισμα της πόλεως Όρθης, στην επικράτεια της οποίας συνέβη ο μύθος. Μύθου συνέχεια και η ένωση ανθρώπου και αλόγου, έφερε τον Κένταυρο Χείρωνα. Από ντροπή η νύμφη, δεν εγκατέλειπε καθόλου τη σπηλιά, που έμελλε να είναι και η κατοικία του Χείρωνα, έως που ο Κρόνος την λυπήθηκε και την μεταμόρφωσε στο φυτό Φιλυρέα. Αυτό είναι θάμνος (εικόνα) που σχηματίζει στενά, θαμπά, πράσινα φύλλα που μοιάζουν με της ελιάς. Στα νομίσματα διακρίνουμε τον θάμνο επάνω στη σπηλιά και από τα κλαδιά του, σχηματίζονται τα στεφάνια στους δυο μόνο νομισματικούς τύπους της πόλης. Σύντροφος της Ωκεανίδας ήταν ο Ποσειδώνας και αυτό δηλώνει η τρίαινά του μέσα στο στεφάνι.
Η πόλη έκοψε τους δυο νομισματικούς τύπους στα χρόνια του Αλεξάνδρου με την κεφαλή της Αθηνάς να είναι παρμένη από τους χρυσούς στατήρες (νομίσματα) του Μέγα στρατηλάτη. Ήταν λιμένας στην κατεβασιά του Πηλίου προς τη θάλασσα και ενδιάμεσος σταθμός του Μακεδονικού στόλου προς το νότο.