Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ

Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ
Τον πληγωμένο ΕΛΛΗΝΑ τον έσυραν στις πέτρες, γιατί αυτό στο βάρβαρο μυαλό τους φάνταζε ανώτερο. Μια μικροσκοπική ανωτερότητα που συμπλήρωσε η ικανοποίηση της χαριστικής βολής. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ φώναξε πριν από αυτό ο ΕΛΛΗΝΑΣ. Δεν κατάλαβαν ότι τους έφτυσε με τον μοναδικό Ελληνικό τρόπο του.
Την ίδια ώρα και από χρόνια, ποντίκια μέσα και έξω από το ΥΠΠΟ προδίδουν τον Ελληνισμό. Στη χαριστική βολή όμως, δεν τα καταφέρνουν. Αυτή θα υπάρξει στα κεφάλια τους. Από την ΑΜΦΙΠΟΛΗ και δια χειρός ΚΟΡΗΣ ΣΩΤΕΙΡΑΣ.

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΤΟ ΡΟΠΑΛΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

ΤΟ ΡΟΠΑΛΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
Το ΤΗΜΕΝΙΔΩΝ ΙΕΡΟ (Τ Ι) μέσα στον περίβολο όπως το είδαμε σε άλλη ανάρτηση (1), έχει και μια δεύτερη παραλλαγή, που ταυτίζεται στο ίδιο πράγμα ακριβώς. Αντί για το Τ Ι μέσα στον κύκλο, υπάρχει το ρόπαλο του γενάρχη των Τημενιδών, ΗΡΑΚΛΗ (2). Ήταν το ρόπαλο των Τημενιδών, που οι Ρωμαίοι χάρη στον Αλέξανδρο, το επανέφεραν σαν κύριο νομισματικό θέμα σε όλη τη Μακεδονία (3,4).
Στην πραγματικότητα, το δρύινο στεφάνι στο πίσω μέρος των νομισμάτων, υπονοεί και το μνημείο της Αμφίπολης δια του κυκλικού περιβόλου. Άλλωστε, όλα τα μονογράμματα αυτού του τύπου των νομισμάτων είναι εγχάρακτα στο μνημείο ή παραπέμπουν σε αυτό. Ποιος δε θυμάται το ΑΡ του περιβόλου (3) που βλακωδώς ερμηνεύτηκε σαν μονόγραμμα του Αλεξάνδρου; ή το ΜΕ (4) που αναφερθήκαμε σε παλιότερη ανάρτηση;

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ

Ο Asterios Tsintsifos 

ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗ
Υπάρχει μια μέθοδος που βοηθάει τα μέγιστα την αρχαιολογική έρευνα, αν αυτή είναι επιθυμητή! Δεν είναι όμως. Το «δεν έχει άλλα» ή «αυτά είναι», εξυπηρετεί το προσωπικό της αρχαιολογίας γιατί κάνει τη δουλειά τους άκοπη και ο απλός κόσμος δεν ξέρει που είναι το «ταβάνι». Κάθε εύρημα σε οποιονδήποτε αρχαιολογικό χώρο, δημιουργεί συνδέσεις με πολύ περισσότερους και έτσι σιγά – σιγά δημιουργείται ένας συμπερασματικός ιστός, που επί το χιλιάδες των ευρημάτων, κάνει την αρχαιότητα ορατή. Κανένας δεν προσπάθησε ποτέ να κάνει την παραμικρή σύνδεση, ακόμα και σε περιπτώσεις που βγάζουν μάτια. Τι πιο μεγάλο παράδειγμα, από τα 497 μέτρα των δυο περιβόλων σε Αμφίπολη και Πέργαμο; Και άμα δεν το κάνουν αυτό, τι να περιμένουν κτήρια, αγάλματα, ψηφιδωτά, αγγεία και νομίσματα;
Κάποτε είχα δίλημμα, τώρα όχι. Είναι ψεύτες γιατί είναι άσχετοι. Όταν ο άσχετος λόγω ιδιότητος δεν μπορεί να εκφέρει άποψη και δεν υπάρχει έλεγχος, καταφεύγει στα ψέματα. Παλάτι του Φιλίππου στην δεύτερη φωτογραφία, παλαίστρα στην πρώτη, Ασκληπιείο στην Τρίτη και γιατί όχι στάβλος στην τελευταία. ΕΛΕΟΣ με σας, ανεβείτε κανέναν όροφο επιτέλους.

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΚΑΣΤΑ»

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΚΑΣΤΑ»
Ο ναός του Ήλιου στο νόμισμα έρχεται από την Ταρσό και το έκοψε ο Μαξιμίνος ο Θράξ (235–238 μ.Χ.). Το πρότυπο του ναού, που στο δάπεδό του είχε έναν τεράστιο ζωδιακό κύκλο, ερχόταν από τα Ελληνιστικά χρόνια και κατευθείαν από την Αμφίπολη. Με Ελληνιστικό πραγματικό υλικό από την Σαγαλασσό, πλην ράμπας και πόρτας, έκανα μια ερασιτεχνική σύνθεση του ναού.
Έναν υπέροχο ζωδιακό κύκλο και έναν ακόμα πιο υπέροχο άθικτο ναό, θα απολαύσουμε όταν θα φύγουν τα χώματα από τον «ΚΑΣΤΑ».

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΓΑΛΑΣΣΟΣ (1)

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΣΑΓΑΛΑΣΣΟΣ (1)

Το καλύτερα διατηρημένο Καβείριο και από όπου στην πράξη πηγάζουν οι κανόνες για το ιδανικό Καβείριο, βρίσκεται στην Σαγαλασσό της Πισιδίας.
Στο βίντεο διακρίνουμε καθαρά την περίοπτη θέση του ιερού, που βρίσκεται στο ψηλότερο μέρος της πόλης (1800 μ.) και μάλιστα είναι τελείως αόρατο από αυτή. Η πηγή, αντίστοιχη της Κασταλίας του Καβειρίου των Δελφών, που τρέχει ακόμα και σήμερα, για να τροφοδοτεί τη δεξαμενή μύησης που υπήρχε και φαίνεται παρακάτω. Στα αριστερά ο χώρος συνάθροισης μυημένων με κοντή κερκίδα 7 σειρών, όπως ανάλογη σε όλα τα Καβείρια υπάρχει (Μεσσήνη, Επίδαυρος, Λάρισα, Βεργίνα κ.α.). Οι μεμονωμένοι μεγάλοι κίονες χωρίς ειρμό που ήταν φωτιστικά σώματα, αφού στην κορυφή τους έκαιγε φωτιά. Ο θόλος, ένα επίπεδο παρακάτω δεξιά, όπως υπάρχει στους Δελφούς και στην Επίδαυρο.
Δείτε πολλές φορές το βίντεο και τα επίμαχα σημεία, ακόμα και το παρεκκλήσι στο ψηλότερο σημείο. Τα αποτρεπτικά γοργόνεια και τους διακοσμητικούς ρόδακες, όπως και τον μεγάλο Ήλιο, επάνω από εκεί που πηγάζει το νερό.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

· Η ΚΥΣΤΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΡΕΑΣ

Η ΚΥΣΤΗ ΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΡΕΑΣ
Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω την «ΚΥΣΤΗ» των μυστηρίων ή την «CISTA MYSTICA» όπως την έλεγαν οι Ρωμαίοι, γιατί κάτι άλλο έχω στο μυαλό. Πρέπει να ανταποκριθώ στην ιδιότητα του «υποκοσμιακού» από το ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ, που τελευταία μου αποδίδεται από μια απόρρητη φωλιά αρουραίων.
Τι έγινε με την «ΚΥΣΤΗ» των μυστηρίων ρε καλόπαιδα της ανασκαφικής; Αυτή που μαζί με τα άλλα βρήκατε μέσα στο μνημείο; Σε πόσα χρόνια σκοπεύετε να την αποκαλύψετε; Κάντε το πριν τον εισαγγελέα, θα μετρήσει υπέρ σας. Και εσύ Antonio που σε πέταξαν σαν στυμμένη λεμονόκουπα, δεν ξέρεις τίποτα;
Τι λέτε και εσείς ανώνυμοι αρουραίοι; Έχει γούστο τελικά, να αποδειχθεί ότι αλλού υπάρχει ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ.

Αμφίπολις-Πόλις Ηλιου-,Ρέας και Φιλίππου 12 Νοεμβρίου 2018


Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

ΜΕΣΣΗΝΗ, Η ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟ

Asterios Tsintsifos

ΜΕΣΣΗΝΗ, Η ΑΜΦΙΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟ
Τώρα θα μου πείτε, σιγά το παράπτωμα της Μεσσήνης. Εδώ στη Βεργίνα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Σωστό. Στη Μεσσήνη δεδομένου του Κου Θέμελη, όλα πρέπει να ονοματίζονται σύμφωνα με την αρχαία τους θέση και ιδιότητα. Το μαγαζάκι της Βεργίνας άλλωστε, αλλού το πάει.
Αγώνες στη Μεσσήνη, ΟΚ. Προς τιμήν τίνος; Άμα έχουμε ναΐσκο του ΗΛΙΟΥ δίπλα στο στάδιο (1), όπου στην κορυφή του έκαιγε φωτιά, συνέβαιναν δυο πράγματα. Άμεση παραπομπή στην ΑΜΦΙΠΟΛΗ του Ήλιου και αγώνες στο όνομα του «Ηλιακού πανθέου». Είναι ναΐσκος του Ήλιου, γιατί η είσοδος είναι «ράμπα» και όχι σκαλιά! Η ιδιότυπη ενεργειακή «σβάστικα» με την χρήσιμη τετράγωνη οπή στο κέντρο (2), είναι Ηλιακό σύμβολο. Το τετράγαμμα αλλιώς, όπως το βλέπουμε στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης (3) ή στα νομίσματα εκεί (4). Η ίδια χρήσιμη οπή, είναι εντοπισμένη στο κέντρο ακριβώς του μνημείου και στο κέντρο ακριβώς του αντίστοιχου ναΐσκου (πηγή φωτός) της Αμφίπολης. Οι ρόμβοι (5) στη Μεσσήνη, όπως και στο δάπεδο του ιερού της Αμφίπολης, απλά επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΛΑΛΟΥΜ
Άμα έχεις ένα κιονόκρανο και έναν αμφορέα και δεν έχεις που να τα βάλεις, μπορείς και από δέντρο να τα κρεμάσεις. Εκεί δίπλα στο στάδιο στη Μεσσήνη, η γνώση στέρεψε.

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

ΑΠΟΡΙΑ

ΑΠΟΡΙΑ
Βρε παιδιά, το ΦΒ έχει κόφτη στα LIKE; Εχτές η ανάρτηση για την πυραμίδα της Αμφίπολης, πήρε 90. Για τέτοιο θέμα δεν είμαι συνηθισμένος.