Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΒΕΙΡΙΑ

ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΒΕΙΡΙΑ
Εισέπραξα εχθές την δυσαρέσκειά σας φίλοι μου, για την πρόσκληση της ντροπής. Προφανώς δεν βρίσκετε τον τίτλο του βιβλίου απαράδεκτο. Ίσως και εγώ να μην ήμουνα σαφής. ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ, συνδέει σαφέστατα τον Καστά με το λιοντάρι και μάλιστα δίνει όνομα στο μνημείο. Έλα όμως που το λιοντάρι δεν έχει καμιά σχέση με το μνημείο. Στο μνημείο υπήρχε φάρος όπως άρμοζε σε όλα τα Καβείρια ιερά, ακριβώς όπως δείχνουν και αποδεικνύουν τα νομίσματα. Για εμένα που δεν κάνω εκπτώσεις, ο τίτλος του βιβλίου είναι ΠΑΡΑΧΑΡΑΞΗ της ιστορίας.
Υπέρμαχος και εμπνευστής του λιονταριού στην κορυφή του μνημείου ο Κος Λεφαντζής, που σπεύδει να προλογίσει τον βολικό τίτλο του βιβλίου. Δεν είναι όμως μόνο ο Καστάς που έχει βάση στην κορυφή του, είναι και το δίδυμο Καβείριο του Αλίμου στην Αττική (εικόνες). Θα πρότεινα στον Κο Λεφαντζή, να πάρει το κοντινότερο λιοντάρι που είναι στη Χαιρώνεια και να το τοποθετήσει στον Άλιμο.

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗ

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ
Αντίθετα με ότι λέει η πρόσκληση, θα έλεγα ότι η παρουσίαση (31/5/2017) γίνεται στα πλαίσια παραχάραξης της ιστορίας μας. Την πρωτοβουλία πήρε η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΕΡΡΑΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΟΣΣΑ) και είναι βέβαιο ότι γι αυτή θα ντραπούν αργότερα. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο συγγραφέας του βιβλίου ονοματίζει το μνημείο με τη φράση που είναι και τίτλος, ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΙ. Θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας της ανασκαφής Κος Λεφαντζής, που από φαντασία τοποθέτησε τον λέοντα στο μνημείο. Ενώ τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου τρέχουν, αυτοί το χαβά τους. Πρόκειται για αδίστακτους παραχαράκτες της ιστορίας, που ο κόσμος πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Ως εκ τούτου, κανείς στη φαιδρή εκδήλωση.
ΥΓ. Παρακαλώ κοινοποιήστε το και προτρέψτε κι άλλους να το κάνουν. Κάποτε το αίσχος πρέπει να πάρει τέλος.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ

ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
Όσοι με διαβάζουν από παλιά, ξέρουν πόσες φορές κάλεσα την ανασκαφική ομάδα για να αναγνωρίσει τα αυτονόητα. Τους επεσήμανα κυρίως τον κίνδυνο του εξευτελισμού, αν εξακολουθούσαν να επιμένουν σε θεωρίες εκτός πραγματικότητας ή εν πάση περιπτώσει, σε θεωρίες αντίθετες των καταγεγραμμένων σε νομίσματα ενεργειών από τους αρχαίους. Τους έδωσα την ευκαιρία να σκύψουν στα νομίσματα και έτσι από μια καινούργια οπτική γωνία, να δουν την αλήθεια. Φαίνεται ο κόπος να ήταν μάταιος.
Το μνημείο εξακολουθεί να είναι ταφικό, οι μαινάδες ακόμα Καρυάτιδες, ο Φίλιππος με την Ολυμπιάδα, αρπαγή της Περσεφόνης και πόσα άλλα. Και να φανταστείτε ότι οι Αμφιπολίτες κατέγραψαν στα νομίσματα, με κάθε λεπτομέρεια όλες τις ιδιότητες του μνημείου. Ακόμα και την σπασμένη ράχη του Βουκεφάλα προέβλεψαν.
Ουρανιδών λατρευτικό κέντρο (Καβείριο – Ηλιολατρεία). Μαντείο. Προσκυνήματα Φιλίππου και Βουκεφάλα. Ιερά Ρήσου και Στρυμόνα. Νομισματοκοπείο της Αμφίπολης. Όλα υποδεικνύονται από τα νομίσματα και μάλιστα λεπτομερειακά. Σε δεκάδες άρθρα, αποκάλυψα τα περισσότερα αυτών των νομισμάτων, έχοντας πάντα την ελπίδα, ότι η ανασκαφική ομάδα θα πάρει τα μηνύματα. Στεναχωριέμαι, γιατί αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ

Η ΑΜΦΙΠΟΛΙ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ
Ο Βαίτυλος (BETULUS) ήταν μετεωρόλιθος και θεωρούνταν ιερός λίθος. Του απέδιδαν θεϊκές ιδιότητες επειδή έπεσε από τον ουρανό και τον τιμούσαν σε ιερούς χώρους. Αποδίδονταν σε αυτόν τιμές με επίχριση κρασιού, λαδιού και αίματος, ενώ παράλληλα τον στεφάνωναν. Τον συνέδεαν με τη λατρεία του Κρόνου, του Δία και του Ήλιου κυρίως.
Σύμφωνα με την περιγραφή του Δαμάσκιου (Ισιδώρου βίος, βιβλ.348 β), οι βαίτυλοι διακρίνονταν από το χρώμα και το σχήμα τους. Περιγράφει λοιπόν βαίτυλο που κατέπεσε από τον ουρανό έχοντας σφαιρικό σχήμα: «υπόλευκος δε το χρώμα, σπιθαμιαία δε την διάμετρον κατά μέγεθος, αλλ΄ ενίοτε μείζων εγένετο και ελάττων και πορφυροειδής». Υπήρχαν όμως και μαύροι βαίτυλοι, όπως ο περίφημος της Κοίλης Συρίας που ήταν τυλιγμένος με ταινίες και αποτελούσε τόπο λατρείας του αυτοκράτορα Ηλιογάβαλου.
Ο πρώτος βαίτυλος σε νόμισμα, έρχεται από την Αμφίπολι του 4ου π. Χ αιώνα, είναι στολισμένος με ταινίες και είναι στην κορυφή του σκήπτρου που κρατά ο Δημιουργός. Το νόμισμα ανήκε στους ΟΥΡΑΝΙΔΕΣ όπως φανερώνει η επιγραφή και δεν μένει παρά να ψάξουμε για το που είναι το ιερό στο οποίο απευθύνεται το νόμισμα. Βάλτε όλοι μαζί ένα χεράκι.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;

ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;
Και μια ωραία πρωία, αποφάσισε η Κα Περιστέρη να ταυτίσει την αρχαία ΒΙΣΑΛΤΙΚΗ ΒΕΡΓΗ στον αρχαίο οικισμό της κοινότητας Νέου Σκοπού Σερρών. Την ακμάζουσα κατά τον 6ο και 5ο π. Χ. αιώνες ΒΕΡΓΗ, σε έναν οικισμό που δεν έχει το παραμικρό εύρημα από αυτούς τους αιώνες. Τι το απλούστερο;
Η Κα Περιστέρη, ακολούθησε μια πεπατημένη αρχαιολόγων που μετρά άπειρα παραδείγματα. Όλα μαζί δημιούργησαν μια εικονική αρχαία πραγματικότητα, την οποία σήμερα ονομάζουμε ιστορία. Γιατί όμως το κάνουν αυτό; Μα για τη Δόξα φυσικά. Αφού από πουθενά δεν απέκτησαν την ικανότητα εύρεσης της αλήθειας, που επίσης οδηγεί στη δόξα, κατασκεύασαν σε ιστορία κατά παραγγελία, δικά τους σενάρια. Μέγα παράδειγμα, το σκηνικό της Βεργίνας με τον ψεύτικο τάφο του Φιλίππου.
Τώρα η Κα Περιστέρη, διαχειρίζεται το μνημείο της Αμφίπολης και δεν κοιτάει πίσω. Δεν βλέπει ότι στο μουσείο των Σερρών, η ΒΕΡΓΗ με μεγάλα γράμματα ταυτίζεται στο Νέο Σκοπό. Τώρα θα μου πείτε, σιγά το πράμα, άλλοι ταύτισαν τις Αιγές με τη Βεργίνα!!! Μπορεί στους νέους ορίζοντες, η αρχαιολόγος να ξέχασε τη ΒΕΡΓΗ, όμως αυτή δεν ξεχνά αν δεν αποκατασταθεί.

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ

ΒΑΣΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ
Φανταστείτε τον τάφο της Βεργίνας συλημένο!!! Όπως φαίνεται απ έξω, σε τι θα διέφερε από τους άλλους δυο; ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. Βρίσκω μάλιστα, ότι οι δυο συλημένοι δείχνουν πλουσιότεροι!!! Ένας θεός ξέρει τι θα βρίσκαμε εκεί, αν αυτοί ήταν ασύλητοι. Και οι τρις ανταποκρίνονται στον ορισμό ΤΥΠΙΚΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ. Η φράση αυτή στην ανασκαφή της Αμφίπολης, παρά την είσοδο με τις σφίγγες, ακούστηκε σαν βλασφημία δεκάδες φορές. Ο συγκριτικός παράγοντας όμως, θα βρίσκεται πάντα εκεί, μέχρι και ο πιο αδαής να καταλάβει το φιάσκο της Βεργίνας. Κάποτε θα έβγαινε και η Βασιλική κατασκευή.

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ


Δεν θα μπορούσα να είμαι γνήσιος Βισάλτης, αν δεν φρόντιζα για ένα ιστορικό αφιέρωμα του τόπου μου. Λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση του 100 σελίδων αφιερώματος, με τo πραγματικό λαμπρό πρόσωπο της Βισαλτίας, δημοσιεύω ένα κομμάτι του προλόγου.
Μια απαράδεκτη κατάσταση πολλών δεκαετιών, κατάφερε να κρατήσει μια λαμπρή επικράτεια της αρχαιότητας στην αφάνεια. Λόγος γίνεται για την Βισαλτία, που θα μπορούσε να έχει ανεκτίμητη προσφορά στην προσπάθεια αποκάλυψης γνώσης του παρελθόντος. Σταυροδρόμι πολιτισμών που σημάδεψαν την αρχαιότητα, άφησαν τα χνάρια τους σε έναν τόπο ευλογημένο. Υπήρξε κοιτίδα της «πραγματικής» Μακεδονίας, εκεί όπου αναπτύχθηκαν οι προϋποθέσεις, ώστε κάποτε οι Μακεδόνες να γίνουν κοσμοκράτορες. Πόλεις τεράστιες για τα αρχαία δεδομένα, σε περίοπτες θέσεις, παραμένουν θαμμένες φυλάσσοντας έτσι τα όποια μυστικά τους. Κάστρα χαμένα μέσα στη βλάστηση, ορθώνουν κάπου – κάπου τείχη, για να τα βλέπουμε και να μην τα ξεχάσουμε εντελώς. Μοναδικά νομίσματα με θησαυρούς γνώσεων για πρωτοπόρες καλλιέργειες στην εύφορη Βισαλτική γη, δεν απασχόλησαν ποτέ κανέναν……..

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

ΤΑ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΤΑ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
(απόσπασμα από το βιβλίο μου ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που ετοιμάζεται)
Η συγχώνευση του Μ και του Ε σε ένα μονόγραμμα, συμβόλιζε την συμπαντική ροή ή ενέργεια, που καθόριζε την πορεία των πάντων. Το Μ (Μονάς) είναι η πηγή από όπου όλα ξεκίνησαν (Δημιουργός). Οι Πυθαγόρειοι με την μονάδα εννοούσαν τον θεό, το πρωταρχικό «Ον» ή το σύνολο όλων των όντων. Το Ε είναι το Δελφικό, που σχετιζόταν με την μύηση του ανθρώπου στο φως. Βρισκόταν στον ναό του Απόλλωνα στους Δελφούς, αλλά και όπου αλλού τελούνταν λατρεία του Ήλιου. Έτσι υπάρχει παντού εγχάρακτο μέσα στο μνημείο του «Καστά» στην Αμφίπολι, όπου υπήρχε περίτρανο κέντρο Ηλιολατρείας.
Έχουμε λοιπόν την Μονάδα και τα πέντε κοσμογονικά στοιχεία Γη, Αέρα, Νερό, Φωτιά και Αιθέρα (πεμπτουσία), σε ένα πανίσχυρο μονόγραμμα. Ήταν μια ευχή, που από τα Ελληνιστικά χρόνια, έως και τα Ρωμαϊκά, διατυπώνονταν επάνω στα νομίσματα.
Σε μια μόνο περίπτωση, το μονόγραμμα αυτό εμφανίζεται αντίστροφο (5). Το Ε είναι αριστερά από το Μ. Πρακτικά αυτό θα πει διακοπή της ροής και άρα θάνατο. Το θάνατο του ΦΙΛΙΠΠΟΥ, αφού το δικό του αρχικό γράμμα Φ υπάρχει στο ίδιο νόμισμα του Αλεξάνδρου που κόπηκε στην Αμφίπολι.
ΥΓ. Παρακαλώ την ανασκαφική ομάδα, να αποκαλύψει όλα τα εγχάρακτα μονογράμματα, που εντόπισε μέσα στο μνημείο της Αμφίπολης. Έχουν πολλά να εξιστορήσουν.

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΑΜΦΙΠΟΛΙ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΡΩΜ

ΑΜΦΙΠΟΛΙ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΡΩΜΗ
Θεσσαλονίκη 86 μ. Χ. 
Η φήμη εξαπλώθηκε σε όλη την πόλη. 
Οι Ρωμαίοι παίρνουν τον ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ. Η ελεύθερη Θεσσαλονίκη, κλείνει τις πύλες και οι Μακεδόνες άρχοντες της πόλης εναντιώνονται στην πραξικοπηματική ενέργεια του αυτοκράτορα Δομιτιανού. Έγινε μεγάλη φασαρία. Οι νέοι αγώνες που θέσπισε στη Ρώμη ο αυτοκράτορας και που πρότυπο είχαν τα ΟΛΥΜΠΙΑ του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απαιτούσαν κατ αυτόν, να βρίσκεται το άγαλμα του Βουκεφάλα στη Ρώμη. Η βούληση του Δομιτιανού ήταν πανίσχυρη και μετά από 126 χρόνια παρουσίας του αγάλματος στη Θεσσαλονίκη, αυτό πήρε το δρόμο για τη Ρώμη.
Το γεγονός σφραγίζεται με κοπή νομίσματος, που κατά πρώτον επικαλείται την ΟΜΟΝΟΙΑ που επήλθε μετά το γεγονός. Αιτία του κακού ο Βουκεφάλας που απεικονίζεται στο πίσω μέρος. Το δρομολόγιο ΘΕΣΣΑΛΟΝ[ΙΚΗ] – ΡΩΜ[Η], αναγράφεται. Το νόμισμα αυτό είναι ο τελευταίος κρίκος μιας σειράς νομισμάτων, που προσδιορίζουν την μεταθανάτια πορεία και λατρεία του Βουκεφάλα που άρχισε από το μνημείο της Αμφίπολης.

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΙΓΕΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΙΓΕΣ
Γράφει ο Πτολεμαίος στην «Γεωγραφία» του, ότι οι Αιγές βρίσκονται νότια της Πέλλας. Το πήραν λοιπόν όσοι στηρίζουν το ψέμα που θέλει τις Αιγές στη Βεργίνα και το έκαναν σημαία. Μα δεν γράφει μόνο αυτό ο Πτολεμαίος. Στο ίδιο απόσπασμα δίνει και συντεταγμένες των πόλεων Πέλλα, Έδεσσα, Βέροια και Αιγές. Βέβαια οι τότε συντεταγμένες δεν ταυτίζονται με τις σημερινές. Η Πέλλα λόγου χάρη, με τις σημερινές εντοπίζεται κάπου στην Κασπία θάλασσα. Αυτό όμως έχει ελάχιστη σημασία, γιατί οι θέσεις των αρχαίων πόλεων Πέλλας, Έδεσσας και Βέροιας είναι γνωστές. Έτσι οι συντεταγμένες έχουν ακριβή εφαρμογή, σε λάθος μέρος όμως. Οι συντεταγμένες του Πτολεμαίου για την ΡΩΜΑΙΚΗ Αιγές, θέλουν την πόλη να υπάρχει στη θέση ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑ (εικόνα), όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκε αρχαία πόλη. Βέβαια είναι νότια της Πέλλας και εκείθεν του Αλιάκμονα.
Τονίζω το ΡΩΜΑΙΚΗ Αιγές, γιατί αυτές υπήρχαν εκεί, καθότι οι παλιές Αιγές ονομάζονταν ήδη Έδεσσα. Αυτό όμως είναι θέμα ενός άλλου αποδεικτικού υλικού και δεν αφορά την Βεργίνα, γιατί έτσι η αλλιώς Αιγές στη Βεργίνα δεν υπάρχουν. Θα συνιστούσα λοιπόν στους υπέρμαχους του Πτολεμαίου για την Βεργίνα, να υιοθετούν όλα τα γραφόμενά του. Και μάλιστα όταν οι συντεταγμένες του είναι ακριβέστατες.

ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ


ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΟΥ
Η προσωρινή απουσία μου από το ΦΒ δεν είναι ανησυχητική. Κάποτε έπρεπε να δω τα θέματα της υγείας μου, που είναι σοβαρά. Αυτό κάνω τώρα περιπλανώμενος. Επιθυμώ την συμπάθειά σας και σύντομα θα επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ


ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ
Κατέφθασε και η Κα Κονιόρδου στην Αμφίπολι. Είναι γεγονός, ότι κανένας από τους «υψηλούς» επισκέπτες των τελευταίων χρόνων, δεν μπορεί να αντισταθεί στην προσωπική του περιέργεια. Το σκηνικό από πρόσωπα που σπεύδουν, πάντα ίδιο. Αποτέλεσμα, ΜΗΔΕΝ. Όλοι μαζί οι επισκέπτες, ένα πουλί. Στο τέλος συνωστίζονται οι δημοσιογράφοι για να ακούσουν το ΚΡΑ.
Υπάρχουν λόγοι, που τοποθετούν το εύρημα της ανασκαφής στην Αμφίπολι, μακράν σε σπουδαιότητα από οτιδήποτε άλλο ήρθε ποτέ στο φως. Είναι βέβαιο, ότι η δημοσιοποίηση και η παραδοχή των λόγων αυτών, θα επιφέρει αλλεπάλληλα τσουνάμι επισκεπτών. Το ακούνε αυτό οι άπρακτοι κάτοικοι και αρχές της περιοχής; Δεν πρόκειται για έναν απλό αρχαιολογικό χώρο, αλλά για μια ανοικτή πόρτα στο παρελθόν. Ο ορισμός του μνημείου λοιπόν είναι αυτός:
1.ΚΑΒΕΙΡΙΟ ΙΕΡΟ : Πρόκειται για το χώρο που περιλαμβάνεται μέσα στον τεράστιο κυκλικό περίβολο. Δυο ιδιαιτερότητες το τοποθετούν σε εξέχουσα θέση. Δεν καταστράφηκε και είναι ακέραιο καταχωμένο, όπως και ότι πρόκειται για την μητρόπολη των απανταχού Καβειρίων. Είναι άπειρα πιο ελκυστικό, να επισκέπτεται κανείς ακέραια οικήματα, παρά θεμέλια μόνο.
2. ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ : Το ιερό υπήρξε κατασκεύασμα της ίδιας της Ολυμπιάδας. Το δικό της πνεύμα πλανιέται εκεί. Από εκεί ξεκίνησε η λατρεία που έμελλε να επικρατήσει στους αιώνες που ακολούθησαν.
3. ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ : Μέσα στο χώρο, υπήρξε το νομισματοκοπείο των Μακεδόνων, που εξυπηρέτησε από τον Φίλιππο και μετά, όλους τους Μακεδόνες βασιλείς που ακολούθησαν.
4. ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΙΕΡΟΥ : Το ιερό της Αμφίπολης, σαν άλλο Βατικανό, είχε τα δικά του νομίσματα. Μέγα δείγμα της σπουδαιότητας του χώρου.
 5. ΜΑΝΤΕΙΟ : Στον καθοσιωμένο χώρο του Καβειρίου, ακριβώς αυτό που αποκάλυψε έως τώρα η ανασκαφή, για τις ανάγκες της εκστρατείας του Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα ίδρυσε μαντείο. Κανένα άλλο μαντείο της αρχαιότητας, δεν σώζεται ακέραιο.
6. ΤΑΦΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΦΙΛΙΠΠΟΥ : Το μαντείο ιδρύθηκε εκεί που προηγουμένως τοποθετήθηκε ο Φίλιππος Β΄. Τόπος ταφής του μυημένου βασιλιά, ήταν υποχρεωτικό να ήταν Καβείριος και άρα ιερός χώρος.
7. ΤΑΦΟΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΒΟΥΚΕΦΑΛΑ : ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ, δηλαδή του Αλεξάνδρου, λατρεύτηκε το άγαλμα του Βουκεφάλα, που βρίσκονταν στο χώρο του μαντείου και σήμερα είναι στο μουσείο Καπιτώλιο της Ρώμης.
8. ΙΕΡΟ ΘΕΟΥ ΣΤΡΥΜΟΝΑ : Σε κάποια γωνιά, στο Καβείριο μέσα, υπάρχει το ιερό του θεού Στρυμόνα.
9. ΙΕΡΟ ΡΗΣΟΥ : Το ιερό του μυθικού οικιστή της Αμφίπολης, βρίσκεται κι αυτό μέσα στα όρια του περιβόλου.
10. ΜΝΗΜΕΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ : Αν η επιμόρφωση είναι το ζητούμενο, τότε οι δεκάδες παράμετροι άγνωστων επί το πλείστον θεμάτων που πηγάζουν από το μνημείο, προσφέρονται.

ΓΕΝΕΤΕΙΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ

ΓΕΝΕΤΕΙΡΕΣ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ
Ένας χρόνος πέρασε, από όταν αποκάλυψα μέσω των νομισμάτων την γενέτειρα του ΟΜΗΡΟΥ. Είναι μάλιστα και κεφάλαιο στο τελευταίο βιβλίο μου ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Μεταφέρω αυτολεξεί από την Πάπυρος Larouse Brittanica. Έκδοση 2007, τόμος 35.
ΜΕΛΗΣ ο (αρχ.) ποταμός στη Σμύρνη, κοντά στον οποίο γεννήθηκε ο Όμηρος (από όπου και η προσωνυμία Μελησιγενής). Αργότερα, ο ποταμός προσωποποιήθηκε και θεωρήθηκε πατέρας του Ομήρου. Εικονίστηκε μάλιστα ως θεός σε νομίσματα της Σμύρνης (Στράβ. 12μ 554 και 14, 646).
ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ. Για ακόμα μια φορά ο «δαίμονας» της συνωνυμίας χτύπησε τους σύγχρονους ιστορικούς. Έτσι υπάρχει κι άλλος Μέλης ποταμός, στην Αμαστρίδα της Παφλαγονίας, ο οποίος επίσης προσωποποιήθηκε. Στο εμπρός δε μέρος του νομίσματος, υπάρχει το πορτρέτο του Ομήρου και μάλιστα με το όνομά του (ΟΜΗΡΟΣ). Με βάση το προσωνύμιο Μελησιγενής, το νόμισμα αυτό από την Αμαστρίδα, αρκεί για να υποδείξει την γενέτειρα του Ομήρου.
Εκτός τούτου όμως είναι και το θέμα του πορτρέτου, που καμιά άλλη πόλη πλην της γενέτειρας δεν έβαζε σε νομίσματά της. Έτσι βρίσκουμε τον Ηρόδοτο στην Αλικαρνασσό και τον Οδυσσέα στην Ιθάκη.
Προφανώς οι «Ομηριστές», δεν βαρέθηκαν να ακούνε ότι πολλές πόλεις ερίζουν για την καταγωγή του. Έτσι όμως δουλειά δεν γίνεται. Κάποτε κάποιος από το ακροατήριο πρέπει να σηκώσει το χέρι και να πει: Κύριε ομιλητή, τον Όμηρο γέννησε η ΣΗΣΑΜΟΣ και μετέπειτα ΑΜΑΣΤΡΕΙΑ στην ΠΑΦΛΑΓΟΝΙΑ.