Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Pαρουσίαση του βιβλίου μου ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
Στις 8/12 και ημέρα Πέμπτη (19.30 ώρα) στο Αριστοτέλειο βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης (Ερμού 61), θα γίνει επίσημη παρουσίαση του βιβλίου μου ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
Της σύντομης παρουσίασης, θα ακολουθήσει μακρύς διάλογος. Όσοι από τους φίλους μου επιθυμείτε, θα είναι χαρά μου να τα πούμε.

ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

ΤΟ ΠΑΝΙΣΧΥΡΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Είμαι βέβαιος, ότι από τις εκατοντάδες αναρτήσεις μου, πάρα πολλοί κατάλαβαν την αξία του νομίσματος σαν αποδεικτικό μέσο. Τα νομίσματα όπως πρόσφατα από έγγραφο έμαθα, τα αποκαλούν μνημεία. Πραγματικά είναι τέτοια και καλά κάνουν. Γιατί όμως τα μεταχειρίζονται σαν σκουπίδια; Εκατομμύρια νομίσματα υπάρχουν φιμωμένα στα υπόγεια των μουσείων μας. Η θέση τους είναι σε εκθετήρια μουσεία, όπου θα ξεδίπλωναν την ιστορία που ξέρουν.
Για φανταστείτε αυτό το κράτος να ήταν ικανό και να κρατούσε τα νομίσματα εντός των συνόρων. Θα είχαμε υπερδιπλάσια νομίσματα στα υπόγεια. Για γνώση ούτε λόγος. Δεν θα έπρεπε σε αυτά να έχουν πρόσβαση ερευνητές; Και γιατί να έχουν; Έχουν οι αρχαιολόγοι και γι αυτό προκόψαμε. Βλέπετε, όπου κι αν σταθούν για νομίσματα μιλάνε. Υποψιάζομαι ότι, ούτε καταμετρημένα είναι. ΣΚΟΤΑΔΙ
ΥΓ. Το νόμισμα πουλήθηκε στη Γενεύη στις 30/11/2010, έναντι 1.000.000 φράγκων και δεν μου ανήκει.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΣΑΡΔΕΙΣ – ΑΣΙΑΣ – ΛΥΔΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΑΡΔΕΙΣ – ΑΣΙΑΣ – ΛΥΔΙΑΣ – ΕΛΛΑΔΟΣ
Η πόλη των Σάρδεων, υπήρξε κατά τα Ελληνιστικά χρόνια Μακεδονική μητρόπολη. Πριν από αυτά υπήρξε Περσική κτήση. Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια, η Μακεδονική παρουσία εκεί αποτέλεσε ένα λαμπρό παρελθόν. Αν χρειαζόταν, απολύτως φυσιολογικό θα ήταν την παρουσία αυτή να επικαλεστούν οι Σαρδειανοί. Όμως σε ιερά νομίσματά τους, που φέρουν μάλιστα την μεγάλη ιέρεια ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ, ονομάζουν την πόλη τους ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Αν η ονομασία «Μακεδονία» ήταν ανεξάρτητη της «Ελλάδος», αυτό δεν θα γινόταν ποτέ.
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ λοιπόν είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ και οι Σάρδεις μας δίνουν το ισχυρότερο επιχείρημα γι αυτό. Το νόμισμα αυτό, όπως και το προηγούμενο, θα έπρεπε να είναι η σημαία, εάν ο αγώνας για το Μακεδονικό ζήτημα δεν ήταν δήθεν. Κραυγές σαν το «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» και μέχρι εκεί, ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ.
ΥΓ. Το νόμισμα πουλήθηκε σε δημοπρασία της CNG στις 15/2/2002 έναντι 3.500 δολαρίων και δεν ανήκει σε μένα.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
ΕΜΠΡΟΣ ΜΕΡΟΣ: CAPΔΙC ACIAC ΛΥΔΙΑC ΕΛΛΑΔΟC Α ΜΗΤΡΟΠΟΛΙC. Η Ολυμπιάδα με πέπλο και σαν θεά της πόλης έχει κάστρο για στέμμα.
ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ : Η ΓΑΙΑ ένα με το χώμα, έχει στάχυα στο χέρι. Ο ΤΡΙΠΤΟΛΕΜΟΣ ταυτισμένος με τον ΤΥΛΟ, επάνω στο άρμα που το σέρνουν δυο φτερωτά φίδια.
Υπάρχει στο νόμισμα η παραδοχή, ότι η Ασιατική Σάρδεις της Λυδίας, ήταν ΕΛΛΑΔΑ. Η Ολυμπιάδα δηλαδή, φαίνεται Ελληνίδα και όχι Μακεδόνισσα.
Εκεί στις ΣΑΡΔΕΙΣ ήξεραν ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ήταν ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΙΒΙΣΚΟΣ

ΙΒΙΣΚΟΣ
Η λέξη ιβίσκος είναι Ελληνική και δόθηκε για το φυτό Αλθαία από το Διοσκουρίδη. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ιβίσκου είναι καταγεγραμμένες στη σύγχρονη εποχή. Το ερώτημα είναι, γιατί αυτός καλλιεργούνταν στην αρχαία εποχή. Ίσως να γνώριζαν οι αρχαίοι αυτές τις ιδιότητες, ίσως να είχαν ανακαλύψει κι άλλες χρήσεις που εμείς δεν φανταζόμαστε. Μπορεί η χρωστική ουσία από τα πέταλα του ιβίσκου να αποτελούσε συστατικό για την ανεξίτηλη βαφή στα αγγεία. Ποιος ξέρει; Άλλωστε το μυστήριο αυτής της βαφής που είναι φυτικής προέλευσης και δεν ξεβάφει με τίποτα, στάθηκε αδύνατο να αποκαλυφθεί μέχρι τώρα.
Σε ένα και μοναδικό νόμισμα από τον ΤΡΑΙΛΟ της Βισαλτίας, απεικονίζεται ο ιβίσκος και έτσι εγείρει τον παραπάνω προβληματισμό. Δεν θα έμπαινε ποτέ σε νόμισμα, αν αυτός δεν ήταν κάπου πολύ χρήσιμος. Είναι γεγονός πάντως, ότι στην κληρουχία της ανατολικής Βισαλτίας καλλιεργούνταν.
ΝΟΜΙΣΜΑ: Κεφαλή αγρότη με πέτασο και με την επιγραφή ΤΡΑΙΛΙΟΝ, ιβίσκος πίσω.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΕΙΤΙΑ – ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ ΚΑΙ ΑΜΦΙΠΟΛΙ

ΛΑΕΙΤΙΑ – ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΙ ΚΑΙ ΑΜΦΙΠΟΛΙ
…………Τι ήταν αυτό που ονόμασε ΑΜΦΙΠΟΛΙ το 437 π. Χ. ο Αθηναίος Άγνωνας; Επικρατεί η άποψη ότι επρόκειτο για μετονομασία των Εννέα Οδών, όμως αυτή δεν είναι όλη η αλήθεια. Η Αμφίπολι περιελάμβανε εκτός των Εννέα Οδών και άλλη μια πόλη που βρισκόταν σε Βισαλτικό έδαφος και ακριβώς στην απέναντι από τις Εννέα Οδούς όχθη του Στρυμόνα ποταμού. Επρόκειτο για την Βισαλτική ΛΑΕΙΤΙΑ, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε ποτέ και που πάντα η πορεία της ήταν ανεξάρτητη αυτής των Εννέα Οδών.
Μέχρι που οι δυο πόλεις ονομάστηκαν ΑΜΦΙΠΟΛΙ, υπήρχε κατά κανόνα αρμονία στις μεταξύ τους σχέσεις. Μόνη παρένθεση, μπορεί να θεωρηθεί το διάστημα ανάμεσα στο 458 και 437 π. Χ., όταν και ίσχυε η συμμαχία Βισαλτών – Μακεδόνων με τους Αθηναίους. Τότε υπήρξε αντιπαλότητα, που τελικά οδήγησε στην κατάληψη των Εννέα Οδών και στην ίδρυση της ενιαίας Αμφίπολης.
Οι ρόλοι των δυο πόλεων, ήταν εξ αρχής διακριτοί. Η οχυρή εκ φύσεως Ηδονών πόλη των Εννέα Οδών, με τον κτηνοτροφικό χαρακτήρα από τη μια και το διαμετακομιστικό κοσμοπολίτικο κέντρο λιμάνι ΛΑΕΙΤΙΑ από την άλλη………
Είναι απόσπασμα από το 100!!! σελίδων αφιέρωμα για την πατρίδα μου ΒΙΣΑΛΤΙΑ. Τίτλος αυτού Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ – ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΣ ΠΕΛΕΚΙΣ

ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ – ΣΤΡΥΜΟΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΟΣ ΠΕΛΕΚΙΣ
Μεταφέρω όπως είναι γραμμένο:
……Ο διπλός πέλεκυς είναι έμβλημα των Ουρανίων θεών, σύμβολο δύναμης και κατανίκησης του λάθους. Αντιπροσωπεύει την ιερή ένωση του Ουράνιου θεού και της Γήινης θεάς, σύμβολο ιερογαμίας. Από τα Μινωικά θρησκευτικά σύμβολα είναι το κυριότερο και είναι γνωστότατο. Σύμβολο της Πνευματικής Αθανασίας και της Σοφίας του Ιερού Ζεύγους Ουρανού και Γής (Ήλιος - Σελήνη), σύμβολο της ενωμένης τους Δύναμης πάνω στη γη……
Ο συμβολισμός, δεν μπορούσε παρά να συνεχιστεί και στα Καβείρια μυστήρια. Εκεί χαρακτήριζε το επουράνιο και το χθόνιο, όπου χώρος αντάμωσης ήταν τα Καβείρια ιερά. Ίσως το ίδιο να χαρακτήριζε και στα Μινωικά χρόνια. Δεν ήταν ο μόνος συμβολισμός. Εκτός από τον πέλεκυ (1), το κηρύκειο του Ερμή (2), αλλά και διπλός κορμός της ιεράς αμπέλου (3), συμβόλιζαν αυτό το δυισμό.
Τα πολλά μονογράμματα σε ένα σπανίζουν. Μέσα στον κύκλο που συμβόλιζε τα Καβείρια ιερά και ήταν μίμηση του ηλιακού δίσκου, υπάρχει ένα από αυτά τα πολυμονογράμματα (1). ΟΛΥΜΠΙΑΣ – ΑΝΤ ΑΥΤΟΥ και ΣΤΡΥΜΩΝ, όπως και το ιερό ΠΑ (άλφα μέσα στο πι), αναγνωρίζονται μέσα στο ίδιο σύμπλεγμα. Μακάρι η όποια ανασκαφική ομάδα να αποκαλύψει το ιερό της Ολυμπιάδας στον «Καστά», να ανακοινώσει τον ΑΝΤ ΑΥΤΟΫ που ήταν ο Βουκεφάλας, να αναγνωρίσει το ιερό του ΣΤΡΥΜΟΝΑ που είναι μέσα και επιτέλους να καταλάβει τι θα πει ΠΑ (4).

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ


ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
Το 1853 και το 1902, στην Ταρσό της Κιλικίας και στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου αντίστοιχα, βρέθηκαν 23 χρυσά και αργυρά μετάλλια, εκ των οποίων τα 3 στην Ταρσό, που αφορούσαν το περιβάλλον του Αλεξάνδρου. Καθότι αυτά προσομοίαζαν με τα νομίσματα λατρείας του ιδίου στη Βέροια της Μακεδονίας, ορθά διατυπώθηκε η θεωρία ότι αυτά «κόπηκαν» εκεί. Κατόπιν αποσύρθηκε αυτή η θεωρία και αντικαταστάθηκε στις 28/02/2008 σε διάλεξη στο ΑΠΘ (Ταρσός- Αμπουκίρ: Νέες προτάσεις σε παλιές απόψεις), με άλλη που ισχυρίζεται, ότι αυτά «κόπηκαν» στη Ρώμη!!! Το ισχυρίστηκε ο επίτιμος πρόεδρος του νομισματικού μουσείου Αθηνών Τουράτσογλου, που προφανώς δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει.
Η «συγκριτική» μέθοδος, που τόσο αγαπά η αρχαιολογία και καλά κάνει γιατί αφορά τεχνοτροπίες, στην περίπτωση των μεταλλίων την έστειλαν «περίπατο». Για την «συγκριτική» της εικόνας μας και ειδικότερα για το μαλλί «καρφάκια» του Αλεξάνδρου που είναι μοναδική τεχνοτροπία, ουδέν σχόλιο. Κανένα σχόλιο και για τις νέες φυγόκεντρες προτάσεις, που ακυρώνουν την παλιά αληθινή.

ΚΟΙΝΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

ΚΟΙΝΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Για πολλοστή φορά, η Θεσσαλονίκη διαμαρτύρεται έντονα και απαιτεί από τη Ρώμη το δικαίωμα να είναι αυτή πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Έχει ένα δυνατό χαρτί στα χέρια της και αμφισβητεί έντονα την πρωτεύουσα και έδρα του ΚΟΙΝΟΥ Βέροια.
Σωτήριο έτος 208 μ. Χ.. Η προσωποποιημένη και ταυτισμένη με τη Μακεδονία Ρώμη με ανάποδα το παραζώνιο, συμβουλεύει για ΟΜΟΝΟΙΑ τον Κάβειρο (Θεσσαλονίκη) που κρατά στο χέρι της.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΛΕΟΝΤΑ

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΛΕΟΝΤΑ
Νομισματικά το κυνήγι του λιονταριού με κυνηγό τον Αλέξανδρο, ήταν ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την αυτοκρατορία. Αποτυπώνεται σε δυο φάσεις. Αυτή που εφορμά με το σκύλο του ενάντια στο θήραμα (1) και την τελική φάση, λίγο πριν ακοντίσει και σκοτώσει το λιοντάρι (2).
Όταν οι παραδουνάβιες Μακεδονικές πόλεις, χρειάστηκε να κατασκευάσουν αποτρεπτικό για τους βαρβάρους ανάγλυφο (εικόνα), που να στηρίζεται στη φήμη του Μεγάλου Στρατηλάτη, χρησιμοποίησαν το αποτέλεσμα του κυνηγιού. Το λιοντάρι κείται καρφωμένο και νεκρό κάτω από το άλογο (εικόνα), ενώ ο Αλέξανδρος κινείται θριαμβευτικά έφιππος, ακολουθούμενος από το σκύλο του.
Η παράσταση του ανάγλυφου, χαρακτηρίζει σήμερα το Βουλγάρικο κράτος, αφού είναι κλασική παράσταση στα νομίσματά τους (3). Βέβαια αποκαλούν τον αναβάτη Θράκα ήρωα ιππέα και το ίδιο κάνει και η ανύπαρκτη δική μας αρχαιολογία.
Το πλήρες αποδεικτικό υλικό στο νέο βιβλίο ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α΄ 496 – 454 π. Χ

ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΒΙΣΑΛΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Α΄ 496 – 454 π. Χ
Κυκλοφορεί μια θεωρία που την άκουσα πρώτη φορά σε εκπομπή του Πρετεντέρη από καθηγητή της αρχαιολογίας. Ήταν λίγους μήνες μετά την αποκάλυψη του μνημείου και κοντολογίς έλεγε ότι η Αμφίπολη ήταν εκτός Μακεδονικών εδαφών και ως εκ τούτου, Μακεδόνες βασιλείς δεν καταδέχονταν να ταφούν εκεί. Προφανώς γι αυτόν, Μακεδονία είναι μόνο η δυτική, γιατί και η Χαλκιδική ανήκε στην κοινοπολιτεία των Χαλκιδαίων. Πριν λίγες μέρες την άκουσα ξανά την θεωρία, από στόμα υποστηρικτή των αρχαιολόγων. Τελικά και η πιο ανόητη θεωρία, τρυπώνει σε ανθρώπους που την αναμεταδίδουν.
Υπάρχουν ερωτήματα, που ποτέ δεν απασχόλησαν τους αρχαιολόγους. Κάποια από αυτά τακτοποιούν το ζήτημα της επικράτειας των Μακεδόνων από πολύ νωρίς. Ποια ήταν ακριβώς η σχέση με τους Βισάλτες και πως εξελίχθηκε; Που έκοβε τα νομίσματά του ο Αλέξανδρος Α΄; Που τέλειωνε ο ζωτικός χώρος των Μακεδόνων στα ανατολικά την ίδια εποχή; Η ομίχλη που επικρατεί από τα αναπάντητα ερωτήματα, επιτρέπει τις ανοησίες να ακούγονται.
Εδαφικά, οι Εννέα Οδοί και μετέπειτα Αμφίπολη, στην δυτική πλευρά του Στρυμόνα ανήκαν στους Μακεδόνες του Αλεξάνδρου Α΄. Αυτή ήταν η Αμφίπολη σε Βισαλτικό έδαφος. Αυτό το επέτρεψε η συγχώνευση των Βισαλτών στους Μακεδόνες. Άλλωστε το όνομα που έδωσαν αργότερα οι Αθηναίοι, οφείλονταν στην εκατέρωθεν του Στρυμόνα πόλη. Τόπος κοπής των νομισμάτων του Αλεξάνδρου ήταν εκεί, αλλά και στην Όλυνθο του Παγγαίου (λόφος 133 Μεσολακκιά), όπως και στην Φάγρη (Ορφάνι). Ο ζωτικός χώρος δε των Μακεδόνων προς τα ανατολικά έφτανε έως την Πέργαμο (Μουσθένη).
Ο Πελοποννησιακός πόλεμος που ήρθε σαν παρένθεση στην ροή της ιστορίας, δημιούργησε την κοινοπολιτεία των Χαλκιδαίων, που περιόρισε τους ηττημένους Μακεδόνες και υποδούλωσε θα λέγαμε όλα τα παραπάνω. Έτσι ο ερχομός αργότερα του Φιλίππου Β΄, δεν είχε να κάνει με επέκταση, αλλά με απελευθέρωση εδαφών. Στην απελευθέρωση αυτή χρεώνεται η καταστροφή της Ολύνθου και η αγάπη των Αμφιπολιτών, όπως και της ευρύτερης περιοχής, στο πρόσωπο του Φιλίππου.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΣ
Υπάρχει μια ογκώδη εργασία που επιμελήθηκε η σύζυγός μου Βασιλική και αφορά τους τόπους ταφής του Φιλίππου Β΄ και του Αντιπάτρου. Μέσα σε αυτή αναπτύσσονται 15 λόγοι, που θέλουν σε συνδυασμό τον τάφο του Αντιπάτρου να είναι στη θέση αυτού του Φιλίππου στη Βεργίνα και τον τάφο προσκύνημα του Φιλίππου στην Αμφίπολη.
Υπάρχει στον αντίποδα κάτι που να θέλει τον Φίλιππο στην Βεργίνα; Μόνο διάτρητα επιχειρήματα, που δεν αντέχουν σε κριτική. Περί Αντιπάτρου ουδείς λόγος. Μπορεί κάποιος να αποκρούσει με επιχειρήματα την απλή υπόθεση εργασίας που τοποθετεί τον Αντίπατρο στην Βεργίνα; Νομίζετε ότι μια Μακεδονική επαρχία, χρειάζεται να κλέβει από άλλη; Κάθε επαρχία έχει τη δική της Μακεδονική ιστορία. Όχι πολύ μακριά από τώρα κυρία Κοτταρίδου, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσετε και τους 15 αυτούς λόγους.
ΥΓ. Για το νόμισμα του 470 π. Χ. και τα χρόνια του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ Α΄ από την περιοχή της μετέπειτα Αμφίπολης, κανένα σχόλιο τώρα.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟ
Δεν αρκεί να ονομάζεις ΑΘΗΝΑ την κεφαλή με περικεφαλαία στους χρυσούς στατήρες του Αλεξάνδρου. Πρέπει να αιτιολογήσεις την σύνδεση της πιθανής Αθηνάς με το φίδι (2), την σφίγγα (3), και τον αετό (4) που υπάρχουν στην περικεφαλαία της. Θα πρέπει να ερευνήσεις, αν σε βεβαιωμένες κεφαλές της Αθηνάς υπάρχει το ανάλογο. Ακόμα πρέπει να κάνεις διαχωρισμό ανάμεσα σε σύμβολα προστασίας, απλά διακοσμητικά και άλλα μυθολογικά που κάθε φορά έχουν τοπικό χαρακτήρα. Τότε κάνεις αρχαιολογία και αποφεύγεις τις κακοτοπιές.
Κορινθιακή περικεφαλαία, δεν φορούσε μόνο η Αθηνά για να χρεώνουμε όλες τις μορφές σε αυτή. Φορούσε και η Ολυμπιάδα Στρατονίκη (1) ταΐζοντας το ιερό φίδι που τυλίγεται σε δέντρο. Γιατί στη μορφή της Στρατονίκης που την αναγνωρίζουμε από την περικεφαλαία, το φίδι πάντα τυλίγεται σε δέντρο; Βλέπεις, το ένα φέρνει το άλλο και μπήκαμε στην διαδικασία των συγκοινωνούντων δοχείων. Και η παραμικρή λεπτομέρεια πρέπει να ερμηνεύεται. Τότε μόνο παράγεται η ιστορία, όπως την ζούσαν και εξιστορούσαν οι αρχαίοι.