Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΣΦΙΓΓΑ ΜΕ ΚΑΛΑΘΟ

ΣΦΙΓΓΑ ΜΕ ΚΑΛΑΘΟ
Και η Όλγα Παλαγγιά αποφάνθηκε. "Η Νίκη της Σαμοθράκης μοιάζει με τα γλυπτά του μεγάλου βωμού στην Πέργαμο και άρα είναι Ρωμαϊκής εποχής". Φανταστείτε ότι αυτή η γυναίκα διδάσκει τα παιδιά μας, που όνειρο έχουν να γίνουν αρχαιολόγοι. Φυσικά, το "όμοιο" δεν υπακούει σε κανόνες επιστημονικότητος και υπάρχει μόνο στη σκοπιμότητά της για να εξυπηρετήσει τις φιλορωμαϊκές απόψεις, που υποχρεωτικά έχει, γιατί μισεί κάθε τι Ελληνικό.
Πάντως είναι βολική η μέθοδος των "ομοίων", γιατί έτσι αποδεικνύεται ότι οι σφίγγες με κάλαθο από την Αμφίπολη, φτιάχτηκαν στην εποχή εν ζωή του Αλεξάνδρου, όπως καθαρά δείχνει το νόμισμα. Δεν πιστεύω να διαφωνείτε κυρία Παλαγγιά;

ΜΑΙΝΑΔΕΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΛΛΕΩΝ

Ο Asterios Tsintsifos 
3
ΜΑΙΝΑΔΕΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΛΛΕΩΝ

Γιατί η μαινάδα των Τράλλεων μοιάζει τόσο πολύ με αυτές της Αμφίπολης; Αν η αρχαιολογία μπορούσε να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τότε πολλά ερωτηματικά που αφορούν το μαντείο στην Αμφίπολη, δεν θα υπήρχαν. Μέχρι πριν αποκαλυφθούν οι μαινάδες στην Αμφίπολη, αυτή των Τράλλεων ήταν μοναδική. Ήταν απομίμηση των πρωτοτύπων της Αμφίπολης που έγινε στα αυτοκρατορικά Ρωμαϊκά χρόνια στις Τράλλεις. Γιατί όμως εκεί; Είναι ένα δεύτερο ερώτημα στο οποίο η αρχαιολογία αδυνατεί να δώσει απάντηση. 

Τα νομίσματα όμως απαντούν. Οι Τράλλεις ήταν από τα μεγαλύτερα κέντρα λατρείας Αλεξάνδρου και Ολυμπιάδας στην ανατολή και μόνο αυτή μαζί με την Κύζικο διοργάνωναν αγώνες ΟΛΥΜΠΙΑ (βλέπε νόμισμα) προς τιμήν του Αλεξάνδρου. Στο ίδιο νόμισμα μπροστά είναι η κεφαλή του Αλεξάνδρου.
Η μαινάδα των Τράλλεων αποδεικνύει κάτι εκεί και ακόμα δίνει στοιχεία για το πότε καταχώθηκε το μνημείο στην Αμφίπολη. Όμως ας αφήσουμε επί του παρόντος και κάτι κρυφό. Ετσι μπορεί κάποιοι να βγουν από το λήθαργό τους και να ζητήσουν επίσημα πληροφορίες, τις οποίες φυσικά και θα έχουν.
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Yπόσταση το αρχαίο νόμισμα !

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ 30 χρόνια αγωνίζομαι για να βρει υπόσταση το αρχαίο νόμισμα. Να πάρει τη θέση, που στην ευρύτερη αρχαιολογία αξίζει.
 Νομίζω πως ο αγώνας αυτός θα δικαιωθεί με τον καλύτερο τρόπο.
 Υπάρχουν γι αυτό οι κατάλληλες ενδείξεις και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.
 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

ΟΙ «ΜΥΣΤΕΣ» ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ


ΟΙ «ΜΥΣΤΕΣ» ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
…….Της νομισματικής ή θέσις έν τη καθόλου έπιστήμη γενικώς ανεγνωρίσθη άπό των αρχών κυρίως του παρόντως αιώνος ως σπουδαιοτάτη και απαραιτήτως αναγκαία προς μελέτην της ίστορίας, της καλλιτεχνίας, της μυθολογίας, της γεωγραφίας και της μετρολογίας των αρχαίων, άς, ως μέγας πυρσός έξαισίως διαφωτίζει και άπείρως προάγει. Ουδείς δε των μη επωφελουμένων των εκ της νομισματικής φώτων, δύναται να φέρ δικαίως τον τίτλον άληθούς μύστου οιασδήποτε των προμνημονευθεισών επιστημών….
Ι. Ν. Σβορώνος 1898
Το παραπάνω είναι ένα απόσπασμα, που θα έπρεπε να γίνει σημαία από τον κλάδο ιστορίας και αρχαιολογίας. Είναι βέβαιο ότι για να γράψει αυτό το απόσπασμα ο Σβορώνος, σε κάτι επωφελήθηκε από τα «νομισματικά φώτα». Όπως και να έχει όμως, το κείμενο γράφτηκε, αλλά φαίνεται ότι υπήρξε πολύ ήπιο για να ταράξει μια συντεχνία βαθιά κοιμισμένη. Ίσως κατάφερνε να τους ταρακουνήσει, αν η διατύπωσή του ήταν πιο σκληρή. Αυτό δεν έγινε όμως και ο λήθαργος συνεχίζεται έως τις μέρες μας.
Και να που φτάσαμε στην ανασκαφή της Αμφίπολης, όπου η έλλειψη των «νομισματικών φώτων», επέτρεψε να διατυπωθούν επί παντός, δεκάδες θεωρίες. Αυτές στηρίχτηκαν σε ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, εκτός από τα νομίσματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η περίπτωση της Αμφίπολης, θα είναι η πλήρης δικαίωση του Σβορώνου και της αναφοράς που έκανε για τα «νομισματικά φώτα». Θα γίνει όμως και κάτι άλλο, που σίγουρα δεν επιθυμούσε ο Σβορώνος.
 Θα γίνει απροκάλυπτα ορατή η ανεπάρκεια της επιστήμης που και ο ίδιος υπηρετούσε. Ακόμα θα βεβαιωθεί το χάσμα που υπάρχει, μεταξύ του θολού τοπίου της αρχαιολογίας και της διαύγειας που προσφέρει το νόμισμα.
Το μήνυμα που προκύπτει από τα παραπάνω, είναι ότι τίποτα δεν δουλεύει χωρίς νομισματικά επιχειρήματα. Είναι λυπηρό που δεν τα μάθανε οι αρχαιολόγοι, αλλά όχι και τραγικό. Ποτέ δεν είναι αργά για επιμόρφωση. Τα λάθη που έγιναν βέβαια θα διορθωθούν και είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν άλλα. Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη υπόθεση, που να μην κρύβονται από πίσω νομίσματα, έτοιμα να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν. Ο χάρτης δεδομένων άλλαξε και είναι δείγμα ευφυΐας για όποιους το καταλάβουν γρήγορα.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ


Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο χώρο καταλαμβάνει ένα μόνο άγαλμα στο μουσείο του Λούβρου.
Είναι εντυπωσιακή η αναπαράσταση της Νίκης που είναι στη ζωφόρο του ιερού της Ολυμπιάδας στο άγαλμα της Σαμοθράκης!!!
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το θράσος της κυρίας Παλαγγιά, στην εμμονή της να διαστρεβλώνει την ιστορία.
Το ανεξέλεγκτο για σένα και τους ομοίους σου, πέρασε πια.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο ιππέας της Αμφίπολης σε νόμισμα



Εφημερίδα Χρονόμετρο


    Δημοσιεύτηκε στις Αρθρο του  Αστέριου Τσίντσιφου
     Στα ίχνη της διαχρονικότητας του μνημείου και της περιόδου που αυτό καταχώθηκε, υπάρχει μια ισχυρότατη ένδειξη, ότι στα χρόνια του αυτοκράτορα Καλιγούλα (37-41 μΧ), αυτό ήταν ακόμα ανοικτό.
    Παρακάμπτοντας τις κλασικές παραστάσεις, που χρησιμοποίησαν όλοι οι αυτοκράτορες στην Αμφίπολη, σε μια μοναδική παράσταση ο Καλιγούλας, έβαλε ιππέα στο πίσω μέρος νομισμάτων του (φωτό).
    Το γεγονός αυτό, από μόνο του είναι ακατανόητο γιατί παραβίαζε νομισματικές αρχές. Η παράσταση δεν αναφερόταν επί πραγματικού, αλλά σε άγαλμα που υπήρχε στην Αμφίπολη.
    Το νόμισμα είναι ΑΜΦΙΠΟΛΕΙΤΩΝ όπως φανερώνει η επιγραφή του και το άλογο είναι τοποθετημένο σε δυο βάθρα. Είναι φανερό ότι για να εκδοθεί αυτό το νόμισμα, κάποιο γεγονός συνέβη επί βασιλείας του Καλιγούλα.
    Αυτό θα μπορούσε να είναι η κατάχωση του μνημείου και έτσι το άγαλμα να απομακρύνθηκε από το χώρο, ή απλά να μεταφέρθηκε στη Ρώμη γιατί έτσι επιθύμησε ο αυτοκράτορας.
    Αυτό βέβαια είναι μια υπόθεση εργασίας, που ενισχύεται από τη βεβαιότητα της ανασκαφικής ομάδας, ότι στον δεύτερο θάλαμο υπήρχε βάθρο με βαρύτατο μπρούντζινο άγαλμα.
    Στο μουσείο CAPITOL της Ρώμης, φυλάσσεται μπρούντζινο άλογο σε φυσικό μέγεθος, που δεν έχει ταυτοποιηθεί η προέλευσή του (φωτό).
    Η μεγάλη τρύπα στο επάνω μέρος, δείχνει ότι κάποτε είχε και ιππέα. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, να πρόκειται για το άλογο της Αμφίπολης, που ο Καλιγούλας μετέφερε. Άλλωστε η στάση των δυο αλόγων είναι πανομοιότυπη.
    Όσον αφορά την ταυτότητα του ιππέα, αυτή πλέον έχει προσδιοριστεί. Είναι η μία από τις δυο κλασικές απεικονίσεις του «Θράκα ήρωα ιππέα», που από τούδε και στο εξής θα ονομάζεται Αλέξανδρος ήρωας ιππέας.
    Το απόλυτο αποδεικτικό υλικό γι αυτό υπάρχει στο βιβλίο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ», που πολύ σύντομα θα εκδοθεί. Αν αυτό συνδυαστεί με την αποκάλυψη του μαντείου ειδικού σκοπού, που φτιάχτηκε για τον Αλέξανδρο και την εκστρατεία του, τότε η πιθανότητα να μην ήταν το άγαλμα μέσα εκεί, είναι πολύ μικρή.
    Πέρα αυτών, θέση στα αυτοκρατορικά νομίσματα δεν είχε ο οποιοσδήποτε.
    Κλείνοντας, θα επανέλθω στο θέμα της κατάχωσης. Μόνο τα νομίσματα μπορούν να πουν με βεβαιότητα, πότε το μνημείο συνολικά καταχώθηκε. Και το πότε, αλλά κυρίως το γιατί, που είναι στενά συνδεδεμένα με την Καβείρια ιδιότητα του μνημείου.

    http://www.xronometro.com/agalma-tsitsifos/

    Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

    ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΣΦΙΓΓΕΣ

    ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΣΦΙΓΓΕΣ
    Η Ολυμπιάδα καθιστή σε θρόνο κρατά τριήρη στο δεξί της χέρι. Φαίνεται σαν να ευλογεί την αναχώρηση του στόλου από την Αμφίπολη για την ανατολή. Δυο σφίγγες με κάλαθο στο κεφάλι, που δείχνει ότι είναι αυτές από το ιερό της, παρακολουθούν μαζί της.
    Το νόμισμα είναι μέρος του "ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ".

    Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

    Νομίσματα απεικονίζουν με λεπτομέρειες την Ολυμπιάδα στο μαντείο της Αμφίπολης!

    Νομίσματα απεικονίζουν με λεπτομέρειες την Ολυμπιάδα στο μαντείο της Αμφίπολης! (ΦΩΤΟ)

    Νομίσματα απεικονίζουν με λεπτομέρειες την Ολυμπιάδα στο μαντείο της Αμφίπολης! (ΦΩΤΟ)

    του Γιώργου Ροδάκογλου
    Η έκπληξη σε μένα ήταν μεγάλη. Ήταν πέρα από κάθε φαντασία, η θέαση αποδεικτικού υλικού, που φάνηκε να έρχεται κατ ευθείαν από την αρχαιότητα. Ολυμπιάδα και Αλέξανδρος στην εμπρός όψη των νομισμάτων και πίσω να περιγράφονται όλες οι φάσεις που προηγούνται μιας χρησμοδοσίας.
    Να περιγράφουν ακόμα τη δομή λειτουργίας, που απαιτείται να έχουν ιερά και μαντεία. Να έχουν συμβολισμούς που χαρακτήριζαν και παρέπεμπαν σε Ολυμπιάδα και Αλέξανδρο, όπως και σε δυο Καβείρια ιερά που διαχειριζόταν η Ολυμπιάδα.
    «Είναι μεγάλη τύχη που πέρασε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλλας από την ιστορία και κήρυξε επίσημα την έναρξη της λατρείας του Αλεξάνδρου. Τότε από κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας, ξεπήδησαν εκατοντάδες νομισματικοί τύποι που αφορούσαν τη ζωή και το έργο του Αλεξάνδρου, αλλά και της μητέρας του που περιοριζόταν μόνο στη Μακεδονία», λέει ο κύριος Τσίντσιφος και συνεχίζει:
    «Τα Καβείρια ιερά στα οποία πρωτοστατούσε και το μαντείο της εκστρατείας του Αλεξάνδρου, δεν θα μπορούσαν να μην απεικονιστούν στα πλαίσια της λατρείας. Δεν έχει σημασία ο τόπος προέλευσης των νομισμάτων αυτών, γιατί ότι απεικονίζουν αντανακλά στην Μακεδονία» σημειώνει ο μελετητής «Δες αυτό το μετάλλιο που κόπηκε στη Βέροια και βρέθηκε στο Abukir της Αιγύπτου (ΦΩΤΟ 1).
    Είναι ένα εκπληκτικό μετάλλιο, από το οποίο δεν λείπει κανένας συμβολισμός, αλλά και ούτε το όνομα της Ολυμπιάδας. Η οίκηση της Αμφίπολης από τους Μακεδόνες συμβολίζεται με τον κίονα. Άλλωστε από εκεί ξεκίνησε η εκστρατεία και εκεί παρέδωσε τα όπλα η Ολυμπιάδα στο γιό της. Το φίδι κατέβηκε από το δέντρο πίσω και περιμένει κι αυτό. Έχει ακόμα μαζί της την κουκουβάγια που κάθεται σε κολόνα, στην οποία σε τρις γραμμές γράφει ΟΛΥΜ/ΠΙΑ/ΔΟC.
    Το άκουσμα των δηλώσεων αυτών, μπορεί να ξαφνιάσει ή και να σοκάρει πολλούς, ανάμεσα σε ιστορικούς, ερευνητές, μελετητές βιβλιογραφιών και σίγουρα αρχαιολόγων που δεν επωφελούνται των «νομισματικών φώτων» όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο ίδιος.
    Ωστόσο οι νέες σημαντικές πληροφορίες, όπως διαφαίνονται από την πρώτη ανάγνωση, δίνουν το έναυσμα για την εκκίνηση μιας επίσημης επιστημονικής έρευνας από πλευράς ΥΠ.ΠΟ. Έτσι θα φωτιστούν οι άγνωστες έως τώρα πτυχές μιας λαμπρής περιόδου, που αφορούσε την Μακεδονική βασιλική οικογένεια.
    «Συμφωνώ με τα όσα μελετάει η ανασκαφική ομάδα και θεωρώ ότι είναι στο σωστό δρόμο. Εντοπίστηκε η χρήση του χώρου, χρονολογήθηκε με σχετική ακρίβεια και το κυριότερο ότι υπάρχει παραπομπή σε Ολυμπιάδα και Αλέξανδρο.
    Η διαφοροποίηση απλά είναι, ότι το μαντείο ήταν ειδικού σκοπού, αφορούσε την εκστρατεία του Αλεξάνδρου και είχε ημερομηνία λήξης. Θεωρώ ακόμα, ότι η προσέγγιση του θέματος από τον Antonio Corso στο αρχαιολογικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης, ήταν εκπληκτική.
    Δες αυτό το νόμισμα που προέρχεται από την Αμφίπολη. Δείχνει έναν ιππέα ο οποίος είναι άγαλμα. Για να μας δώσει να το καταλάβουμε αυτό ο χαράκτης, άλογο και αναβάτη τα έβαλε επάνω σε βάθρο». «Αυτό ανήκε στη διακόσμηση των θαλάμων της ανασκαφής, το οποίο μεταφέρθηκε στη Ρώμη». «Όμως δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο γι αυτό τώρα».
    Βλέποντας το πρώτο νόμισμα της σειράς του μαντείου, εξηγεί κύριος Τσίντσιφος: «Το μαντείο πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκεται σε ιερό χώρο, γι αυτό και απεικονίζεται δίπλα σε ναό» (ΦΩΤΟ 3).
    «Ακόμα και ο εσωτερικός χώρος επιβάλλεται να είναι καθοσιωμένος. Έτσι όπως μας καθοδηγεί το νόμισμα που βλέπεις, απαιτούνται δυο επιφανείς νεκροί για να επιτευχθεί αυτό».
    «Στο νόμισμα αυτό το μαντείο είναι έτοιμο για χρήση. Δυο φίδια φέρνουν στη ράχη τους την ιέρεια, η οποία κρατά άλλα δυο στα χέρια της . Το επάνω μέρος του άδυτου θαλάμου στολίζεται από κεφαλή ταύρου δεξιά και κεφαλή τράγου αριστερά. Είχαν κι αυτά τη δική τους σημασία».
    Όσο περιγράφει αυτά ο ερευνητής, το βλέμμα μου δεν φεύγει από την πόρτα του άδυτου χώρου, όπως φαίνεται στο νόμισμα (ΦΩΤΟ 5). Θα έλεγα ότι είναι πανομοιότυπη με αυτή που βρέθηκε μέσα στην ανασκαφή.
    «Σε αυτά τα δυο νομίσματα βλέπουμε την πομπή που προηγείται της θυσίας. Στο άρμα εδώ που το σέρνουν δυο Κένταυροι, ένας νέος και ένας γέρος, επιβαίνει η Ολυμπιάδα με φίδι στα χέρια» (ΦΩΤΟ 2).
    «Σε αυτό έχουμε τη σκηνή της θυσίας και όσο κρατά οι διαδικασία, οι μαινάδες επιδίδονται σε οργιαστικό χορό . Τέλος έχουμε την στιγμή της χρησμοδοσίας που όπως βλέπουμε στη φωτογραφία μας, το πλάνο έχει ανοίξει.(ΦΩΤΟ 6)
    Η Ολυμπιάδα εξέρχεται από αριστερά και δίνει το χρησμό που είναι νικηφόρος, στον στρατιώτη αγγελιοφόρο που περιμένει σε στάση προσοχής απέναντι. Βλέπεις ο χρησμός στο κέντρο είναι προσωποποιημένος σε νίκη που ίπταται. Ο αγγελιοφόρος λοιπόν θα τον πάει στον Αλέξανδρο που είναι πίσω του έφιππος, που μαζί με το πεζικό (κάτω) ξεκινούν για την ανατολή».
    «Εν πάση περιπτώσει», συνεχίζει, « από το σύνολο των σχετικών αυτών νομισμάτων που είναι 30 περίπου, προκύπτουν και πάμπολλες άλλες λεπτομέρειες που αφορούν την λειτουργικότητα, τις ταφές, αλλά και τη διακόσμηση του χώρου».
    Ο Αστέριος Τσίντσιφος, ισχυρίζεται με βάση αυτά που αποκαλύπτουν τα νομίσματα, ότι η Ολυμπιάδα είχε δυο ιερά στη διαχείρισή της. Το ένα φυσικά στην Αμφίπολη στον «Καστά» και το άλλο θα αποκαλύψει σε επόμενη λεπτομερή παρουσίαση όλων των φωτογραφιών.
    «Έχω ολοκληρώσει την έρευνα που ταυτοποιεί όλα τα Θρακομακεδονικά λεγόμενα νομίσματα του Παγγαίου. Αυτά και τα ιστορικά τους δεδομένα περιλαμβάνονται στους τρις τόμους «ΠΕΡΙΞ ΠΑΓΓΑΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΣ». Ο πρώτος έχει εκδοθεί στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα και σε δυο παραλλαγές. Τον ιστορικό και τον νομισματικό. Ο δεύτερος είναι έτοιμος και είμαι σε αναμονή έκδοσης. Έτοιμο επίσης είναι και το βιβλίο «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» από το οποίο προέρχονται και τα στοιχεία μας».
    Δεν ήταν δυνατόν φυσικά, να μην του υποβάλλω και κάποια ερωτήματα:
    Τίθεται θέμα αυθεντικότητας αυτών των νομισμάτων;
    «Κανένα τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Πολλά από αυτά εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού, ακόμα και στα μουσεία Θεσσαλονίκης και Αθηνών. Άλλα διακινήθηκαν μέσω οίκων δημοπρασιών του εξωτερικού και ως εκ τούτου σε όλες τις περιπτώσεις η αυθεντικότητά τους είναι επιβεβαιωμένη».
    Με βάση τα νομίσματα που είδαμε εδώ μαζί, υπάρχει περίπτωση να υποθέσουμε ενδεχόμενες εξελίξεις στην ανασκαφή της Αμφίπολης;
    «Πρέπει να αναζητηθούν τρία ιερά στα πέριξ και συγκεκριμένα, του Διονύσου, της Αρτέμιδος και της Αθηνάς. Πρέπει να αναζητηθούν ακόμα δυο χώροι μύησης και τελετών, πίσω από αυτό που ήδη βρέθηκε, όπως και τα καταλύματα της Ολυμπιάδας, γιατί εκεί ήταν το σπίτι της. Επίσης υπάρχει και σπηλαίωση από κάτω, αλλά αυτό νομίζω είναι ήδη γνωστό».
    Μπορούν αυτά τα νομίσματα να εντοπιστούν εύκολα από κάποιον άλλο μελετητή ή εν πάση περιπτώσει ενδιαφερόμενο;
    «Όχι γιατί υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες. Είναι σαν τους αριθμούς του ΛΟΤΤΟ που όταν τους ξέρουμε είναι εύκολοι. Πριν την κλήρωση όμως δεν τους βρίσκεις. Αυτό συμβαίνει, γιατί αφενός οι νομισματικοί τύποι είναι δεκάδες χιλιάδες και αφετέρου γιατί δεν τους μελέτησε ποτέ κανένας».
    Πως άλλοι νομισματολόγοι, δεν έφτασαν στα συμπεράσματα τα δικά σας;
    «Σήμερα δεν υπάρχουν πραγματικοί νομισματολόγοι, είναι μόνο κατ όνομα. Είναι αρχαιολόγοι που ακολούθησαν τον κλάδο και αυτό με βάση τις ανάγκες της νομισματικής, είναι ανεπαρκές. Όσον αφορά εμένα, θέλω να αποποιηθώ αυτόν τον τίτλο, γιατί θεωρώ ότι είναι δυσφημιστικός».
    Τι εννοείται; και αν είναι έτσι, πως θα έπρεπε να σας αποκαλούν;
    «Αν κάποιος γνωρίζει έναν ή περισσότερους κατ όνομα νομισματολόγους, τότε μοιραία με κατατάσσει σε αυτούς. Αυτό δεν το επιθυμώ σε καμιά περίπτωση. Θεωρώ τον εαυτό μου γνώστη όλων των νομισματικών τύπων και των συμβολισμών που φέρουν. Με βάση αυτά, είμαι απλά ένας μεταφραστής νομισματικών δεδομένων. Δεδομένα που ποτέ κανένας δεν ανακάλυψε ότι υπάρχουν».
    Έχετε έρθει ποτέ σε επικοινωνία με μέλη της ανασκαφικής ομάδας; Ή έστω και για μια απλή συζήτηση;
    «Στην πραγματικότητα όχι. Το τελευταίο διάστημα μόνο, υπήρξε κάποια προσέγγιση, που όμως ακόμα δεν έδειξε τα αποτελέσματά της».
    Θα ανταλλάσατε σκέψεις μαζί με την ομάδα;
    «Και φυσικά θα το έκανα. Τα 30 χρόνια που απαιτήθηκαν για να φτάσω στο επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν τα χαράμισα για να πάρω το αποτέλεσμα μαζί μου».
    Πως σχολιάζεται το ενδεχόμενο, κάποιοι να σας επικρίνουν λέγοντας ότι τα παραπάνω είναι προϊόν φαντασίας;
    «Εγώ δεν διατυπώνω καμιά θεωρία. Απλά μεταφέρω αυτά που δείχνουν τα νομίσματα. Μεταφραστής δεν είπαμε; Πρέπει να πω εδώ, ότι τα νομίσματα δεν δρουν μεμονωμένα. Δρουν συνδυαστικά και επειδή διηγούνται αλήθειες, δεν πέφτουν ποτέ σε αντιφάσεις.
    Το νόμισμα λοιπόν δεν είναι προϊόν φαντασίας, για να το εκλάβει κάποιος έτσι. Μόνο, επειδή αυτό που κάναμε σήμερα ήταν περιληπτικό, σε πολλά σημεία θα χρειαστούν περισσότερες διευκρινήσεις».

    • Click to enlarge image 2t.jpg
    •                                                                                 Click to enlarge image 2t.jpgClick to enlarge image 2t.jpg


    Click to enlarge image 2t.jpg

    ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ

    ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ 

    Προτείνω στον Κύριο "όχι ονόματα", στην είρωνα, επί δεκαετίες τουρίστρια του Παγγαίου, στην άπληστη που βλέπει Μακεδονία μόνο στα δυτικά και σε όσους τους συμμερίζονται, να ψάξουν για Ρωμαία με το όνομα ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ.
     Ο χρόνος τρέχει.
    ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΣΙ ΑΝΕΘΗΚΕΝ

    Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

    Την πόλη την λέγανε ΚΑΛΛΑΤΙΣ

    Την πόλη την λέγανε ΚΑΛΛΑΤΙΣ και ήταν λιμάνι στη μαύρη θάλασσα. Λάτρευαν την Ολυμπιάδα Στρατονίκη και τον Αλέξανδρο. Σε ένα από τα νομίσματα της πόλης η Στρατονίκη ταΐζει το φίδι που τυλίγεται σε δέντρο. Παράσταση απευθείας από τη Μακεδονία. Εκεί σώζεται ακόμα ο χορός των μαινάδων, που ακόμα τον χορεύουν.
    Από το βιβλίο ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.
    https://www.youtube.com/watch?v=bo9pmeZ_7Cg